GEP: Post Covid Syndrome – Σύνδρομο Post Covid

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου COVID-19 είναι ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2).

Παρότι το γράμμα «Α» στο SARS-CoV-2 σημαίνει ότι η αναπνευστική νόσος είναι οξεία (acute), φαίνεται ότι υπάρχουν και συνέπειες, οι οποίες είναι μακροχρόνιες σε ορισμένους ασθενείς που έχουν νοσήσει. Για τις περιπτώσεις αυτές, χρησιμοποιείται και έχει επικρατήσει ο όρος μακροχρόνια COVID-19 ή Μετά-COVID Σύνδρομο (post-COVID syndrome). Προτείνονται στη βιβλιογραφία διάφορες περιγραφές του post-COVID συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα τα οποία διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες μετά από την πρώτη εμφάνισή τους στον ασθενή.

Τα συχνότερα συμπτώματα του post-COVID συνδρόμου είναι η κόπωση και η δύσπνοια, ενώ άλλα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν γνωστικές και ψυχικές διαταραχές, κεφαλαλγία, μυαλγία, πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις, ανοσμία και αγευσία, βήχα, τριχόπτωση, αϋπνία, συριγμό, ρινόρροια, πτύελα και καρδιολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ