Ε. Βρεττού: Πώς εφαρμόζει την Βιώσιμη Τραπεζική η Τράπεζα Πειραιώς

 Της Νένας Μαλλιάρα

Ολοένα περισσότερο στρέφει το επιχειρηματικό της μοντέλο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης τραπεζικής, η Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της Οικονομίας, ενθαρρύνοντας τη στήριξη νέων κλάδων και μειώνοντας την έκθεσή της σε άλλους.

Όπως αναφέρει η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένη Βρεττού, ο θεσμός της βιώσιμης τραπεζικής δεν είναι απλά “η τελευταία μόδα”, αλλά ήρθε για να μείνει, καθώς απαντάει στις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας για θέματα επιβίωσης. Σκοπός της Τράπεζας Πειραιώς, όπως λέει, είναι η βιώσιμη τραπεζική να αποτελέσει ένα σύνολο αξιών και αρχών που θα μετουσιωθούν σε πρακτικές εφαρμογές, προϊόντα, πρωτοβουλίες και δράσεις με απτό και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα όλων.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ενέργειες ή προϊόντα και χρηματοοικονομικές λύσεις που η Τράπεζα θα συνεχίσει να ενθαρρύνει όπως για παράδειγμα: χρηματοοικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη και σε επίπεδο απλού ιδιώτη πέρα από τα μεγάλα έργα, για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αυτονομία σε κάθε είδους κτίριο, αλλά και σε λιγότερο προφανείς τομείς όπως η αποπλαστικοποίηση, η καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων, η διαχείριση εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία ή αλλού – αλλά και την ενίσχυση των πελατών της Τράπεζας για βιολογικές καλλιέργειες, ή την υιοθέτηση πρακτικών ευφυούς Γεωργίας – τομείς εξαιρετικά κοντά στην “καρδιά” της Τράπεζας Πειραιώς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Για όλα αυτά, όπως λέει η κ. Βρεττού, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει ειδικές δέσμες προϊόντων με προνομιακή τιμολόγηση και όρους, εφόσον αντικειμενικοί δείκτες αειφορίας τηρούνται κατά τη διάρκεια της επένδυσης.

Σε αυτό το κομμάτι η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί με το sustainability linked loan με χαμηλότερη τιμολόγηση εφόσον δείκτες αειφορίας τηρούνται κατά τη διάρκεια του δανείου (έχουν ήδη γίνει συναλλαγές στο κομμάτι των ΑΠΕ και η Τράπεζα το επεκτείνει και σε άλλους κλάδους), το δάνειο μέσω leasing για αγορά ηλεκτρονικού αυτοκινήτου ev lease, ειδικά δάνεια για φωτοβολταϊκά για αγρότες, δάνεια για ενεργειακή αυτονομία σε κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σειρά χρηματοδοτήσεων για τη μετάβαση από τα πλαστικά σε βιοδιασπώμενα προϊόντα με προνομιακή τιμολόγηση. Παρέχονται επίσης επενδυτικά προϊόντα, όπως η διάθεση, μέσω του private banking της Τράπεζας Πειραιώς, αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν μόνο σε εταιρίες με κριτήρια ESG.

Τα κριτήρια ESG
“Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλο το φάσμα των πελατών μας από την πιο μικρή μέχρι τη μεγαλύτερη επιχείρηση, και σε όλες τις εκφάνσεις των προϊόντων και δραστηριοτήτων μας – οπότε θέλουμε να καλέσουμε όλους τους πελάτες να συζητήσουν μαζί μας τις ανάγκες τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έγκαιρα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά τη δική τους πορεία μετάβασης προς τη βιώσιμη, υπεύθυνη ανάπτυξη”, τονίζει η κ. Βρεττού.

Αντίστοιχα, τονίζει τη σημασία που δίνει η Τράπεζα στις αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής και οι οποίες την καλούν να αναθεωρήσει το κατά πόσον θέλει να συνεχίσει να επενδύει σε τομείς της οικονομίας. “Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε περιορισμούς σε επενδύσεις σε τομείς όπως είναι οι λιγνίτες, η αμυντική βιομηχανία, τα καζίνο κ.ά., θεωρώντας ότι δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την κοινωνική ευθύνη που έχουμε ως τράπεζες”.

Επιπρόσθετα, η κ. Βρεττού επισημαίνει ότι αντίστοιχη σημασία με τη διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δηλ. του “Ε” στο “ESG” και της κοινωνικής ευθύνης, του “S”, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει και στο “G”, δηλαδή την εταιρική διακυβέρνηση. “Δράσεις που βοηθούν τη μετάβαση όλων μας σε μια επιχειρηματικότητα που διέπεται από διαφάνεια και κανόνες και το βλέπει αυτό ως ευκαιρία και όχι περιορισμό. Σε αυτό κρίσιμες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει με πληθώρα πελατών μας –ειδικά μικρότερου μεγέθους – για την εκπαίδευσή τους και την εναρμόνισή τους με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφοράς. Κατά αυτό τον τρόπο εξελίσσεται το σύνολο της παραγωγικής ελληνικής οικονομίας και με την αρωγή της Τράπεζας γινόμαστε όλοι ανταγωνιστικότεροι και περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνοι”, τονίζει η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που προχώρησε στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου ESG (κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης), ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο επένδυσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Μαζί με ίδια συμμετοχή, η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει με συνολικά κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο στα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, συμμετείχε στη διεθνή διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέων παγκόσμιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής που καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η Βιώσιμη Τραπεζική στο μέλλον.

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.capital.gr/story/3486863/e-brettou-pos-efarmozei-tin-biosimi-trapeziki-i-trapeza-peiraios

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ