Η μεταλλευτική βιομηχανία ανέπτυξε αντισώματα στον Covid-19 – Το παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός

Σύμφωνα με μελέτη της PwC για τις επιπτώσεις του Covid στην λειτουργία των 40 μεγαλύτερων μεταλλευτικών βιομηχανιών, η πορεία των μεγάλων του κλάδου έδειξε ότι το καράβι κουνήθηκε, αλλά  παραμένει σταθερό στην πορεία του.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μείωση εσόδων και κερδοφορίας που ανήλθε κατά μέσο όρο στο 6% η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επίπτωση της πανδημίας στις τιμές των μετάλλων. Περισσότερο επηρεάστηκαν οι εταιρίες που εξειδικεύονται στην παραγωγή βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το νικέλιο καθώς οι τιμές τους μπήκαν σε ελεύθερη πτώση το 2020, εξαιτίας του lockdown και της διακοπής της λειτουργίας των εργοστασίων σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ. Η πτώση μέχρι στιγμής είναι σε διψήφια νούμερα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019 και οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Όμως, παρά τη μείωση στα βασικά μέταλλα, η συνολική επίδραση της πανδημίας στον κλάδο ήταν διαχειρίσιμη και ανέδειξε την ανθεκτικότητα των εξορυκτικών βιομηχανιών καθώς και το ρόλο που παίζουν στην υποστήριξη της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη φύση του κλάδου και τη σημασία των προϊόντων που παράγει καθώς τα ορυκτά αποτελούν βασική πρώτη ύλη για χιλιάδες προϊόντα. Από αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα μέχρι ακτινολογικά μηχανήματα, οικιακές συσκευές αλλά και καθημερινά ρούχα, σε όλα κρύβονται μέταλλα σε μεγάλες και μικρές ποσότητες τα οποία είναι απαραίτητα για να κατασκευαστεί το κάθε προϊόν και να μας προσφέρει τις λειτουργίες που χρειαζόμαστε.

 Η σημασία του προϊόντος δίνει μια επιπλέον διάσταση στη σημασία του κλάδου για την οικονομία στην οποία δραστηριοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με μελέτη του World Gold Council, το 80% του κόστους από την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός μεταλλείου, παραμένει στη χώρα που το φιλοξενεί, δημιουργώντας οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τα έργα υποστήριξης που πραγματοποιούν οι σύγχρονες μεταλλευτικές βιομηχανίες.

Υπάρχουν παγκοσμίως αρκετά παραδείγματα εταιρειών που ξεχωρίζουν για την εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών, με τα οποία μεγιστοποιούν της αξία τους για την οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική,  τα οποία μετά από επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει το 1 δισ δολάρια από την Eldorado Gold και την ελληνική θυγατρική της εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και με προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη που θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία.

Στην πλήρη τους ανάπτυξη τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αναμένεται να κινητοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις ύψους 2 δισ δολάρια, που θα δημιουργήσουν συνολικά 5000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες με την υλοποίηση επιπλέον έργων κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης ύψους 80 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των ήδη 20 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: 
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1670228/i-metalleutiki-biomixania-aneptukse-antisomata-ston-covid-19-to-paradeigma-tis-ellinikos-xrusos?fbclid=IwAR32zxMDYVRSBFidilYbwnLs7wM0BAj_dVutu8aoX3TWqI_
DAuiPNnOrte4

Αναδημοσίευση από: https://www.facebook.com/HellasGold

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ