Ethos Media: 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, 11-12 Φεβρουαρίου 2021

Με σημαντικές ομιλίες και συζητήσεις συνεχίστηκε χθες το απόγευμα το 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin21, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από την εν εξελίξει ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα χαρακτηριστικά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τους φορείς παροχής συμπληρωματικής ασφάλισης πραγματοποιήθηκε στο Panel I με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, Κεφαλαιοποίηση και Φορείς Παροχής Συμπληρωματικής Ασφάλισης» , παρουσία κορυφαίων ομιλητών, με συντονιστή τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Προτύπων Δεοντολογίας του Διεθνούς Ελεγκτικού & Λογιστικού Επαγγέλματος.

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι βασική κατευθυντήρια γραμμή αποτελεί η εξασφάλιση διασποράς του ασφαλιστικού κινδύνου, κάτι που δεν διασφαλίζει το υπάρχον διανεμητικό σύστημα. «Με την μεταρρύθμιση που επιχειρούμε με την είσοδο και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, θα προστατευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα θα κατευθυνθούν επενδύσεις προς την εγχώρια οικονομία. Θα εξασφαλίσουμε υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον με αυτό το σύστημα», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ταμείου θα περιλαμβάνουν όλες τις καλές πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης, ελαχιστοποίηση κόστους διαχείρισης, μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αυστηρό εποπτικό πλαίσιο από ανεξάρτητη αρχή.

O κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι η οικονομική επάρκεια μετά την συνταξιοδότηση δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από μια πηγή. Όσον αφορά τα οφέλη της μεταρρύθμισης, ανέφερε ότι αυξάνει τους μεταεργασιακούς πόρους του εργατικού δυναμικού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι βασικός ρόλος των ταμείων είναι να λειτουργούν ως θεματοφύλακας των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζομένους υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματά τους τυγχάνουν σωστής διαχείρισης.

Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α., π. Υπουργός, εκτίμησε ότι είναι σκόπιμη η εισαγωγή ενός συστήματος κεφαλαιοποίησης για ένα μέρος του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υπερβολικής ασφαλιστικής επιβάρυνσης, τονίζοντας ότι τα πιο επιτυχημένα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο είναι αυτά που πέτυχαν να συνδυάσουν διανεμητικά με κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαιτείται καταπολέμηση της καλπάζουσας γήρανσης, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της defacto ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση του κόστους εργασίας οδηγεί σε αδήλωτη εργασία και απουσία ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να περάσουμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα μοιράζει τον κίνδυνο. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι ένα μέρος του συστήματος θα γίνει σταδιακά κεφαλαιοποιητικό και θα αντιστοιχεί στο ποσοστό που καταλαμβάνουν οι επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα στο 1/5. Ανέφερε επίσης ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα αν δεν ενταχθούν σε αυτό μόνο οι νεοασφαλισμένοι, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Ιδιαίτερα σημαντική εκτίμησε ότι είναι η σύσταση συστήματος εποπτείας μαζί με την εισαγωγή του νέου συστήματος.

Ο κ. Χαράλαμπος Φύτρος, FHAS, CFA, PhD, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής ΤΕΑ Johnson & Johnson, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα στα οποία δίνει έμφαση η ΕΛΕΤΕΑ. «Μείζον θέμα για τα ταμεία δεν είναι η κεφαλαιοποίηση αυτή καθεαυτή, αλλά η πολύπλευρη ανάπτυξή τους», επεσήμανε. Όπως ο ίδιος ανάφερε, υπάρχει λειτουργικός κίνδυνος αν δούμε μονόπλευρα και μόνο κεφαλαιοποιητικά την σύσταση και ίδρυση των ΤΕΑ, ενώ πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των ταμείων από την εκαστοτε επιχειρηματική οντότητα που τα δημιουργεί. «Θεωρούμε ότι χρειάζονται δράσεις που να επιτρέπουν συνέργειες του δεύτερου πυλώνα με τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης», ανέφερε.

Λίγο αργότερα, στο Panel II, καταγράφηκε η διεθνής εμπειρία, οι βέλτιστες πρακτικές και οι λειτουργία των ΤΕΑ, με τους ομιλητές να αναλύουν το νέο θεσμικό πλαίσιο της IORP II σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Fausto Parente, Executive Director της EIOPA ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τελευταία οδηγία στον κλάδο της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Την ίδια ώρα – και με δεδομένο το περιβάλλον χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων στις διεθνείς αγορές – ανέδειξε τον τρόπο που προχωρούν σε επενδύσεις τα ΤΕΑ, υποστηρίζοντας επίσης πως μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μετά COVID εποχή στις προσπάθειες ανάτασης των οικονομιών. Τον ρόλο που διαδραματίζει σε όλα αυτά περιέγραψε από την πλευρά του ο κ. Philip Neyt, Πρόεδρος της European Association of Paritarian Institutions (AEIP) and Chairman of PensioPlus, Belgium. Όπως εξήγησε, η AEIP έχει ως κύριο σκοπό την προάσπιση και εκπροσώπηση παροχών κοινωνικής ασφάλισης σε διάφορα κράτη μέλη τη ΕΕ, τα οποία έχουν ιδρυθεί και διευθύνονται από κοινού από εργοδότες και εργαζομένους σε ισότιμη βάση. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις τρέχουσες συνθήκες στον τομέα της εργασίας και το τι συνέπειες μπορεί να έχει και στην επαγγελματική ασφάλιση, δεδομένου των επιπτώσεων της πανδημίας και των νέων τεχνολογιών (digital nomads). Ανέδειξε επίσης βέλτιστες πρακτικές από την αγορά του Βελγίου, η οποία διαθέτει ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο και μια αγορά στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης που συγκεντρώνει assets $40,2 δις ήτοι το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας. Περί τα 380 συνταξιοδοτικά ταμεία έχει η Ιταλία όπως τόνισε ο Dr. Christos Louvaris Fasois, Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, AEIP, αναλύοντας τα στοιχεία και την διαφορετικότητα στο θεσμικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας. Παράλληλα ανέδειξε στοιχεία για την ανθεκτικότητα των ταμείων συναρτήσει της πανδημίας και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων. Αρκετή απόσταση από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έχουν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον Μάριο Γιαννά FIA, Διευθυντής, Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants, ο οποίος περιέγραψε διαφορές και ομοιότητες αυτών των δυο αγορών. Παράλληλα, ανέλυσε τις παγκόσμιες τάσεις και το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση, ενώ περιέγραψε και την εμπειρία του από τις αγορές Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Για το κατά πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι να υιοθετήσουν πρακτικές και να γνωρίσουν τα οφέλη των ΤΕΑ μίλησε ο κ. Ιωάννης Τζανάκος, Γ.Γ και εκπρόσωπος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α στην επιτροπή OPSG της EIOPA. Την ίδια ώρα έκανε λόγο για ενδεχόμενες τροποποιήσεις που μπορεί να απαιτούνται στην IORP II στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εποχή μετά την πανδημία. Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, το λεγόμενο PEPP, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τον ρόλο του, την συνύπαρξη του με όλους τους πυλώνες ασφάλισης και τις εναλλακτικές προτάσεις που προσφέρει στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολούθησε, πριν το κλείσιμο της πρώτης μέρας, το Panel ΙΙΙ, με θέμα «Εξελίξεις, Συγκυρία και Αναπτυξιακές Προοπτικές του 2ου Ασφαλιστικού Πυλώνα». Μιλώντας ως πρώτος εισηγητής o Καπετάν Παναγιώτης N. Τσάκος, ιδρυτής, Τsakos Group of Companies, αναφέρθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα: «οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμη και το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο. Είμαστε εδώ να τους φροντίσουμε και να φροντίσουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να έρθουν στην θάλασσα», τόνισε. Σημείωσε πως το ΤΕΑ της εταιρείας μπορεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους να γίνουν ναυτικοί, γιατί η ελληνική ναυτιλία παρέχει πολλές εργασιακές ευκαιρίες. Δίπλα του ο κ. Νίκος Τσάκος, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη αποδοχή τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους αλλοδαπούς ναυτικούς που απασχολούν, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να λυθούν τα θέματα συναλλαγματικών συναλλαγών για τους αλλοδαπούς. Παίρνοντας το βήμα ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Group Human Resources της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι το ΤΕΑ του ομίλου Πειραιώς είναι από τα πιο «φρέσκα» ΤΕΑ στην αγορά, καθώς λειτουργεί από τον Νοέμβριο, αντικαθιστώντας έναν αριθμό πολλών προγραμμάτων ασφάλισης που υπήρχαν στις τράπεζες που απορροφήθηκαν. Όπως ο ίδιος ανέφερε, «έτυχε μεγάλης αποδοχής από το προσωπικό. Η τράπεζα συνεισφέρει το 2% του μικτού μνιαίου μισθού και ο εργαζόμενος μπορεί να συνεισφέρει μέχρι 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του». Επεσήμανε επίσης, ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση στην λειτουργία τους είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην λογική της μακροχρόνιας αποταμίευσης. Χρειάζεται εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μην δημιουργείται ανασφάλεια. Επίσης πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε ένα ΤΕΑ, διαφορετικών επενδυτικών προσεγγίσεων». Επόμενος εισηγητής ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, ο οποίος ανέφερε ότι ξεκίνησαν την λειτουργία του ΤΕΑ το 2017, διαπιστώνοντας τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στους εργαζόμενους. «Η πρώτη πρόκληση ήταν να εξηγήσουμε στα στελέχη μας πώς λειτουργεί και η δεύτερη πρόκληση αφορά την διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης». Επεσήμανε δε, ότι είναι τεράστιο το όφελος για τους εργαζόμενους σωρρευτικά και έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθούν online. «Δημιουργήσαμε το ΤΕΑ γιατί θέλαμε να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο και να διαπιστώσουμε τις δυνατότητές του» ανέφερε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Τα ΤΕΑ είναι το μεγαλύτερο πρακτικό εργαλείο που μπορούμε να βρούμε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «κατά κύριο λόγο το Νο1 θέμα είναι πώς θα πειστεί ο κόσμος για την αξία αυτής της παροχής». Επίσης, πρότεινε να υπάρχουν εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα, γιατί πρέπει να πειστούν οι νέοι. Δεύτερο βασικό θέμα αποτελεί η μεταφερσιμότητα, και ακολούθως ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας – εποπτείας. Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Interlife A.A.E.Γ.Α., ανέφερε ότι η ίδρυση του ταμείου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου θεσμού λειτουργίας της εταιρείας και σε αυτό συμμετέχουν εργαζόμενοι και διαμεσολαβητές. Η εταιρεία καταβάλλει ποσοστό του μισθού των εργαζομένων και οι διαμεσολαβητές ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου. «H ανταπόκριση ήταν γύρω στο 50%-60% μετά από πολλή ενημέρωση, γιατί στην Ελλάδα επικρατεί ανυπαρξία ασφαλιστικής συνείδησης», τόνισε ο κ. Βοτσαρίδης.

Παράλληλα με τις συζητήσεις αυτές, το πρόγραμμα της πρώτης μέρας του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης φιλοξένησε τρεις ακόμα σημαντικές ομιλιες από ακαδημαϊκούς και ανώτατα στελέχη της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς.

Αφού χαιρέτησε την διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Δρ Γαβριήλ Αμίτσης, Kαθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα το ερευνητικό εργαστήριο προχώρησε σε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛΕΤΕΑ με στόχο την αναβάθμιση και την εκπαίδευση της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η Επαγγελματική Ασφάλιση, ειδικά στην Ελλάδα, πρέπει να θεωρηθεί ως ένας αυτόνομος χρηματοπιστωτικός πυλώνας κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνων (π.χ απώλεια εισοδήματος) και δεν πρέπει να συγχέεται με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα ομαδικά προγράμματα που διαχειρίζονται επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Στην δική του ομιλία ο κ. Fausto Parente, Executive Director, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) στην ομιλία του “Fostering sustainable pensions”, αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά στοιχεία που καλείται να αποκομίσει η Ελλάδα από την εμπειρία των χωρών του εξωτερικού όπου ο τομέας της

Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι εμφανώς πιο ανεπτυγμένος, τόνισε πως στην Ελλάδα το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί πρόοδος στην ενίσχυση των συντάξεων δεύτερου πυλώνα και στην εποπτεία των συντάξεων και στάθηκε σε μερικές από τις πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται η EIOPA για την προώθηση βιώσιμων συντάξεων.

«Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι οι συντάξεις παραμένουν στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των εργοδοτών και των αποταμιευτών. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εμείς – η EIOPA – θα παράσχουμε συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη πινάκων συνταξιοδότησης που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της παρακολούθησης των εξελίξεων των συντάξεων στα κράτη μέλη. Οι συμβουλές μας θα περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα δεδομένα – και πώς να τα προμηθευτείτε – για να δώσετε μια εικόνα τόσο των επαγγελματικών όσο και των προσωπικών συντάξεων. Αυτές οι πληροφορίες θα σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν ενημερωμένη άποψη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση επαρκών και βιώσιμων συντάξεων», σημείωσε ο κ. Parente. «Οι συντάξεις μέσω ΤΕΑ, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτές τις μέρες, η τάση αφορά τα συστήματα επαγγελματικών συντάξεων καθορισμένων εισφορών, με μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου να μεταφέρεται στα μέλη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν εμπιστοσύνη», κατέληξε ο κ. Parente.

Ως ένα κοινό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο την αύξηση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος χαρακτήρισε στην ομιλία της τα επαγγελματικά ταμεία η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO, People for Business. «Για τον λόγο αυτό, τα ΤΕΑ παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πρόκειται για μία παροχή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κάτι παραπάνω από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν πολλές επιχειρήσεις σήμερα», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «τώρα είναι και στη χώρα μας οι συνθήκες πιο ώριμες για την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, που προσφέρουν πολλά οφέλη τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στον εργοδότη».

Το συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του χθες το πρωί με προσφωνήσεις από τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO της ethosGROUP και από τον Δρ. Χρήστο Π. Νούνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Πρόεδρο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ). Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Νομπελίστας, Οικονομολόγος sir Χριστόφορος Πισσαρίδης με θέμα «Ο ρόλος του κράτους στο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας», ενώ με χαιρετισμούς και ομιλίες συμμετείχαν υπουργοί, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, αλλά και άνθρωποι της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι:

• Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών
• Γεώργιος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
• Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers AE
• Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, FHAS, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ)
• Βασιλική Λαζαράκου, Δ.Ν., Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
• Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.)
• Paul Bonser, Senior Partner International Retirement, BoD AΟΝ Solutions Greece, Turkey & Cyprus
• Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα εξειδικευμένα πάνελ συζήτησης και ομιλίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τους Χορηγούς του φετινού συνεδρίου μπορείτε να βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα του https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/ καθώς επίσης και στα κανάλια της ethosEVENTS σε Facebook, LinkedIn και YouTube.

2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, 11-12 Φεβρουαρίου 2021, LiveOn Digital Event

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ