GEP NEWS: Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έως την 1η Μαρτίου 2021

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00.

Στο ΦΕΚ παρουσιάζεται αναλυτικά η διαμόρφωση των μέτρων ανά πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανά επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή αυξημένου, πολύ αυξημένου (στο οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής), μητροπολιτικών περιοχών (στο οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) και επιτήρησης.

Ως προς τους χώρους εργασίας και συγκεκριμένα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα μέτρα που ισχύουν και στα τέσσερα (4 ) επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι τα εξής: 
Λειτουργία με αναγκαίο προσωπικό
Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχής τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει με τη φύση των καθηκόντων, είτε πρόκειται για ευάλωτη ή αυξημένου κινδύνου ομάδα είτε όχι
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και κατόπιν ραντεβού (εξαιρούνται τράπεζες, ταχυμεταφορές, ταχυδρομείο κλπ)
Τήρηση φυσικών αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου
Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρώντας τη φυσική απόσταση του 1,5 μέτρου και με συμμετοχή έως 7 άτομα

“Αναφέρεται δε ότι οι έλεγχοι μετακίνησης ατόμων από και προς την εργασία θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί.” 

Τα μέτρα αυτά για τις επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται πιστά. Ταυτόχρονα, μαζί με τα υπόλοιπα βασικά μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, δηλαδή την τήρηση φυσικής απόστασης, την υγιεινή του αναπνευστικού και των χεριών, το υποχρεωτικό μέτρο χρήσης μάσκας εξακολουθεί να ισχύει σε όλη την επικράτεια, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τα νέα μέτρα της ΚΥΑ αφορούν κυρίως στο κλειστό λιανεμπόριο, τη λειτουργία των σχολείων μέσω τηλεκπαίδευσης, την αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλονται, ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κυρώσεις.


Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ