Youbehero: O Σύλλογος Νοσηλεία χρειάζεται την στήριξή σου!

Κάνε τις αγορές σου μέσα από το YouBeHero και δες τον κόσμο να αλλάζει 

Δελτίο Τύπου:

Στόχοι οργάνωσης

1ΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (200€): Δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλευτική υποστήριξη 6 ασθενών /μήνα (έως 3 επισκέψεις στον καθένα)

Κατ’ οίκον επισκέψεις για νοσηλευτική υποστήριξη των ασθενών με χρόνια νοσήματα (καρκίνο, εγκεφαλικό, άνοια κ.ά) καθώς και των ηλικιωμένων με κινητικά και οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα θα υποστηρίξουμε τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές με εκπαίδευση για την ορθή φροντίδα του ασθενή στο σπίτι.

2ΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (500€): Δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλευτική υποστήριξη 15 ασθενών /μήνα (έως 3 επισκέψεις στον καθένα)

Κατ’ οίκον επισκέψεις για νοσηλευτική υποστήριξη των ασθενών με χρόνια νοσήματα (καρκίνο, εγκεφαλικό, άνοια κ.ά) καθώς και των ηλικιωμένων με κινητικά και οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα θα υποστηρίξουμε τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές με εκπαίδευση για την ορθή φροντίδα του ασθενή στο σπίτι.

Περιγραφή οργάνωσης

Η «Νοσηλεία» είναι πιστοποιημένος, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό να παρέχει δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις (άνοια, καρκίνος κ.α.). Οι μοναχικοί ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με κινητικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα ανήκουν στις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες μεριμνά ο Οργανισμός.

Η «Νοσηλεία» είναι ο μοναδικός Οργανισμός που προσφέρει δωρεάν κατ’οίκον μακροχρόνια νοσηλεία σε ενήλικες ασθενείς σε ολόκληρη την Αθήνα.

Έχει λάβει πλήθος βραβεύσεων και 4 στα 5 αστέρια (τη μεγαλύτερη βαθμολογία) κατά την πρόσφατη αξιολόγηση για το πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση & Αξιολόγηση Ελληνικών ΜΚΟ».

Η λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία (συνδρομές μελών, διοργάνωση εκδηλώσεων, δωρεές πολιτών, εταιριών και ιδρυμάτων).

Η ποιότητα των υπηρεσιών και η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων είναι προτεραιότητα του Οργανισμού και όλα τα στοιχεία αναρτώνται στην ιστοσελίδα της «Νοσηλείας»

Ποιους αφορά:

Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο βασίζεται η δράση της «Νοσηλείας» είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στόχος του Οργανισμού είναι το άτομο να προσεγγίζεται ως μια ολότητα και η φροντίδα να μην είναι μεμονωμένη αλλά με βάση τη συνολική εικόνα του. Επίσης, παρέχεται βοήθεια και στήριξη και στα μέλη της οικογένειάς του.

Τα άτομα τα οποία κυρίως αιτούνται βοήθειας από τη «Νοσηλεία» είναι:

  • ενήλικες ασθενείς με δυσκολία μετακίνησης και χρόνια νοσήματα όπως: καρκίνος, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, μεταβολικά, νευρολογικά, ψυχολογικά άλλα χρόνια νοσήματα,
  • ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και οικονομικές δυσκολίες

Για να μπορέσουν να δεχθούν οι ενδιαφερόμενοι τις δωρεάν υπηρεσίες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό και να αιτηθούν γραπτώς τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς από τη «Νοσηλεία».

Δωρεάν υπηρεσίες:

Η Διεπιστημονική Ομάδα της «Νοσηλείας»  αποτελείται από διάφορες ειδικότητες λειτουργών υγείας, αναλόγως των προγραμμάτων που υλοποιούμε και τη διαθεσιμότητα των εθελοντών.

Ιατρο-νοσηλευτική υποστήριξη στο σπίτι. 

Η υπηρεσία αυτή όπως και όσες ακολουθούν παρέχονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Μετά την πρώτη κατ’ οίκον επίσκεψη, εκτιμάται συνολικά η κατάσταση του ασθενούς και η έμπειρη ομάδα επαγγελματιών υγείας καθορίζει ένα πλάνο φροντίδας αποκλειστικά για τις ανάγκες του, πάντα με την καθοδήγηση των Επιστημονικά υπεύθυνων της «Νοσηλείας» και υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού.

Οι ιατρο-νοσηλευτικές πράξεις που διενεργούνται συνήθως στο σπίτι είναι:

  • Αιμοληψίες
  • Αλλαγή ρινογαστρικών σωλήνων σίτισης
  • Τοποθέτηση και αλλαγή ουροκαθετήρων
  • Πρόληψη και φροντίδα κατακλίσεων και ελκών
  • Φροντίδα τραυμάτων
  • Περιποίηση στομιών
  • Ενδομυϊκές και υποδόριες ενέσεις.
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 

Η ψυχική υγεία των ασθενών ή ηλικιωμένων ανθρώπων με οικονομικές δυσκολίες αποτελεί μέλημα της «Νοσηλείας». Βάσει των προγραμμάτων που υλοποιεί, υποστηρίζει ψυχολογικά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές των ασθενών. Επίσης φροντίζει για τη διασύνδεση αυτών με άλλους φορείς ή κρατικές υπηρεσίες ώστε να λάβουν άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Εκπαίδευση των φροντιστών των ασθενών και των μελών της οικογένειας.

Ο Οργανισμός φροντίζει να εκπαιδεύει τους ασθενείς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νοσηλεία στο σπίτι» στην αυτοφροντίδα. Παράλληλα προσφέρει στους φροντιστές αυτών τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • εκμάθηση δεξιοτήτων,
  • συμβουλευτική για τη χρήση του κατάλληλου τρόπου φροντίδας και του κατάλληλου ορθοπεδικού/υγειονομικού υλικού στους ασθενείς

Κοινωνική αποθήκη φαρμάκων, ορθοπεδικών βοηθημάτων και υλικών. 

Στην Κοινωνική Αποθήκη διατίθενται:

  • Oρθοπεδικά βοηθήματα και Νοσοκομειακά είδη όπως νοσοκομειακά κρεβάτια, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα τουαλέτας και μπάνιου κ.ά.
  • Φάρμακα και Υγειονομικό υλικό όπως υποσέντονα, πάνες, υλικά περιποίησης κατακλίσεων και φροντίδας σώματος, ουροσυλλέκτες, ουροκαθετήρες κ.ά.

Η υπηρεσία αυτή είναι υψίστης σημασίας καθώς έχει διττό στόχο:
  • Να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς που αδυνατούν να πληρώσουν για τα κατάλληλα είδη και φάρμακα για την καλύτερη φροντίδα της υγείας τους,
  • Να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνους που δεν χρειάζονται πλέον τα παραπάνω είδη να τα δωρίσουν σε ασθενείς που τα χρειάζονται.
Τα περισσευούμενα φάρμακα και είδη διατίθενται σε άλλους φορείς που λειτουργούν Κοινωνικά Φαρμακεία.

Φροντίδα υγείας ευπαθών ομάδων. 

Η υπηρεσία αυτή ουσιαστικά παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ.  

Στήριξη μοναχικού ασθενή. 

Στη «Νοσηλεία» υπάρχουν εκπαιδευμένοι εθελοντές που μπορούν να παρέχουν στήριξη σε μοναχικούς ασθενείς. Πέρα από τη στήριξη μέσω συζήτησης, μπορούν να βοηθήσουν στη σίτιση ή να διαβάσουν ένα βιβλίο στον ασθενή. Έως τώρα το πρόγραμμα παρέχεται στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στα Κάτω Πατήσια.

Επιστημονικές εκδηλώσεις ενημέρωσης για την υγεία.

Διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις γύρω από την υγεία διοργανώνει ή συμμετέχει η «Νοσηλεία».

Στόχος τους είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου για θέματα υγείας και πρόληψης, για την κατ’ οίκον νοσηλεία και την κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα καθώς για τους τρόπους που μπορεί κανείς να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν τέτοιες ανάγκες.

Γιατί δημιουργήθηκε η «Νοσηλεία»

Στις χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (OECD, 2005) αλλά και την πολυετή εμπειρία του φορέα μας, η νοσηλεία στο σπίτι αξιολογείται ως η καλύτερη από κάθε πλευρά.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση στην Ελλάδα είναι 50%, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 25,5% από το 2009 στο 2014. (ΕΛΣΤΑΤ, 2014).

  • Οι πάσχοντες από άνοια φτάνουν τις 200.000, αριθμός που αναμένεται ως και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το 5% προσβάλλεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ φτάνει στο 50% σε ηλικίες άνω των 85 ετών.
  • Οι καρκινοπαθείς το 2012 ήταν 40.000 και αναμένεται να αυξηθούν σε 46.621 (ΠΟΥ) το 2025, με δείκτη θνησιμότητας 162/100.000 κατοίκους.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως.

Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να λαμβάνουν Ανακουφιστική αγωγή στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόνο γύρω στο 3,5% μπορεί να χρειασθεί ανά πάσα στιγμή νοσηλεία σε εσωτερική δομή  (Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη & Υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα, Υπουργείο Υγείας 2018).

Το πρόβλημα εντείνει η οικονομική κρίση καθώς έχει επηρεάσει σοβαρά και τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του «Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2017» της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 34,8% (3.701.800 άτομα). Σύμφωνα με την Eurostat, το 50% των Ελλήνων >65χρ. βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό και συνθήκες φτώχειας, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 22%. Η οικονομική ύφεση οδηγεί 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις στο έργο της «Νοσηλείας»

Περισσότερα από 2.000 άτομα ετησίως δέχονται την αγάπη και τη φροντίδα από τις δωρεάν υπηρεσίες της Νοσηλείας. Για να συνεχιστεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο, ο Οργανισμός αυτός χρειάζεται τη βοήθειά σου και καλωσορίζει όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιλέξεις για να συνεισφέρεις σε μια τόσο σημαντική Αποστολή.

  • Μπορείς να γίνεις μέλος και να συνεισφέρεις ενεργά μέσω συμμετοχής σε ομάδες εργασίας, δωρεάν εκδηλώσεις, τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου κ.ά. με ετήσιο κόστος συνδρομής μόλις 15€.
  • Μπορείς να κάνεις μια δωρεά μέσω PayPal, web-banking, ταχυδρομείου κτλ. Στο nosilia.org.gr μπορείς να δεις και άλλους εναλλακτικούς τρόπους οικονομικής ενίσχυσης.
  • Να προσφέρεις είδη για την Κοινωνική Αποθήκη της «Νοσηλείας», τα Bazaar που διοργανώνει ή για τη λειτουργία των προγραμμάτων της.
  • Να γίνεις εθελοντής! Συμπλήρωσε τη φόρμα που θα βρεις διαθέσιμη στο nosilia.org.gr
  • Να κάνεις την πρακτική σου. Μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου στο  info@nosilia.org.gr
  • Να γίνεις Ambassador του έργου της «Νοσηλείας» προωθώντας τις δράσεις της μέσω social media και όποιων άλλων μέσων διαθέτεις. Όσο πιο πολλοί ενημερωθούν τόσο πιο πολλοί άνθρωποι σε ανάγκη μπορεί να ευνοηθούν από τις δωρεάν υπηρεσίες του Οργανισμού.

Μπορείς να γίνεις ένας Ήρωας κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι online. Δεν θα κοστίσει ούτε cent παραπάνω. Θα μας βοηθήσεις να πετύχουμε τον επόμενο μας στόχο;

Πηγή Άρθου και Εικόνας:

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ