Nέο θεσμικό πλαίσιο χορηγιών ενισχύει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

από | 09/10/2006 | ESG/Sustainability

O υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης παρουσίασε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2006 στην κυβερνητική επιτροπή το θεσμικό πλαίσιο των χορηγιών στον τομέα του πολιτισμού. H κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο που για πρώτη φορά θεσπίζεται στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο, για να χορηγηθούν φορείς που ασκούν πολιτιστική δραστηριότητα και με ιδιωτικά κεφάλαια, και μάλιστα με την υψηλότατη φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία.


Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας (66%) από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία. Για το ποσόν αυτό ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και εξέφρασε την πίστη του ότι θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση χορηγιών, τόσο στον τομέα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.


Να σημειωθεί ότι η πολιτιστική χορηγία συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σημαντικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόσφατα υπήρξαν παραδείγματα επιχειρήσεων οι οποίες υποστήριξαν με σημαντικά κεφάλαια αλλά και ανθρώπινους πόρους την αναστήλωση αρχαίων ελληνικών ναών και αρχαιολογικών χώρων, πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και τον επαναπατρισμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τη διεξαγωγή εκθέσεων, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενισχύσει την υιοθέτηση πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα των χορηγιών.


Σύμφωνα με τον υπουργό, θα συσταθεί Γραφείο Χορηγιών που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού, το οποίο και θα παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες προτάσεις χορηγίας που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο και θα τις αποστέλλει με εισήγηση στο Συμβούλιο Χορηγιών για σχετική γνωμοδότηση. Το Συμβούλιο Χορηγιών συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και θα αποτελείται από εννέα μέλη. Πρόεδρος προβλέπεται να είναι ευρείας αποδοχής προσωπικότητα του πολιτισμού, των επιστημών ή της οικονομίας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές δημόσιων μουσείων, προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, εκπρόσωπος της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών.


Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός των Χορηγικών Βραβείων, ενώ με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού θα παρακρατείται από το υπουργείο Πολιτισμού και θα αποδίδεται στην ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) ποσοστό 6% επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και εμπίπτει στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.


Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να ισχύσει και για Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και ξένους υπήκοους, ενώ για το σχέδιο νόμου το υπουργείο Πολιτισμού εργάστηκε τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς -όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης- αποτελούσε προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν του παρέδωσε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.


Σε συνέντευξή του στα Νέα, ο υπουργός Πολιτισμού τονίζει ότι «στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε κεφάλαια που μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να επενδυθούν στον πολιτισμό», ο οποίος -κατά τη γνώμη του- είναι ευγενής αλλά φτωχός συγγενής στη μοιρασιά των κρατικών κονδυλίων, με μόλις 0,5%. Απαντώντας στο πώς κατάφερε να γίνει δεκτή η πρότασή του για τις χορηγίες, ο κ. Βουλγαράκης σημειώνει ότι απέδειξε πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια. «Αν αυτά τα χρήματα 'πέσουν' στον πολιτισμό αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθεί νέος κύκλος εργασιών. Μπορεί δε, να βοηθήσει όλους τους επιμέρους τομείς, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό. O πολιτισμός είναι το χαλί πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει όλη η σύγχρονη ανάπτυξη. Και γι' αυτό η Κυβερνητική Επιτροπή ομόφωνα υιοθέτησε την πρότασή μου».


Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν υπήρχε ουσιαστικά πολιτική για τη χορηγία, ενώ στις περισσότερες χώρες το ποσοστό φοροαπαλλαγής για τους χορηγούς κυμαίνεται γύρω στο 50%. «Το δικό μας ήταν μια πραγματικά γενναία απόφαση που δίνει το κίνητρο σε Έλληνες και ξένους, στον καθένα δηλαδή, να συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτισμού. Πιστεύω ότι μόνο ένα κίνητρο τέτοιας κλίμακας θα μπορούσε να έχει σοβαρό αποτέλεσμα. Όταν το νομοσχέδιο δοκιμαστεί, θα είναι ώριμο για διορθωτικές ή συμπληρωματικές λύσεις εφόσον κριθούν απαραίτητες» αναφέρει.


Τονίζει, μάλιστα, πως η Ελλάδα δεν είχε μέχρι χθες νομοσχέδιο για τη χορηγία επειδή η διαδικασία διολίσθαινε σε εργαλείο φοροαποφυγής. Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει εσωτερικούς κανονισμούς που θα ορίζουν επακριβώς τις διαδικασίες προβολής και επιβράβευσης των χορηγών, ενώ θα υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησής ενός νομοσχεδίου φοροαπαλλαγής.