Σήµερα ο όµιλος περιλαμβάνει εννέα εταιρείες, µε ισχυρά εµπορικά σήµατα όπως Info Quest Technologies, iSquare, Unisystems, ACS Courier και Cardlink, απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτοµα, ενώ το 2020 έκλεισε µε πωλήσεις ύψους 721,3 εκατ. ευρώ (+20,2%) και EBITDA 59,9 εκατ. ευρώ (+12,2%), µε τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει, να είναι εξίσου καλά και στο α’ τρίµηνο του 2021, εν µέσω πανδηµίας.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί η αντιπρόεδρος της Quest Holdings µας καλεί να αποτινάξουμε ως κοινωνία τα στερεότυπα, να ωριµάσουµε και να προτάξουµε τη συνεργασία, και όχι τη διχόνοια. Δηλώνει αισιόδοξη για την επόµενη ηµέρα της Ελλάδας και εκφράζει την πεποίθηση ότι µε τις κατάλληλες επενδύσεις σε υποδοµές η χώρα µας µπορεί να διεκδικήσει κοµµάτι της παγκόσµιας ψηφιακής αγοράς.
Κυρία Κουτσουρέλη, ο Όμιλος Quest συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του και 23 χρόνια από την είσοδό του στο Χρηματιστήριο. Είστε co-founder ενός ελληνικού ομίλου που ξεκίνησε ως «startup» στον χώρο της τεχνολογίας, σε εποχές που η τεχνολογία ήταν προνόμιο λίγων, και μάλιστα ανδρών. Πώς αισθάνεστε και ποια είναι τα milestones αυτής της πορείας;
Είµαι ικανοποιηµένη γιατί βγήκαµε νικητές σε µια τέτοια κούρσα 40 ετών. Η Info Quest υπήρξε η µητρική εταιρεία του Οµίλου Quest µέχρι το 2010. Έγραψε ιστορία στην ελληνική αγορά της πληροφορικής και των επικοινωνιών, καθώς επενδύσαµε επιχειρηµατικά και µε επιτυχία σε όλο το φάσµα της ψηφιακής τεχνολογίας. Από την πληροφορική επεκταθήκαµε στην κινητή τηλεφωνία, από εκεί στο διαδίκτυο και, τέλος, στις τηλεπικοινωνίες µε την Q Telecom, η οποία, έξω από κάθε πρόβλεψη, µε την είσοδό της ως καινούργιος «παίκτης» σε µια κορεσµένη αγορά, την επηρέασε και την διαµόρφωσε προς όφελος του καταναλωτή, αποτελώντας διεθνές success story. Και αυτή είναι η γοητεία της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς δίνει δυνατότητες που ξεφεύγουν από τη «στρωµένη» λογική των πραγµάτων και σε εκτοξεύει σε άλλα επίπεδα. Γι’ αυτήν τη µοναδική ιστορία που έζησα αισθάνοµαι υπερήφανη, τυχερή και προνοµιούχα– και ακόµα πιο προνοµιούχα ιδίως τώρα, που έχω τη δυνατότητα να ζήσω ένα καινούργιο όραµα, έτσι όπως διαµορφώνεται το µέλλον.
Η ιστορία επαναλαµβάνεται πολλές φορές στην τεχνολογία. Θα πρέπει να είσαι µέσα ή εκτός, γιατί σε ξεπερνάει γρήγορα και δεν υπάρχει ενδιάµεση κατάσταση. Πιστεύω ότι σε αυτές τις καταστάσεις το βιολογικό µου ρολόι συµβαδίζει µε αυτό της εξέλιξης, κάνει restart. Ίσως αυτό να είναι γυναικείο προνόµιο, το οποίο εµείς οι γυναίκες πρέπει να εκτιµήσουµε, και θεωρώ ότι, όντως, µπορούµε να κάνουµε πολλά πράγµατα για την ισότητα και τις κοινωνικές ανισορροπίες, αρκεί να το πιστέψουµε.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Κολυμπήσατε αντίθετα στο ρεύμα, σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους και αβέβαιους. Τι απαιτείται προκειμένου να διαχειρίζεται κάποιος τόσο δύσκολες συγκυρίες;
Τα χτυπήµατα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ήταν απανωτά. Κανείς δεν περίµενε την οικονοµική κρίση που ισοπέδωσε τα πάντα. Μετά ακολούθησαν τα µνηµόνια, οι διαπραγµατεύσεις και τώρα η εµπειρία του κορωνοϊού. Είχαµε την τύχη ως όµιλος να έχουµε γερά θεµέλια, ανθρώπους µε αρχές και αξίες, και το πιο σηµαντικό: ήµασταν σε πολύ καλή οικονοµική κατάσταση. Μπορεί να «τσαλακωθήκαµε», αλλά αντέξαµε µε όλα αυτά που αντιµετωπίσαµε. Η χώρα βρέθηκε κοντά στη διάλυση και εµείς ως υγιής οργανισµός, µε δεσµούς και εξάρτηση από το εξωτερικό, το νιώσαµε πολύ έντονα. Όµως, από αυτό βγήκε και κάτι καλό: Αναγκαστήκαµε να ρίξουµε περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκτός συνόρων και τα καταφέραµε καλά, εφόσον, εκτός των άλλων, η εµπειρία αυτή επιστρέφει τώρα ως τεχνογνωσία στον τρόπο λειτουργίας και προσαρµογής στα καινούργια δεδοµένα. Έχουµε µια υπολογίσιµη θέση στην Ευρώπη και µεταφέρουµε το «know-how» στην Ελλάδα, όπου παραµένει η λειτουργική βάση των δράσεών µας. Άρα, χρειαζόµαστε εξωστρέφεια και αποφασιστικότητα όταν υπάρχουν δυσκολίες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ