Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Κιλκίς από τη Μytilineos

Στην κατασκευή πρότυπης μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων και ιλύων (λάσπη) προχωρεί η Μytilineos, μέσω της θυγατρικής της Zeologic και σε συνεργασία με την εταιρεία INWΑSTE. Η επένδυση, που έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα υλοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, και θα αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στη χώρα. Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η μονάδα να καταστεί πρότυπη και να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων, αποτελώντας την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωσή της, θα μπορεί να επεξεργαστεί επικίνδυνα απόβλητα και ιλύες, καθιστώντας τα μετά την επεξεργασία μη επικίνδυνα και αδρανή, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν προς ασφαλή διάθεση ή ακόμη και προς δευτερογενή χρήση (π.χ. οικοδομικά υλικά). Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων διαχείρισης αποβλήτων που έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) για τις ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν βεβαρημένα και επικίνδυνα απόβλητα και τα οποία υποχρεούνται να διαχειριστούν. Τέλος, μέσω της υλοποίησης αυτής της εγκατάστασης ανοίγεται η προοπτική για τη διαχείριση και άλλων ιδιαιτέρως βεβαρημένων αποβλήτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η εξυγίανση επιβαρυμένων εδαφών.

Ο σχεδιασμός της πρότυπης αυτής μονάδας βασίστηκε στη διεθνώς κατοχυρωμένη μέθοδο επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων GACS (Geochemical Active Clay Sediment), της οποίας τα εμπορικά δικαιώματα κατέχει αποκλειστικά η Zeologic. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία βοηθάει μεγάλες βιομηχανίες –που, λόγω της δραστηριότητάς τους, έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο– να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, επιδεικνύοντας επιτυχημένες εφαρμογές και προσφέροντας ανταγωνιστικές λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών αποβλήτων. Η τεχνολογία GACS έχει εφαρμογές σε πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα σε απόβλητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της εξορυκτικής δραστηριότητας, της ναυτιλίας, καθώς και των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.

Η Ζeologic αποτελεί μια νεοφυή ελληνική επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο την εκμετάλλευση της διεθνούς κατοχυρωμένης τεχνολογίας GACS και τον Φεβρουάριο του 2019 πέρασε στον έλεγχο της Mytilineos. Η INWASTE Α.Ε. είναι μια νέα, ελληνική εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. 

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.kathimerini.gr/economy/561227221/monada-epexergasias-apovliton-sto-kilkis-apo-ti-mytilineos/

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ