GEP NEWS: Εμβόλια & Δημόσια Υγεία

GEP NEWS: ΕΜΒΟΛΙΑ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η νόσος COVID-19 ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, έχει επηρεάσει την Ελλάδα σε επίπεδο μεταξύ άλλων κοινωνίας και οικονομίας σφοδρότερα κατά το δεύτερο πανδημικό κύμα που διανύουμε, καθώς από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 125.173 κρούσματα και 3.687 θάνατοι στη χώρα (έως 14/12/2020).

Στις 15 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εστιάζει στις ομάδες οι οποίες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, δηλαδή τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της στρατηγικής αυτής, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων, ώστε να είναι διαθέσιμες επί ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάπτυξης και αδειοδότησης. Το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα έξι εμβόλια που αναφέρονται παρακάτω, ενώ η εξέλιξη των διαδικασιών κλινικών δοκιμών, έγκρισης και αδειοδότησης προχωρούν. 

Στις 18 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη νόσο COVID-19, στο οποίο αναφέρεται ότι στη χώρα μας θα υπάρχουν δυο κεντρικές αποθήκες, από τις οποίες τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου και τελικά θα χορηγούνται τα εμβόλια κατόπιν ραντεβού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο εμβολιασμός δύναται να ξεκινήσει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2021.


Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ