BOUSSIAS: Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη VIII – Οδεύοντας προς το μέλλον με «πυξίδα» την κοινωνία και τη βιωσιμότητα

Με έμπνευση και ευαισθησία για το περιβάλλον, όπου δραστηριοποιούνται, οι εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν στο φετινό συνέδριο της Boussias «Η Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη VIII», έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε ένα βιώσιμο μεταπανδημικό αύριο, όπου η επιχειρηματικότητα θα διαθέτει ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνικές ευαισθησίες.

Πιστή στο ραντεβού της με το κοινό, η φετινή διοργάνωση της Boussias και του Marketing Week, Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη VIII, πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του ΣΔΕ, για 8η συνεχή χρονιά, στις 3 Ιουνίου, μεταφέροντας ορισμένες από τις σημαντικότερες ενέργειες ΕΚΕ, των τελευταίων 12 μηνών, μεγάλων και μικρότερων εταιρειών από όλη την Ελλάδα.

Με πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο άπτεται της εταιρικής ευθύνης και των κριτηρίων ESG, παρουσιάστηκαν η στρατηγική πίσω από κάθε δράση, η πορεία υλοποίησης και τα αποτελέσματα που προέκυψαν για τις ωφελούμενες πλευρές. Χορηγός της εκδήλωσης υπήρξε η ΔΕΠΑ και Υποστηρικτής η Κεντρική Οδός-Νέα Οδός. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Global Sustain, Επιστημονικός συνεργάτης το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το livestreaming προσέφερε η Coneq.

Στον χαιρετισμό του συνεδρίου, η Λένα Μαμιδάκη, Head of Strategic Development, Κέντρο Αειφορίας (CSE) και Μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI), αναφερόμενη στα κριτήρια ESG, προέτρεψε τις εταιρείες, εισηγμένες και μη, να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα, όπως εταιρική διακυβέρνηση, διαφάνεια, διαχείριση εκπομπών αερίων, στοχοθεσία, στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογή κατάλληλων ESG standards.

Η ΑΓΑΠΗ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΕ


Πιο σημαντική από ποτέ χαρακτήρισε την ΕΚΕ η Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Δέλτα, ενώ εξήρε τη σημασία των μακροχρόνιων συνεργασιών και των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις ΜΚΟ που υποστηρίζει, ενώ αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στις χιλιάδες μερίδες φαγητού σε ΜΚΟ για παιδιά και ευάλωτες ομάδες, στο deltamoms.gr και στη συμμετοχή της στη Συμμαχία Κατά της Σπατάλης Τροφίμων.

Η Κατερίνα Σιπητάνου, Corporate Affairs Manager, Vodafone, περιέγραψε το global πρόγραμμα της Vodafone, υπό την ομπρέλα του «Together We Can» και τη στόχευση της Vodafone με βάση το τρίπτυχο «ψηφιακή κοινωνία-πλανήτης-ισότιμη συμμετοχή». Την οπτική μιας μικρότερης επιχείρησης συνεισέφερε στη διοργάνωση ο Κωνσταντίνος Μακαρώνας, General Manager, Brothers In Law, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, σε 4 χρόνια, μοίρασε 13.750 γεύματα σε παιδιά των ΜΚΟ Το Χαμόγελο του Παιδιού, Μέλισσα και Παιδικά Χωριά SOS.

ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΚΕ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ


Τη στρατηγική της Henkel να επιτυγχάνει περισσότερα με λιγότερα μέσα περιέγραψε η Ράνια Φιλιππακοπούλου, Marketing & Trade Marketing Director, Laundry & Home Care, Henkel, σημειώνοντας ότι οι στόχοι της εταιρείας στην Ελλάδα εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα της #giakalo. Αναφέρθηκε στη στρατηγική της εταιρείας έως το 2025, σε σχέση με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, την εκπαίδευση των μαθητών για περιβαλλοντικά θέματα και την προστασία των θαλασσών.

Τη στρατηγική ReSet Plastic περιέγραψε η Βασιλική Αδαμίδου, Head of Corporate Communications & Responsibility, Lidl Ελλάς, και αναφέρθηκε σε προγράμματά της, όπως SUP Free Hackathon, Plastic Free Santorini, στον επανασχεδιασμό συσκευασιών με βιώσιμα υλικά και τον καθαρισμό του Θερμαϊκού από πλαστικά κ.ά. Την εθελοντική δράση των ανθρώπων της πρόβαλλε ως βέλτιστη πρακτική της Oracle, η Ελένη Τσιπά, Oracle Academy Programme Manager & Corporate Citizenship Specialist, GCMM cluster, Oracle Hellas, εστιάζοντας στις δράσεις του Oracle Academy, μέσω του οποίου, εντός πανδημίας, εκπαιδεύτηκαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε δεξιότητες προγραμματισμού.

Όσο για την Εύα Χιώτη, Corporate Communications & CSR Manager, The Coca-Cola Company, ανέπτυξε το παγκόσμιο πρόγραμμα Zero Waste Future για 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες έως το 2025, συσκευασίες από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030 και ανακύκλωση μιας συσκευασίας για καθεμία που πωλείται.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ


Στις δράσεις του για την εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η Χαρά Τασόγλου, Head of Communications and Development, Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς και στην ευρεία γκάμα συνεργασιών του με εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως Ελίζα, Διοτίμα, Allianz, ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή κ.ά.

Η Ράνια Ασαριωτάκη, Senior Manager for Sustainability, Office of Public Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μίλησε για την προαγωγή των βιώσιμων πρακτικών μέσω της εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα εφαρμογής τους στην καθημερινότητα, στην εργασία και στην κοινωνία. Στο πλαίσιο έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, o Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, σημείωσε ότι μόλις 52,3% των ελληνικών εταιρειών δημοσίευαν Απολογισμούς Βιωσιμότητας, το 2019, και πρόσθεσε ότι η ΕΚΕ θα πρέπει να υποστηριχθεί συνολικά από το εγχώριο επιχειρείν.

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΓΥΡΩ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Την κρίση σε ευκαιρία μετέτρεψε η Κεντρική Οδός-Νέα Οδός, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Μονοκρούσο, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων, Μάρκετινγκ & Εταιρικής Υπευθυνότητας, Κεντρική Οδός-Νέα Οδός, αναπτύσσοντας συνεργασιών με την τοπική κοινωνία μέσω του neaodos.gr, scorecard σε συσκευές κινητού, online surveys κ.ά. Πληθώρα δράσεων για τον άνθρωπο και την κοινωνία σε καταστάσεις κρίσης περιέγραψε η Όλγα Τριανταφύλλου, Corporate Social Responsibility Manager, Βιανέξ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο όταν κοιτάμε γύρω μας, μπορούμε να αντικρύσουμε το μέλλον.

Στις εταιρείες ως αλυσίδες προσφοράς και αλληλεγγύης αναφέρθηκε η Έλια Χάραρη, Marketing and Corporate Sustainability Manager, ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, η οποία μίλησε για τη στήριξη της εταιρείας σε πλειάδα οργανισμών, όπως ΠΟΣΥΦΥ, Πύρνα, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS, ΑMKE Αέλια, Givmed κ.ά. Στο πρόγραμμα Συμμαχία Κατά της Σπατάλης Τροφίμων αναφέρθηκε η Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος, σε δράσεις, όπως Love Food Program, Πρωταθλητές Τροφίμων Αγάπης, και συνεργασίες με τις WWF, Μπορούμε, 10x20x30 κ.ά.

Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕI ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ


Στο πρόγραμμα «Φθορές που πληγώνουν», εστίασε η Ρούλη Χριστοπούλου, Head of CSR & Sustainability, Alpha Bank, ως βέλτιστη πρακτική συνεργασίας μεταξύ ΟΤΑ και ιδιωτικού φορέα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την αστική ανθεκτικότητα και τον τουρισμό. Για σταδιακή κατάργηση του πλαστικού, την προστασία των ανθρώπων της εταιρείας την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών παραγωγής, την ενίσχυση του ΕΣΥ κ.ά. μίλησε ο Χρήστος Τσαλουχίδης, HR Manager, Φάρμα Κουκάκη, σημειώνοντας ότι η κουλτούρα μιας εταιρείας ενεργοποιεί τα κοινωνικά αντανακλαστικά.

Η στρατηγική ΕΚΕ της Novartis χαράσσεται, σύμφωνα με την Άννα Μουρίκη, Associate Engagement, Lead, Novartis, στον διάλογο, την αναγνώριση και ιεράρχηση των θεμάτων, την υλοποίηση δράσεων και την αξιολόγηση και δημοσιοποίησή τους σε Απολογισμούς Βιωσιμότητας. Η Κατερίνα Περίσση, General Manager, Global Sustain, σχολίασε ότι τα κριτήρια ESG δεν αποτελούν mega trend, αλλά αντικατοπτρίζουν τα συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινωνία, καλώντας τη σε δράση. Επιπλέον, η Βίβιαν-Ινώ Τσαμαδού, Senior Manager, Corporate Responsibility, PwC, ανέλυσε την παγκόσμια στρατηγική της PwC, «New World. New Skills», στο πλαίσιο της οποίας οι δράσεις των εθελοντών της εστιάζουν στην εξοικείωση με τις νέες δεξιότητες για τη βιωσιμότητα στον ψηφιακό κόσμο, μέσω της υποστήριξης της εκπαίδευσης, των startups και των κοινωνικών επιχειρήσεων και των ΜΚΟ.

«ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Στην αντικαπνιστική καμπάνια, η οποία μόλις ξεκίνησε, αναφέρθηκε η Σέβη Σφακιανάκη, Corporate Communications & CSR Manager, MSD. Η δράση, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Η υγεία μου, η ζωή μου», απευθύνεται σε μαθητές 10-13 ετών, οι οποίοι ενημερώνονται για την πρόληψη του καπνίσματος μέσα από ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο. Την ΕΚΕ με όρους data περιέγραψε ο Χάρης Λαλάτσης, Founder, Ierax Analytics, επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικά data αποτελούν προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων.

Η Εύα Τασιούκα, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού, Green & Grey, τόνισε ότι η εταιρεία στοχεύει να καινοτομεί στον παρεξηγημένο κλάδο του real estate, προχωρώντας στην υποστήριξη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», στη χορηγία της εθνικής ομάδας αστέγων κ.ά. Στην εξέλιξη, εκπαίδευση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων της, καθώς και στην ενσωμάτωση ανθρώπων, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά, εστιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με τη Μαρία Χατζημανωλάκη, Μηχανολόγος-Μηχανικός και Αντιπρόεδρος, Triton Act Group of Companies.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή πάνελ με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΚΟ και θέμα την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Σωτήρης Πετρόπουλος, Συνιδρυτής, Higgs, συμμετείχαν οι Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women On Top, Μαρία Κοντογιάννη, Υπεύθυνη επικοινωνίας και οργάνωσης, Assistant Manager, Include, Αικατερίνη Κονταρίνη, Executive Director, Human Cast και Ξένια Ντάνια, Media & Communications Director, Human Cast, Γιάννης Χαραμίδης, Ιδρυτικό μέλος, Κοιν.Σ.Επ. Καφέ «Γέφυρες», και Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης, Πρόεδρος Συλλόγου «Περπατώ».

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις απέναντι στη διαφορετικότητα και περιέγραψαν τις δράσεις που αναλαμβάνουν για την κατάρριψή τους. Σημείωσαν δε ότι η συμπερίληψη ωθεί στη συντροφικότητα, τον σεβασμό, την ανθρωπιά και, εν τέλει, στην εξέλιξη συνολικά της κοινωνίας.

Πηγή άρθρου: Marketing Week

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ