Thrive Global Greece: Κάντε τον ύπνο σύμμαχο!

Κάντε τον ύπνο σύμμαχο!

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα υγείας, είτε πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, άγχος ή κατάθλιψη – ή μια παγκόσμια πανδημία – ο ποιοτικός ύπνος κάνει τη διαφορά. Σήμερα, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην γενική υγεία και ευεξία μας. Ο καθημερινός ύπνος 7-9 ώρες θα σας βοηθήσει να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό κάθε μέρα, θα σας επιτρέψει να έχετε καλή κρίση και θα σας δώσει κουράγιο σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Είναι τόσο σημαντικός για την ευεξία μας, τώρα περισσότερο από ποτέ. 

Η δύναμη του ύπνου έχει τονιστεί, αλλά η ποσότητα του ύπνου μειώνεται. Έρευνες αναδεικνύουν τον αδιαμφισβήτητο συσχετισμό μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της ευεξίας μας. Ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κάθε γνωστής ασθένειας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και το άγχος.

Και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Σύμφωνα με μία έρευνα από το RAND Corporation, σε μόνο 5 χώρες – ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά – η έλλειψη ύπνου κοστίζει 680 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Επίσης, το C.D.C. έχει διαπιστώσει ότι 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από έλλειψη ύπνου σε καθημερινή βάση και μια συνηθισμένη νύχτα, οι Αμερικανοί κοιμούνται 2 ώρες λιγότερο συγκριτικά με πριν από έναν αιώνα. Ακόμα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές που δεν κοιμούνται επαρκώς, πληρώνουν πάνω από 66 δισεκατομμύρια δολάρια για συσκευές και φάρμακα, ένας αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 85 δις στο τέλος του 2021! Το National Geographic υπογραμμίζει ότι ξοδεύουμε περισσότερα από 411 δισεκατομμύρια δολάρια για αποκατάσταση ατυχημάτων και μειωμένη αποδοτικότητα που οφείλονται στην έλλειψη ύπνου. 

Όλα οδηγούν στο γεγονός ότι ο ύπνος και η έλλειψή του αποτελούν μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας. Ναι, η γνώση ότι ο ύπνος είναι καλός για εμάς και ότι τον χρειαζόμαστε αυξάνεται. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι σαφές ότι δεν του δίνουμε την αξία που του αναλογεί, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά. Αντίθετα,, υπάρχουν ακόμη πολλές παρανοήσεις και λανθασμένες πληροφορίες γύρω από τον ύπνο που δυσχεραίνουν την επίλυση του προβλήματος. Ας ξεκαθαρίσουμε 3 βασικά σημεία:

Γεγονός: Χρειάζεστε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου
Παρόλο που το ¼ από εμάς κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, χρειαζόμαστε μεταξύ 7 και 10 ώρες, ανάλογα με την ηλικία μας. 

Γεγονός: Σηκωθείτε από το κρεβάτι σας αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 15 λεπτά 
Είναι λογικό να επιλέγετε να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι μέχρι να καταφέρετε να κοιμηθείτε. Αλλά όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, το να σηκωθείτε είναι το κλειδί για να κοιμηθείτε τελικά, αποφεύγοντας να δημιουργήσετε έναν επικίνδυνο συσχετισμό μεταξύ της αϋπνίας και του κρεβατιού σας. 

Γεγονός: Το ροχαλητό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα σοβαρού προβλήματος ύπνου 
Παρόλο που το ροχαλητό είναι συνηθισμένο, δεν είναι πάντα μια ασήμαντη ενόχληση. Όταν είναι επίμονο και σταματά η αναπνοή σας επαναλαμβανόμενα, ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Η υπνική άπνοια πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μειωθούν οι κίνδυνοι για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή, το άσθμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγές / Παραπομπές:
 
Κι όμως ο ύπνος των εργαζομένων πρέπει να είναι υπόθεση (και) της εταιρείας
Τι λέει το National Geographic για τον ύπνο;
Κορονοϊος: Γιατί πρέπει να βάζεις τον ύπνο σου σε προτεραιότητα αυτή την περίοδο
Δοκίμασε αυτές τις έξυπνες συμβουλές για ποιοτικό ύπνο σε δύσκολες περιόδους
In U.S., 40% Get Less Than Recommended Amount of Sleep
Habitual Sleep Deprivation is Associated with Type 2 Diabetes: A Case-Control Study
Sleeping 5 hours or less a night associated with doubled risk of cardiovascular disease
Association of Usual Sleep Duration With Hypertension: The Sleep Heart Health Study
Sleep deprivation and obesity in adults: a brief narrative review
Epidemiology of Insomnia, Depression, and Anxiety
Why Sleep Matters: Quantifying the Economic Costs of Insufficient Sleep
1 in 3 adults don’t get enough sleep
Sleep myths: an expert-led study to identify false beliefs about sleep that impinge upon population sleep health practices
Data and Statistics

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ