Thrive Global: Τα οφέλη της σωστής διατροφής στη σωματική, την πνευματική και την ψυχική μας υγεία

 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Δελτίο Τύπου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επανεκκίνησης, ο μήνας που επιστρέφουμε στην καθημερινότητα και θέτουμε εκ νέου τους στόχους μας. Συνήθως, ένας από αυτούς είναι και η σωστή διατροφή. Ειδικότερα φέτος, η πανδημία της COVID-19 καθιστά την επίτευξη αυτού του στόχου ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η σχέση μεταξύ διατροφής και ανοσοποιητικού συστήματος είναι, όπως όλοι ξέρουμε, σημαντική. 

Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι πολλαπλά:

-Συμβάλλει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους του σώματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία κατέχουν εξέχουσα θέση στη διατροφική πυραμίδα, έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος πρέπει να περιορίσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, το ύψος, η σωματική δραστηριότητα, ο μεταβολισμός. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή απαλλαγμένη από επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μείνει εντός των ορίων, χωρίς να χρειάζεται να μετράει θερμίδες. Το 2018, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη οδηγεί στην απώλεια βάρους χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων. Επομένως, υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά σωστή επιλογή τροφών.

-Μπορεί να προστατεύσει το ανθρώπινο σώμα απέναντι σε ορισμένες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

-Μπορεί να αποτρέψει την άνοια και την πνευματική παρακμή. Μία έρευνα του 2015 εντόπισε θρεπτικά στοιχεία και τρόφιμα που θωρακίζουν τον εγκέφαλο: βιταμίνη D, C & E, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

-Μπορεί να οδηγήσει σε έναν χαρούμενο και υγιεινό τρόπο ζωής. Όλο και περισσότερες αποδείξεις υποστηρίζουν μια στενή σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης. Το 2016, ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και εξάντλησης. Μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στα αναψυκτικά, στα γλυκά, στο λευκό ψωμί και τα μπισκότα. Αντίθετα, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι καρποί έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Απλά βήματα για ισορροπημένη διατροφή
  • Μην παραλείπετε το πρωινό.
  • Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα.
  • Μην κάνετε υπερκατανάλωση στα light τρόφιμα.
  • Μην παραλείπετε γεύματα.
  • Δεν χρειάζεται να πεινάσετε για να αδυνατίσετε.
  • Μη τρώτε πολύ, επαναπαυόμενοι ότι γυμνάζεστε.
  • Προσπαθήστε να μην επηρεάζεται η διατροφή σας από το συναίσθημα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Joey Hubbard, Διευθυντής Εκπαίδευσης της Thrive Global και η Maya Adam, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Stanford Medicine, εξηγούν πώς η διατροφή επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας.


Πηγή Άρθρου και Εικόνας: Από Δελτίο Τύπου

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ