ΕΛΕΠΑΠ: Προωρότητα και Πρώιμη Διεπιστημονική Διερεύνηση των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών

Το Σάββατο 29 Μαΐου το Παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προωρότητα και Πρώιμη Διεπιστημονική Διερεύνηση των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών». Ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν, κρατάμε τα παρακάτω σημαντικά.

Το ποσοστό επιβίωσης ακόμα και των εξαιρετικά πρόωρων νεογνών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της άριστης προγεννητικής παρακολούθησης, καθώς και της τεράστιας εξέλιξης της φροντίδας στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Eπίσης, ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης των πολύδυμων κυήσεων, αλλά και της αύξησης της ηλικίας τεκνοποίησης των γυναικών.

Υπάρχει όμως και μια νέα ομάδα πρόωρων νεογνών με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για τα «όψιμα πρόωρα», και επειδή γεννιούνται «λίγο» πρόωρα, έχουμε την τάση να υποτιμούμε τους κινδύνους που διατρέχουν, θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύουν, ως «σχεδόν» τελειόμηνα.

Η διορθωμένη και χρονολογική ηλικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατάκτηση των κινητικών οροσήμων, και δε θα πρέπει να αποτελεί παραπλανητικό παράγοντα στην εκτίμηση της εξέλιξης τους.

Ο πρόωρος πληθυσμός αποτελεί μέρος της ομάδας βρεφών υψηλού κινδύνου και ένα ποσοστό 10-15% θα αναπτύξουν εγκεφαλική παράλυση, 40% ήπια κινητικά ελλείμματα, διαταραχές συντονισμού, νευροαισθητηριακές δυσλειτουργίες με διαταραχές της ακοής και της όρασης, μαθησιακές δυσλειτουργίες καθώς και ψυχιατρικές διαταραχές (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), προβλήματα συναισθηματικά και συμπεριφοράς, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)).

Η συνεχής εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και θεραπευτικού προσωπικού, η διεπιστημονική συνεργασία, η κλινική παρατήρηση, ο απεικονιστικός έλεγχος, η εκτέλεση αξιολογητικών εργαλείων συμβάλλουν σημαντικά στην πρόκληση της έγκαιρης και πρώιμης ανίχνευσης τους.

Η συστηματική παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα εντοπίσει εγκαίρως πιθανά νευρολογικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπισθούν με πρώιμη παρακολούθηση και παρέμβαση.

Η παρακολούθηση πρέπει να συνεχίζεται, ιδιαίτερα στα πολύ πρόωρα νεογνά, μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια, ώστε να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν μαθησιακά προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η ΕΛΕΠΑΠ για 52 συναπτά έτη στη Β. Ελλάδα, προστατεύει και ταυτόχρονα στοχεύει στην παρακολούθηση του βρέφους και την αποκατάσταση του παιδιού και ενήλικα πάντα με ευαισθησία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής τους.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter




<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ