Απώτερος σκοπός των εργαστηρίων, θα είναι η δημιουργία Serious Games για τις ανάγκες των ατόμων με Νοητική Αναπηρία
Δελτίο Τύπου
Η ομάδα μας υποδέχεται το καλοκαίρι με ασφάλεια και όλοι μαζί συνεχίζουμε δυναμικά τα προγράμματα μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα μείναμε ενεργοί και μαζί με τους εταίρους μας ολοκληρώσαμε τον καινοτόμο Μεθοδολογικό Οδηγό ID GAMES, για την υλοποίηση συμμετοχικών εργαστηρίων-workshops. Απώτερος σκοπός των εργαστηρίων θα είναι η δημιουργία Serious Games για τις ανάγκες των ατόμων με Νοητική Αναπηρία.
Το πρόγραμμα “ID GAMES” βασίζεται στη φιλοσοφία ότι σε κάθε άτομο θα πρέπει να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων του, καθώς και της αποδοχής του ως ισάξιο μέλος της κοινωνίας. Η έννοια της κοινωνικής ένταξης ορίζεται ως «μια διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών που προωθούν την συμμετοχή στην κοινωνία, ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, μέσω της ενίσχυσης ευκαιριών, πρόσβασης σε πόρους, ενδυνάμωσης της φωνής και σεβασμού των δικαιωμάτων». (UN Report on the World Social Situation, 2016).
Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες συναντάμε και τα άτομα με Νοητική Αναπηρία/Νοητική Υστέρηση (ΝΥ), τα οποία μπορεί να βιώνουν αποκλεισμό όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στην κοινότητα, κυρίως λόγω των κοινωνικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η Νοητική Υστέρηση (ΝΥ) είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επιδρά στην προσαρμοστική συμπεριφορά και τη νοητική λειτουργία ενός ατόμου (AAIDD, 2013). Τα άτομα με Νοητική Υστέρηση (ΝΥ) έχουν αρκετούς περιορισμούς όσον αφορά τις γνωστικές, κοινωνικές και πρακτικές δεξιότητες τους. Τα «Σοβαρά Παιχνίδια» ή αλλιώς Serious Games (φυσικά ή/και ψηφιακά) αποτελούν μια αποδεκτή μορφή μη φαρμακευτικής παρέμβασης για τα άτομα με ΝΥ γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα διερεύνησης και ενίσχυσης της προσοχής δημιουργώντας συνθήκες που δεν προκαλούν πίεση στον συμμετέχοντα.
Από την άλλη πλευρά, τα παραδοσιακά παιχνίδια συχνά δεν είναι κατάλληλα για άτομα με νοητικές δυσκολίες με αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν το ενδιαφέρον τους πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Μπείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί και διαβάστε τα νέα του ευρωπαϊκού προγράμματος ID GAMES «Συν- δημιουργώντας υποστηρικτικά παιχνίδια για την ενίσχυση της ένταξης των ατόμων με Νοητική Αναπηρία»: https://www.idgames.eu
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.idgames.eu/el/home/
Πηγή εικόνας και άρθρου: Από Δελτίο Τύπου