Youbehero: Γιατί ο «Δαυίδ» θα κερδίζει πάντα

Από την Isidora Mytilinaiou .. Διάβασέ το.. Σκέψου… Αξίζει

Δελτίο Τύπου

«Είναι ότι πιο ανθρώπινο έχω δει σε αυτήν την πόλη», είπε ο Μάκης ο έφηβος Ρομά όταν του παρουσίασαν το πρόγραμμα Mobile School στο δημοτικό κήπο της Δράμας οι εθελόντριες της Ένωσης Κυριών Δράμας περιπλανώμενος στο πάρκο και συγχρόνως «πλανεμένος» από τη έλξη της γνώσης.

Ένα αίσθημα αισιοδοξίας είχε αφυπνίσει το ενδιαφέρον του Μάκη. Ένοιωθε ότι μπορούσε πλέον και εκείνος να μάθει, να μορφωθεί και να «ζωγραφίσει» το δικό του μέλλον του.  Η Κα Ε., εθελόντρια της Ένωσης Κυριών Δράμας είχε πετύχει «με τη σφεντόνα της» τον πρώτο της στόχο: να «πληγώσει ένα γιγάντιο κενό» και  να ενδυναμώσει ψυχολογικά ένα παιδί.

Ιδρυμένη το 1904, μία εποχή όπου φιλανθρωπικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή της κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων [1], η Ένωση Κυριών Δράμας αποτελεί μία από τις παλαιότερες ελληνικές εθελοντικές οργανώσεις, αποστολή της οποίας αποτελεί και έως σήμερα η προσφορά κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου σε όλους τους πολίτες του Νομού Δράμας.

Η Μικρασιατική καταστροφή φέρνει στην Ελλάδα διεθνείς οργανισμούς που εφαρμόζουν διεθνή πρότυπα διαχείρισης και λογοδοσίας. Η Ένωση Κυριών Δράμας ανταποκρίνεται στην νέα πραγματικότητα λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων και απαντά στην πρόκληση της οργανωτικής αλλαγής [2] το 1929 με την σύνταξη και ψήφιση του πρώτου καταστατικού της. Και δεν σταματάει εκεί! Με το πέρασμα των χρόνων η Ένωση Κυριών Δράμας σχηματίζεται και μετασχηματίζεται από μία κοινωνικά ευεργετική κινητοποίηση σε μία σταθερή δομή χωρίς ίχνη μίας «επιλεκτικής παραδοσιακής φιλανθρωπίας» [3] και το 1995 ιδρύει το «Σπίτι της Ανοιχτής Φιλοξενίας» για να υποδεχθεί κάθε μέλος της κοινωνίας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Δεν αποτελεί όμως μόνο μία κυψέλη προσφοράς και αγάπης. Δεν παραμένει στατική αλλά αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις και δράσεις μέσω της οικοδόμησης νέων συνεργασιών. Η επιτυχημένη οργάνωση συνεργασιών μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης και να την οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Σύμφωνα με μελέτες η καινοτομία και η χρήση προηγμένων τακτικών μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εθελοντικών οργανώσεων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον [4].

Βασικά στοιχεία επιτυχημένων μαθησιακών προσεγγίσεων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρονται στην οικοδόμηση νέων γνώσεων και στην ανάπτυξη βελτιωμένων νέων τρόπων λειτουργίας [5].

Κάπως έτσι, και η βέλγικη οργάνωση Mobile School μεταλαμπαδεύει την επιτυχημένη της πρακτική στην Ένωση  Κυριών Δράμας και το κινητό σχολείο φέρνει τη διαδικασία της μάθησης κοντά σε παιδιά που δεν πάνε στο σχολείο.

Εθελοντές εκπαιδεύονται και μεταφέρουν το μήνυμα της εκπαίδευσης σε παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Ανάμεσα στους εθελοντές και η Κα Ε. που θεωρεί την εφαρμογή του προγράμματος σημείο ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της οργάνωσης.

Παρόλο που ο σκοπός του σωματείου έχει επιρροή στις προκλήσεις εφαρμογής νέων οργανωτικών πρακτικών και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού έργου του σωματείου, είναι τα κίνητρα των εθελοντών που λύνουν την «εξίσωση του αλτρουισμού» [6] σε κάθε οργάνωση ή αλλιώς που μπορούν να μετρήσουν κατά πόσο μία οργάνωση «κάνει καλά το καλό» [7]!

Ποια είναι όμως τα κίνητρα των εθελοντριών και των εθελοντών της Ένωσης Κυριών Δράμας; Οι Clary, Snyder και Ridge [8] εφάρμοσαν μία λειτουργική θεωρία στο ζήτημα των κινήτρων που διέπουν τον εθελοντισμό, κατέληξαν σε 6 ψυχολογικές λειτουργίες που ενδεχομένως εξυπηρετούνται από τον εθελοντισμό και σχεδίασαν ένα μέσο για την αξιολόγηση αυτών των λειτουργιών (Volunteer Functions Inventory; VFI).

Η πρώτη λειτουργία εκφράζει τις αξίες που σχετίζονται με αλτρουιστικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες για άλλους, η δεύτερη αναφέρεται στην ευκαιρία για μαθησιακές εμπειρίες, η τρίτη αφορά την κοινωνική συναναστροφή, η τέταρτη τις παροχές που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία που μπορούν να αποκτηθούν από συμμετοχή σε εθελοντική εργασία, η πέμπτη είναι η προστατευτική λειτουργία ανθρώπων που προσπαθούν να μειώσουν εσωτερικές ενοχές για κοινωνικά προβλήματα, και τέλος η προσωπική ανάπτυξη και προβολή. Η Κα Ε., εθελόντρια στην οργάνωση αποτυπώνει το δικό της κίνητρο λέγοντας: «Εδώ εξελίσσομαι ως άνθρωπος και οι εσωτερικές μου αξίες υπαγορεύουν τις πράξεις μου».

Τα αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν ότι εθελοντές που κατευθύνονται από τις εσωτερικές τους αξίες είναι πιο αλτρουιστικοί [9] και ενεργούν με βάση την πεποίθηση ότι η κοινωνική τους συνεισφορά είναι μία έκφραση των αξιών τους.  Και πώς αποτυπώνονται οι αξίες; Μία σημαντική πηγή είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά των δράσεων μίας εθελοντικής οργάνωσης [10] όπως η συνέχεια, η διαφάνεια, οι συνεργασίες με άλλες οργανώσεις αλλά κυρίως η εθελοντική φύση της οργάνωσης.

Οι δράσεις των εθελοντριών και εθελοντών της Ένωσης Κυριών Δράμας διέπονται από τις βασικές αλτρουιστικές τους αξίες αλλά και από επίσημες πρακτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας αλλά και του πανελλήνιου κοινού, καθώς όπως προτρέπει και η Ένωση Κυριών Δράμας στην ιστοσελίδα της τον υποψήφιο εθελοντή: «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…» – Νίκος Καζαντζάκης.

Τεράστια άλματα σε μία μικρή πόλη που οι εθελοντές «σύγχρονοι Δαϋίδ» πολεμούν και κερδίζουν τους «σύγχρονούς Γολιάθ» του αναλφαβητισμού,  της φτώχειας, του κοινωνικού ρατσισμού και της βίας. 

Για αυτό ο «Δαϋίδ» πάντα θα κερδίζει!

Υ.Γ. Για να στηρίξεις το έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας χωρίς κανένα κόστος, μπες στην σελίδα της οργάνωσης στο YouBeHero και κάνε εγγραφή!

[1] Κορασίδου, Μ. (1991). Les miserables d’Athenes et leurs Therapeutes: pauvrete et philanthropie dans la capitale Grecque au xixe siecle (Doctoral dissertation, France. Universite de Paris VII).

[2] Harris, M. (1998). Doing it their way: Organizational challenges for voluntary associations. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 27(2), 144-158.

[3] Σωτηρόπουλος, Δ. (2004). Η Ελληνική Κοινωνία των Πολιτών: Ατροφική ή αόρατη.  Σωτηρόπουλος Δημήτρης (εκ) (2004), Η Άγνωστη Κοινωνία των Πολιτών. Αθήνα: ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ, 117-157

[4] Bishop S. W., 2010. “Building Programmatic Capacity at the Grassroots Level: The Reactions of Local Nonprofit Organisations to Public Participation Geographic Information Systems”. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 39 (6), pp. 991-1013.

[5] McDonald, R. E., 2007. “An Investigation of Innovation in Nonprofit Organisations: The Role of Organisational Mission”. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 36 (2), pp. 256-281.

[6] Dugatkin, L. A. (2006). The altruism equation: Seven scientists search for the origins of goodness. Princeton University Press.

[7] Kanter, R. M., & Summers, D. V. (1994). Doing well while doing good: Dilemmas of performance measurement in nonprofit organizations and the need for a multiple-constituency approach. Public sector management: Theory, critique and practice, 220-236.

[8] Clary, E. G., Snyder, M., & Ridge, R. (1992). Volunteers’ motivations: A functional strategy for the recruitment, placement, and retention of volunteers. Nonprofit Management and leadership, 2(4), 333-350.

[9] INDEPENDENT SECTOR, 1988. Giving and Volunteering in the United States: Findings from a National Survey. Washington, D.C.: INDEPENDENT SECTOR

[10] Warner, W. K. (1967). Problems in measuring the goal attainment of voluntary organizations. Adult Education, 18(1), 3-14.

Πηγή εικόνας και άρθρου: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ