GEP: Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Από 29 Ιουλίου 2020 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής (φούρνοι, κρεοπωλεία), ασανσέρ, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Δελτίο Τύπου

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθυσμό, οι αρχές ανακοίνωσαν την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, υποχρέωση που αφορά σε εργαζόμενους αλλά και πελάτες επισκέπτες. Συγκεκριμένα, από σήμερα 29 Ιουλίου 2020 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής (φούρνοι, κρεοπωλεία), ασανσέρ, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Παράλληλα το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου παρακάτω αναφέρονται οι αλλαγές στο πλαίσιο της επέκταση της υποχρέωσης που αφορά: 
  1. Γραφεία όπου υπάρχει επαφή με κοινό, για προσωπικό και κοινό
  2. Καταστήματα (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) πλέον και για κοινό
  3. Καταστήματα (λιανική κ.ά.) για προσωπικό και κοινό
  4. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής πλέον και για κοινό
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα όπου παρουσιάζονται τα υφιστάμενα και τα νέα μέτρα που αφορούν στην υποχρέωση της χρήσης μάσκας. 

Επίσης, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου υγείας, με θέμα «Συστάσεις αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας/ασπίδας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19», η οποία τονίζει την αναγκαιότητα της προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της νόσου COVID-19 μέσω της χρήσης μάσκας/ασπίδας προσώπου.

Δείτε στην εγκύκλιο τις οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας, τους τύπους προστατευτικής μάσκας καθώς και αναλυτικές οδηγίες που αφορούν στην ασπίδα προσώπου, συγκεκριμένα πώς να τη χρησιμοποιείτε, πώς να την καθαρίζετε και απολυμαίνετε και πώς να επιλέγετε ασπίδα προσώπου με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, που ορίζονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο. 

Πηγή Άρθρου και Εικόνας: Από Δελτίο Τύπου

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ