Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Η ενεργειακή κρίση πετρελαίου- Επιπτώσεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία – Ευκαιρίες

Η ψηφιακή συζήτηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο των AmCham Digital Talks&Events

Δελτίο Τύπου

Με ιδιαίτερη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο  διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με θέμα: “Η ενεργειακή κρίση πετρελαίου: Επιπτώσεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία – Ευκαιρίες”, στο πλαίσιο των AmCham Digital Talks&Events, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.

Είναι γεγονός ότι η ταχύτατη εξάπλωση του Covid-19 επηρέασε σημαντικά όλους τους τομείς από την υγεία, την οικονομία και την εκπαίδευση μέχρι τις διπλωματικές και γεωπολιτικές σχέσεις. Από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο ενεργειακός κλάδος. Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συζήτησης αναλύθηκαν οι σημαντικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του ιού στην ελληνική αλλά και παγκόσμια οικονομία, η οποία συνέβαλε μαζί με άλλες αιτίες στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και τη μείωση της παραγωγής. Επίσης εξετάστηκαν οι ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τα δεδομένα και μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον στον ενεργειακό τομέα.

Την ψηφιακή συζήτηση συντόνισε ο Δρ.Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητηρίου, Professor, Finance and Energy EconomicsESCP Europe Business School, London, UK συμμετείχαν: ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Nikos Tsafos,  Senior Fellow, Energy Security and Climate Change ProgramCenter for Strategic and International Studies (CSIS), U.S, ο κ. Lucian Pugliaresi, PresidentEnergy Policy Research Foundation, USA και ο Dr.Mamdouh G. Salameh, International Oil EconomistVisiting Professor of Energy EconomicsESCP Europe Business School, London, UK.

Όπως ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Μπακατσέλος, σύμφωνα με τη Διεθνή Παγκόσμια Αξιολόγηση 2020 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οι περιορισμοί στις μεταφορές και η έλλειψη ενεργειακής ζήτησης που ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19, επηρέασαν τον ενεργειακό τομέα με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ξανά εδώ και εβδομήντα χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ενεργειακός τομέας έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την κρίση του Covid-19 θα είναι σημαντικά διαφορετικός από ό,τι ήταν μέχρι τώρα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος ανέτρεξε στα πιο επίκαιρα ζητήματα της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε, όπως το γεγονός των αρνητικών τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του West Texas Intermediate στην Αμερική, σχολιάζοντας πως η κατάσταση και οι τιμές δείχνουν να κινούνται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σήμερα. Επίσης σχετικά με τη μη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του OPEC+, για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου και σε συνδυασμό με την επανέναρξη εξόρυξης πετρελαίου στην Αμερική  έθεσε το ερώτημα για το πώς θα κυμανθεί η τιμή, καθώς η ζήτηση πρόκειται σύντομα να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η πανδημία του Covid-19 επηρέασε σημαντικά τον τομέα των καυσίμων καθώς η πτώση που παρατηρήθηκε στη ζήτηση άγγιξε το 25% -30% στα περισσότερα προϊόντα με τα αεροπορικά καύσιμα να σημειώνουν μείωση 90% στη ζήτηση και τα καύσιμα αυτοκινήτων 30% – 40%. Όπως υποστήριξε ο κ. Σιάμισιης, οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό αποτελεί φυσική συνέπεια, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά ζητήματα στις εταιρείες και στους παραγωγούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Tsafos, η βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ βιώνουν σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, ενώ ένα βασικό ανοιχτό ζήτημα για το μέλλον είναι το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας.

Σύμφωνα με τον  κ. Pugliaresi, η ανάκαμψη που σημειώνεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ήδη σημαντική σε σχέση με τα πρωτοφανή αρνητικά επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην τιμή πετρελαίου ο  κ. Salameh,  δήλωσε ότι αναμένεται να αυξηθεί στα 100 $ το βαρέλι λόγω της ζήτησης ενέργειας της Κίνας, της μείωσης της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και της επιβράδυνσης των επενδύσεων σε νέες εξορύξεις, ενώ το βασικό ερώτημα το οποίο παραμένει είναι αν είναι εάν η μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου που συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών παραγωγής πετρελαίου, θα επεκταθεί και μετά τον Ιουλίου με δεδομένο ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές.

Τέλος, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος,  συνοψίζοντας τις απόψεις των ομιλητών, και θέλοντας να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του Covid-19, εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με την ανάκαμψη των τιμών στην αγορά πετρελαίου. Οι νέες επενδύσεις και οι ευκαιρίες που γεννιούνται απομακρύνουν το δυσοίωνο σενάριο κατάρρευσης του συστήματος τιμών και υπάρχει η πιθανότητα, οι τελευταίες, να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Για να δείτε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης πατήστε ΕΔΩ: https://cutt.ly/OiVnckd

Πηγή Άρθρου και Εικόνας: Από Δελτίο Τύπου

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ