Boussias Communications: Μεγάλη πρόκληση για το business continuity

Οι συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και το συνεπαγόμενο lockdown, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που μέχρι πρόσφατα είχαν εφαρμόσει ίσως στα χειρότερα σενάρια των ασκήσεων τους

Δελτίο Τύπου

Οι συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και το συνεπαγόμενο lockdown, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που μέχρι πρόσφατα είχαν εφαρμόσει ίσως στα χειρότερα σενάρια των ασκήσεων τους. Η τεχνολογία είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που καλείται να δώσει λύσεις, ώστε οι εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν και μάλιστα με τρόπο που να διασφαλίζει την επιβίωση και την επιτυχία τους.

Η διακοπή λειτουργίας ενός σημαντικού ποσοστού των εμπορικών επιχειρήσεων καθιστά σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις η επιβίωση εξαρτάται από διαθέσιμα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν οι ιδιοκτήτες ή από τη διάθεση του κράτους ή ενός συνασπισμού κρατών να σώσει τις επιχειρήσεις αυτές. Αν εξαιρέσουμε αυτό το ακραίο σενάριο όπου η τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις, όπως για παράδειγμα στον τουριστικό τομέα, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η τεχνολογία δίνει λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια επιχείρηση να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ανάλογα με την περίπτωση, κάποιες από τις λύσεις αυτές αναδεικνύονται σε περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες. Σε ένα σεισμό για παράδειγμα ένα disaster recovery site, θα μπορούσε να είναι πολύτιμη βοήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λύσεις που διακρίνονται είναι η αξιοποίηση εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο cloud, οι εφαρμογές που υποστηρίζουν ομαδική τηλεργασία και στη βάση όλων αυτών οι τηλεπικοινωνίες. Κοινός παρανομαστής στις παραπάνω λύσεις είναι η απουσία των εργαζόμενων από το φυσικό χώρο της εργασίας τους.

Η πανδημία λειτουργεί σαν λίπασμα για το cloud computing

Πριν λίγους μήνες γράφαμε ότι το cloud computing είναι ακόμα στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης του και τα ερχόμενα χρόνια, περισσότερες εταιρείες αναμένεται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του, καθώς θα κερδίζει σε εμπιστοσύνη. Μετά την πρόσφατη ύφεση που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία, αρχικά οι start-ups και στη συνέχεια οι πρωταγωνιστές της τεχνολογίας τοποθέτησαν τις τεχνολογίες του cloud στην αιχμή της αναπτυξιακής στρατηγικής τους.

Καθώς, οι φόβοι για μια νέα ύφεση πληθαίνουν, εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά του cloud, της οποίας η τρέχουσα αξία είναι περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις και μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, συμβάλλοντας με τον τρόπο της και στην ανάσχεση της ύφεσης.

Το σημαντικότερο όφελος που προσφέρουν σε αυτήν τη φάση οι τεχνολογίες του cloud computing είναι η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Ωστόσο, γιατί οι εταιρείες να επιλέξουν τη λύση του cloud και να μην συνδέσουν τους εργαζόμενους τους, απευθείας με τα κεντρικά τους συστήματα μέσω virtual private networks;

Καταρχήν, η μια επιλογή δεν αποκλείει την άλλη. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα συστήματα πληροφορικής δεν θα μπορούσαν να είναι στο cloud, όχι μόνο γιατί οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμοι να δείξουν εμπιστοσύνη, αλλά και γιατί δεν είναι έτοιμο το cloud να τα υποστηρίξει.

Παρότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ταχύτερες από οποτεδήποτε στο παρελθόν και η επεξεργαστική ισχύ άφθονη, υπάρχουν εφαρμογές που ακόμα και οι ελάχιστες καθυστερήσεις στην ανταλλαγή πληροφορίας θα μπορούσαν να τις καταστήσουν άχρηστες.

Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές που δεν είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργούν σε περιβάλλον cloud και είτε αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, είτε όταν γίνεται η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι η αναμενόμενη. Η λύση θα ήταν φυσικά να κατασκευαστούν ξανά όλες οι εφαρμογές, ώστε να αξιοποιούν καλύτερα τις τεχνολογίες του cloud, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε αρκετό χρόνο ανάπτυξης, με ενδεχόμενα μπρος – πίσω βήματα λόγω αστοχιών που θα έπρεπε να διορθώνονται, αλλά και σημαντικά κεφάλαια από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου να επενδύσουν στις νέες εφαρμογές.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα της εμπιστοσύνης, είτε αυτό εκφράζεται μέσα από νομικά πλαίσια, όπως το GDPR, είτε είναι υφασμένο μέσα στον ευρύτερο ιστό των συναλλαγών. Ειδικά, με την τάση των εμπορικών πολέμων που έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι εύκολο για κάποιες επιχειρήσεις, αλλά και κράτη να θεωρήσουν δεδομένο ότι τα οι μέχρι πρότινος συνεργάτες και πάροχοι υπηρεσιών ή φύλακες των δεδομένων, δε θα μεταμορφωθούν σε αντιπάλους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν αυτήν την ανησυχία των πελατών τους, κατασκευάζοντας data centres σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες, τα οποία ωστόσο ανήκουν σε μια κεντρική διοίκηση, η οποία έχει την έδρα της σε μια χώρα και υπακούει στις εντολές των ηγετών της χώρας αυτής. Πέρα από αυτά τα εμπόδια, ξεδιπλώνονται όλα τα οφέλη του cloud computing.

Το βασικότερο είναι η μετατροπή της κεφαλαιακής επένδυσης σε λειτουργικό έξοδο, η οποία πέρα από τα λογιστικά οφέλη έχει και οικονομικά. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται υποδομές πληροφορικής για να λειτουργούν οι διαδικασίες τους, αλλά δεν τις χρειάζονται εξίσου σε ένα 24ωρο ή σε κάθε μήνα του έτους. Κάποια από τα μοντέλα τιμολόγησης του cloud computing, προβλέπουν τη χρέωση πόρων ανάλογα με τη χρήση.

Οπότε, μια επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες cloud gaming και βλέπει αυτήν την περίοδο λόγω περιορισμών τις εγγραφές της να εκτοξεύονται, μπορεί να ζητήσει από τον πάροχο υπηρεσιών να της διαθέσει περισσότερους πόρους, προκειμένου να μη χάσει έσοδα. Σε μια άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα μπορούσαν να ζητήσουν από μια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ή συνεργατικής τηλεργασίας να συνδεθούν μεταξύ τους, όπως επίσης συνέβη εξαιτίας της πανδημίας, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν αποφύγουν το συνωστισμό στο φυσικό χώρο εργασίας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που μας δίνει μια έρευνα της Quinn, η οποία βοηθάει πελάτες της Amazon Web Services να διαχειρίζονται τα έξοδα τους σε cloud υπηρεσίες, είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που επιλέγουν να περάσουν cloud υπηρεσίες λόγω κάποιας κρίσης, στη συνέχεια διατηρούν τις υπηρεσίες αυτές ή μέρος τους, γιατί ανακαλύπτουν ότι τους προσφέρουν οφέλη και εκτός κρίσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία Salesforce, η οποία από το 2009 και έπειτα αυξάνει τα έσοδα της με ρυθμό σχεδόν 20% κάθε έτος, όταν η κατηγορία του customer relationship software, στην οποία δραστηριοποιείται έχει συρρικνωθεί έκτοτε κατά 3%.

Πηγή Άρθρου και Εικόνας: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ