Τι περιλαμβάνει η νέα μεγάλη επένδυση της φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα

Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον CEO της Boehringer Ingelheim, Hubertus von Baumbach, έθεσε τις βάσεις για τη συνέχιση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί στην Ελλάδα η πολυεθνική φαρμακευτική. 

Την τελευταία δεκαετία, ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός επένδυσε στην παραγωγική μονάδα που διατηρεί στο Κορωπί 80 εκατ. ευρώ , ενώ συνολικά οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά- συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών δοκιμών- υπερβαίνουν τα 100 εκατ. Η τελευταία επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της μονάδας και προκειμένου να καλυφθεί η τροφοδοσία του 70% της παγκόσμιας αγοράς με καινοτόμα αντιδιαβητικά φάρμακα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα θα είναι πενταετές και θα κατευθυνθεί τόσο σε εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση της παραγωγής. Στο πλαίσιο της επένδυσης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία νέου χημείου. 

Πηγές της φαρμακευτικής αναφέρουν πως η νέα επένδυση θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία  επιπλέον θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, η φαρμακευτική πέτυχε να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα, που ανέρχονται πλέον στους 500.

Η ώθηση
“Κλειδί” στην απόφαση της πολυεθνικής να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα αποτελεί το γεγονός πως οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης φαρμάκων, δύνανται να απομειώνουν ισόποσα το ποσό της αυτόματης επιστροφής. Όσες φαρμακευτικές δηλαδή πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα του R&D, θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης από το clawback, με το οποίο βαρύνονται οι επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ-δημόσιων νοσοκομείων και στις τελικές δαπάνες του φαρμάκου.

Η παρουσία στην ελληνική αγορά
Ο όμιλος Boehringer Ingelheim συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως και αποτελεί μια από τις 100 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στον κόσμο. Είναι προσανατολισμένος στην έρευνα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και  διεθνώς απασχολεί περισσότερα από πενήντα χιλιάδες άτομα. 

H γερμανική πολυεθνική δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1966, ενώ το 1975 θεμελιώνει τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής στο Κορωπί, τροφοδοτώντας σήμερα όχι μόνο  την ελληνική αγορά αλλά και σε 68 χώρες. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) και περίπου 1 στα 4 φάρμακα που εξάγονται από τη χώρα μας συνολικά προέρχονται από το εργοστάσιο στο Κορωπί. Η  εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα και μέσω της διεξαγωγής κλινικών μελετών για τα καινοτόμα της φάρμακα. Σύμφωνα με τα πλάνο της εταιρείας, το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα στρατηγικά προϊόντα της φαρμακευτικής στην Ευρώπη.

Πηγή: https://www.capital.gr/epixeiriseis/3487080/ti-perilambanei-i-nea-megali-ependusi-tis-farmakeutikis-boehringer-ingelheim-stin-ellada

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ