Τερματισμός λειτουργίας τσίρκο με ζώα στο Δήμο Καστοριάς και απαγόρευση λειτουργίας στο Δήμο Φλώρινας

Με λύπη μας ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του τσίρκο MΕDRANO στο Δήμο Καστοριάς και την επικείμενη λειτουργία του στο Δήμο Φλώρινας. Σε συνέχεια της εκστρατείας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, υποβάλλαμε αίτημά για τη διακοπή και την ακύρωση των παραστάσεων του τσίρκο στους Δήμους Καστοριάς και Φλώρινας.

Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία τσίρκο με ζώα σημαίνει ανάμεσα σε πολλά άλλα και τα ακόλουθα:

  • Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
  • Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
  • Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
  • Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
  • Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.
  • Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
  • Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

Πολύ σημαντικό είναι βέβαια και το ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τέτοιου είδους θεάματα εξοικειώνονται με τον εξευτελισμό και το βασανισμό των ζώων, σε καιρούς που η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθησία κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση της ίδιας μας της ζωής.

Οι επαφές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τους προηγούμενους μήνες για το ίδιο ζήτημα με τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν όλες θετική έκβαση. Σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων προς επεξεργασία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κοντό. Οι βουλευτές του Συνασπισμού κ. κ. Μ. Παπαγιαννάκης και Ν. Τσούκαλης κατέθεσαν σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Οι υπογραφές πολιτών που συγκεντρώνουμε στο blog arcturos.wordpress.com αλλά και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ανέρχονται ήδη σε 9.000.

Παράλληλα απαντώντας στο αίτημά μας η ΚΕΔΚΕ προχώρησε στην επεξεργασία τροπολογίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα να μην δέχονται πια τσίρκο με ζώα στις περιοχές τους (επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Βασισμένοι σε όλη την κινητοποίηση που σας εκθέσαμε προηγουμένως, αιτούμαστε την απαγόρευση λειτουργίας του τσίρκο MEDRANO στους Δήμους Φλώρινας και Καστοριάς, δήμους περιβαλλοντικά σημαντικούς και ευαίσθητους όπου τέτοιες εκδηλώσεις μόνο υποβάθμιση προσφέρουν στη ζωή των πολιτών και της πόλης.

Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.

Καλούμε όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούν με καταγγελίες και επιστολές διαμαρτυρίας στους Δήμους Καστοριάς και Φλώρινας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
της 13ης Δεκεμβρίου 2007

Στην Αθήνα σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00, συνήλθε σε  συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Δημάρχου Αθηναίων και υπό την προεδρία του.

Κατά τη συνεδρίαση παρέστησαν οι Δήμαρχοι: Βιρβιδάκης Κυριάκος Χανίων, Δανιηλίδης Συμεών Συκεών, Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης  Χαλανδρίου, Καραγιάννης Ιωάννης Λαγκαδά, Κοιμήσης Απόστολος Αμφιλοχίας,  Κοτρωνιάς Γεώργιος Λαμιέων, Κουκουλόπουλος Πάρις Κοζάνης, Κουράκης Ιωάννης Ηρακλείου Κρήτης, Κυρίζογλου Λάζαρος Αμπελοκήπων, Μαραβέλιας Δημήτριος Χαϊδαρίου, Παπαγεωργόπουλος Βασίλειος Θεσσαλονίκης, Στυλιανίδης Μιχαήλ Ξάνθης, Ταμήλος Μιχαήλ Τρικκαίων, Τζανακούλης Κων/νος Λαρισαίων, Τουφεγγόπουλος Σταύρος Εξαπλατάνου, Τσιαντής Δημήτριος Πλαστήρα και Φούρας Ανδρέας Πατρέων.
Και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αμοιρίδης Ιωάννης Κατερίνης, Γιαννόπουλος Γεώργιος Ροδίων, Γκοτσόπουλος Θεόδωρος Παλλήνης, Λινάκης Κυριάκος Χολαργού, Μαστοράκος Γεώργιος Ηρακλείου Αττικής, Μουράτογλου Ιωάννης Έδεσσας, Μπαρμπάκος Ευάγγελος Καλλιθέας, Ροκοφύλλου ?ννα Αθηναίων και Σιώμος Βλάσσης Πεντέλης.  
Απόντες ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Φασούλας Παναγιώτης.
Και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλευράς Διονύσιος Καλαμάτας, Κορομάντζος Βασίλειος Αθηναίων, Μπελώνη-Αράπη Παναγιώτα Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Γενομένης συζητήσεως, πάρθηκε η παρακάτω απόφαση:
…………………………………………………………………………………………………………….

Απόφαση 254η  
 
ΘΕΜΑ: Λειτουργία τσίρκων
(Αριθ. Πρωτ.: 4734)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, αφού άκουσε εισήγηση από το μέλος του κ. Ανδρέα Φούρα, Δήμαρχο Πατρέων, σχετικά με την πρότασή του για αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία των τσίρκων, το οποίο υπάγεται στις ρυθμίσεις περί υπαιθρίου εμπορίου και ως εκ τούτου επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τους στις πόλεις, παρά τη μη χορήγηση αδείας από πολλούς Δήμους, τονίζοντας επίσης και τη διαμαρτυρία του για τον βασανισμό στον οποίο υποβάλλονται τα ζώα, προκειμένου να εκτελούν τα νούμερα στις παραστάσεις των τσίρκων, ύστερα από διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει Ομόφωνα

Αναθέτει στις Επιτροπές της ΚΕΔΚΕ Θεσμών και Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα, να συντάξουν τροπολογία με την οποία να ανήκει στην αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α. η χορήγηση αδείας εγκατάστασης τσίρκων, ακόμη και σε ιδιόκτητους χώρους.

Να διερευνηθούν, επίσης, τρόποι προστασίας των ζώων.
..??????????????????????

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος
Νικήτας Κακλαμάνης
Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Α΄Αντιπρόεδρος                             Ο Β΄ Αντιπρόεδρος
      Βασίλης Παπαγεωργόπουλος              Κων/νος Τζανακούλης
        Δήμαρχος Θεσσαλονίκης                     Δήμαρχος Λαρισαίων  

Τα Μέλη

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Βιρβιδάκης Κυριάκος Χανίων, Δανιηλίδης Συμεών Συκεών, Ζαφειρόπουλος Γρηγόρης  Χαλανδρίου, Καραγιάννης Ιωάννης Λαγκαδά, Κοιμήσης Απόστολος Αμφιλοχίας,  Κοτρωνιάς Γεώργιος Λαμιέων, Κουκουλόπουλος Πάρις Κοζάνης, Κουράκης Ιωάννης Ηρακλείου Κρήτης, Κυρίζογλου Λάζαρος Αμπελοκήπων, Μαραβέλιας Δημήτριος Χαϊδαρίου, Στυλιανίδης Μιχαήλ Ξάνθης, Ταμήλος Μιχαήλ Τρικκαίων, Τουφεγγόπουλος Σταύρος Εξαπλατάνου, Τσιαντής Δημήτριος Πλαστήρα και Φούρας Ανδρέας Πατρέων.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:  Αμοιρίδης Ιωάννης Κατερίνης, Γιαννόπουλος Γεώργιος Ροδίων, Γκοτσόπουλος Θεόδωρος Παλλήνης, Λινάκης Κυριάκος Χολαργού, Μαστοράκος Γεώργιος Ηρακλείου Αττικής, Μουράτογλου Ιωάννης Έδεσσας, Μπαρμπάκος Ευάγγελος Καλλιθέας, Ροκοφύλλου ?ννα Αθηναίων και Σιώμος Βλάσσης Πεντέλης.

Ο Γενικός Διευθυντής
   της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Παναγιώτης Βασιλείου

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ