BOUSSIAS: Η Ελλάδα και η επιχειρηματικότητα μπροστά σε μια νέα «ESG» πραγματικότητα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου το 1ο Athens ESG Forum, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, αλλά και για τις επενδύσεις και την βιώσιμη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.  

Το συνέδριο έθεσε εξαρχής το ζήτημα της ευθύνης, αλλά και της ανάγκης για τη θέσπιση κανόνων και δεικτών αξιολόγησης, σχετικά με τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων, των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών των επιχειρήσεων στην κοινωνία και το περιβάλλον. Υπό αυτό το πλαίσιο και κατά κοινή ομολογία, τα κριτήρια ESG μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια, ωστόσο είναι ένα πρώτο βήμα στην παρουσίαση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ήδη 1 στα 4 δολάρια ΗΠΑ πηγαίνουν σε επενδύσεις που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα με την τάση ολοένα να αυξάνεται. Προς το παρόν πάντως, η Ελλάδα υπολείπεται στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων είναι κλειδί στην επίτευξη των στόχων αυτών, ενώ τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία. Πρώτον, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επιχειρήσεων αναφορικά με τα θέματα ESG. Δεύτερον, η επικοινωνία και δημοσιοποίηση των ESG επιδόσεων των επιχειρήσεων. Τρίτον, ο συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων με την ανακοίνωση εθνικών στόχων και σύνδεση αυτών με τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Στο φόρουμ συμμετείχαν περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη, πλέον των 100 επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων. Συγκεκριμένα: 3M GREECE, ACFE, AEGEAN AIRLINES, AEGEANMMOTORWAY, Alba Graduate Business School, ALPHA BANK, APIVITA, Athens International Airport, ATHENS STOCK EXCHANGE, ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS, ATTICABANK, BAKER TILLY, Bank of Piraeus, BLUE STAR FERRIES, BRILLIANT PR, BROOKSTREET EQUITY PARTNERS, COSMOTE, CSR HELLAS, Dell Technologies, DELOITTE GREECE, DESFA, ECALI CLUB, ELETEA, ELLAKTOR GROUP, ELPEDISON, ELVALHALCOR, EUROBANK, EUROBANK ASSET MANAGEMENT, EUROLIFE FFH, EY Greece, FOURLIS HOLDINGS, FRAPORT GREECE, GENESIS PHARMA, GIZELIS ROBOTICS, GLOBAL COMPACT NETWORK HELLAS, GLOBAL SUSTAIN, GOODY’S, GRANT THORNTON, Hellenic Alumni Association of LSE, HELLENIC BANK ASSOCIATION, HOUSEMARKET, INTERAMERICAN, INTRACOM DEFENSE, INTRACOM HOLDINGS, INTRAKAT, INTRASOT INTERNATIONAL, IOBE, JE CONSULTING, KKS ADVISORS, KPMG, Latsis Foundation, LEASEPLAN HELLAS, MARGETIS MARITIME CONSULTING, MCCAIN, MEGA DISPOSABLES, METAVALLON VC, METRO, MITSIS HOTELS, MOTOR OIL GROUP, MYTILINEOS, NAVARINO, NBG, NEA ODOS, NESTLE ΕΛΛΑΣ, NIK. BAGIANNIS & CO, NOVARTIS HELLAS, PPC, PRIORITY, PRODEA INVESTMENTS, PROSPERIA, QUALITY NET FOUNDATION, QUEST GROUP, RED DESIGN CONSULTANTS, S&P Global, SEV, STANTON CHASE, SUNLIGHT, SUSTAINABILITY KNOWLEDGE GROUP, SYSEP, Technical University of Crete, TITAN, TOSOH HELLAS, TRASTOR, VIANEX, VODAFONE, ΑΕΕΓΑ “Η ΕΘΝΙΚΗ”, ΔΕΠΑ, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Υπουργείου Οικονομικών, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΙΝΟΙΛ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΚΟΡΡΕΣ, ΜΕΒΓΑΛ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΣΕΒ, ΣΙΟΥΦΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Υπουργείο Οικονομικών, κ.ά.
 
Το 1ο Athens ESG Forum διοργανώθηκε από την BOUSSIAS και το περιοδικό FinancePro, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με την Επιστημονική Συνεργασία του CSR Hellas και με την Τιμητική Υποστήριξη του Hellenic Alumni Association of LSE. Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η EY. Χορηγοί του συνεδρίου οι εταιρείες ΔΕΠΑ Εμπορίας, Deloitte Greece και Priority, ενώ Υποστηρικτής η Dell Technologies.

Αναλυτικό πολυσέλιδο ρεπορτάζ από το συνέδριο θα δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος του περιοδικού FinancePro.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ