Αυξημένη η περιβαλλοντική συνείδηση των Ελλήνων

Τον προβληματισμό τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και την αυξημένη οικολογική τους συνείδηση έδειξαν οι Έλληνες σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος και η «ανυπακοή» των βουλευτών στις κομματικές πολιτικές όταν κρίνονται σοβαρές οικολογικές υποθέσεις, είναι δύο από τις βασικές προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών.

Για την δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος», ζητώντας τη διαχώριση του από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. όπως ακριβώς συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον θεωρούν απαραίτητο να δραστηριοποιείται ένας βουλευτής αποκλειστικά με τα περιβαλλοντικά θέματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2001 το ζήτημα του περιβάλλοντος βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα μπροστά από την Παιδεία, τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα κ.α. Παράλληλα, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι νοιάζονται για τα θέματα του περιβάλλοντος, έχει αυξηθεί από 74% σε 84% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση υδάτων, υποβάθμιση δασών και κακή διαχείριση απορριμμάτων είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, ενώ 9 στους 10 κρίνει υποχρεωτική την περιβαλλοντική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Καρράς αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε: «Η κοινωνία ωριμάζει. Αποδέχεται ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων δεν βαραίνει 'κάποιους άλλους', αφορά τον καθένα μας και όλους τους φορείς συνολικά».

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2007, συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 13 έως 70 ετών από όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί τόσο το 2001 όσο και το 2005.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ