Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας απόστασης στο χώρο εργασίας
Το μέτρο της φυσικής και κοινωνικής απόστασης έχει επιβληθεί για να μας προστατεύσει από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, η προσαρμογή στη νέα αυτή πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική μας ευεξία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας, καθώς πολλοί από εμάς έχουμε αναγκαστεί να δουλεύουμε εξ αποστάσεως ή ακόμα κι αν πηγαίνουμε στο γραφείο, τηρούμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος της φυσικής απόστασης είναι παρόμοιος με τις επιπτώσεις των μεγάλων καταστροφών, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και άλλες ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Η καταπολέμηση της μοναξιάς
Οι κοινωνικές επαφές στο γραφείο, καθώς και τα γραφεία ανοιχτού τύπου αυξάνουν την ευτυχία μας, ενισχύουν την προσοχή μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας ευεξία. Αυτό συμβαίνει λόγω της ντοπαμίνης που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που έχουμε χάσει εξαιτίας της απόστασης και νιώθουμε πιο έντονα το αίσθημα της μοναξιάς. Η μοναξιά μπορεί να είναι τοξική για το σώμα και γνωρίζουμε την επίδραση που μπορεί να έχει σε όποιον είναι αποσυνδεδεμένος από τους ανθρώπους γύρω του. Ωστόσο, μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε υγιεινές συνήθειες εξ αποστάσεως εργασίας, μέσω καθημερινών βιντεοκλήσεων και συνομιλιών που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την επαφή και να καταπολεμήσουμε το αίσθημα απομόνωσης.
Η ενίσχυση της συναισθηματικής ευεξίας
Όσο οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι σημαντικό οι εταιρείες να θέσουν σε λειτουργία την κατάλληλη υποστήριξη της συναισθηματικής ευεξίας για αυτούς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο, οι εργοδότες και οι managers οφείλουν:
– Να καταρτίσουν μια ολοκληρωμένη και ευρεία πολιτική για την εξ αποστάσεως εργασία, η οποία θα καλύπτει κάθε ζήτημα και ενδεχόμενο και θα βοηθά τους εργαζομένους να διαχειριστούν οτιδήποτε προκύψει, χωρίς άγχος.
– Να φροντίσουν ότι οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εργαστούν αποτελεσματικά. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται γραφείο, καρέκλα, υπολογιστή, τηλέφωνο και αποθηκευτικό χώρο για ευαίσθητα έγγραφα.
– Να ενισχύσουν την επαγγελματική και κοινωνική αλληλεπίδραση και την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα, οργανώνοντας συχνά meetings, στα οποία η δουλειά δεν θα είναι το μόνο αντικείμενο συζήτησης.
– Να παρακολουθήσουν οι ίδιοι κατάλληλα διαμορφωμένα webinars και προγράμματα ψυχικής υγείας, ώστε να εξοπλιστούν με τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορούν να εντοπίζουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όταν ανακύπτουν.
– Να δώσουν την ευκαιρία στους εργαζομένους να παρακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα και webinars ψυχικής υγείας, τα οποία θα μπορούν να ολοκληρώσουν στο δικό τους χρόνο και να αξιολογήσουν την πρόοδό τους.
– Να ελέγξουν τον αντίκτυπο της εξ αποστάσεως εργασίας στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Αυτές οι αξιολογήσεις πρέπει να γίνουν από ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας με τη συνδρομή του HR και των managers. Τα πορίσματα πρέπει στη συνέχεια να κοινοποιηθούν στους αρμοδίους, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των εργαζομένων.
Πηγές / Παραπομπές:
COVID-19: η διαχείριση των συναισθηματικών επιπτώσεων της μακροχρόνιας φυσικής απόστασης στο χώρο εργασίας
Πώς τα προγράμματα εταιρικής ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους και παράλληλα να αυξήσουν τα κέρδη
Η σχέση με τους συναδέλφους σου επηρεάζει την ευεξία σου
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι μόνος
The effects of remote working on wellbeing, stress and productivity
The Mental Health Consequences of COVID-19 and Physical Distancing
What Is Dopamine?
Coronavirus: managing the emotional impact of long-term physical distancing in the workplace
Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter