Με έκπληξη και μεγάλη χαρά, το πρωί της Τετάρτης, 12 Μαρτίου δεχθήκαμε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ τηλεφώνημα ευαισθητοποιημένης κατοίκου της Μελιβοίας στη Λάρισα για εμφάνιση αρκούδας λίγο έξω απ΄ το χωριό.
Η αρκούδα περπατούσε με κατεύθυνση από Μελιβοία προς Αγιά, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά της κι αυτή αφού ανιχνευτικά σηκώθηκε στα δυο πόδια στη συνέχεια απομακρύνθηκε προς τον κοντινό κάμπο.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγιάς, τους Δήμους Αγιάς και Μελιβοίας και ευαισθητοποιημένους κατοίκους προέβη άμεσα σε επιτόπια έρευνα προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή.
O βιότοπος που εμφανίστηκε η αρκούδα είναι από τους καταλληλότερους και πλούσιος σε τροφικές πηγές, αφού από την πρώτη έρευνα πεδίου που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι στην περιοχή υπάρχουν καστανιές, μηλιές, κερασιές, βελανιδιές, οξιές και άλλα δέντρα που οι καρποί τους αποτελούν πολύ καλή πηγή τροφής για μια αρκούδα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το σημείο που η αρκούδα είχε την ??επαφή?? με το αυτοκίνητο απέχει από την θάλασσα (σε νοητή γραμμή) περίπου 2 χλμ! Ήταν και για μας απίστευτο να ψάχνουμε για βιοδηλωτικά ίχνη αρκούδας «δίπλα στη θάλασσα»!
Κάτοικοι της περιοχής εδώ και δύο μήνες έχουν εντοπίσει ίχνη της αρκούδας στη γύρω περιοχή αλλά δεν έγιναν πιστευτοί καθώς η αρκούδα έχει εξαφανιστεί από την περιοχή πιθανότατα πριν από το 19ο αιώνα.
Η κατανομή της αρκούδας σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τα τελευταία 15 χρόνια, εκτείνεται κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πίνδου και της Ροδόπης με ισχυρή την τάση τα τελευταία χρόνια για δημιουργία νέων πυρήνων εξάπλωσης σε περιοχές όπου το είδος έχει εξαφανιστεί για 70 ή ακόμη και περισσότερα από 100 χρόνια, όπως: π.χ. Βέρμιο, Πιέρια, Όλυμπος και Ευρυτανία. Στους νέους αυτούς πυρήνες εξάπλωσης παρατηρείται συχνά το φαινόμενο νεαρά και άπειρα κυρίως ζώα στην προσπάθεια ανεύρεσης του ζωτικού τους χώρου να αποπροσανατολίζονται και να εμφανίζονται σε νέες για το είδος περιοχές.
Οι σποραδικές εμφανίσεις αρκούδας σε περιοχές από όπου πριν είχε εξαφανιστεί, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τη μόνιμη και συνολική αύξηση του πληθυσμού της.
Η αρκούδα είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η θανάτωσή της τιμωρείται από το νόμο.
Η προσέγγιση κατοικημένων περιοχών από την αρκούδα γίνεται αποκλειστικά για την εξεύρεση τροφής και οι ζημιές που προκαλεί αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Η προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεται προς όφελος και των κατοίκων των ορεινών περιοχών αλλά και του περιβάλλοντος συνολικά. Τα μέτρα πρόληψης: η εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τις ορεινές καλλιέργειες και τις μελισσοκομικές μονάδες και η φύλαξη των κοπαδιών από ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους είναι τα πιο αποτελεσματικά αλλά και επιδοτούμενα από τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δυστυχώς τα αγροπεριβαλλοντικά αυτά μέτρα κρίσιμης σημασίας για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής δεν τέθηκαν ακόμη σε ισχύ, παρόλο που θα έπρεπε να ενταχθούν στο Δ? ΚΠΣ.
Επίσης, άμεσα προγραμματίζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην συγκεκριμένη περιοχή για την αρκούδα, τα προληπτικά μέτρα αποτροπής ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ζημιών σε μελισσοκομικές μονάδες και καλλιέργειες.
Είναι σημαντικό οι κάτοικοι να αποδεχθούν τη σπουδαιότητα της εμφάνισης της αρκούδας, και να προστατεύσουν το ζώο και το βιότοπό του από πιθανούς κινδύνους. Ελπίζουμε ότι η αρχική αμηχανία και ο φόβος των κατοίκων θα δώσουν τη θέση τους στην περηφάνια για την εμφάνιση της καφέ αρκούδας, του σπάνιου και πολύτιμου αυτού είδους στον τόπο τους.