Μηνύματα για μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές και για την ανάγκη άμεσης δράσης έως το 2041 μεταφέρει από την παγωμένη ήπειρο η Coca-Cola

H ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS


Ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου τo IΝSPIRE! Αntarctic Expedition, η 6η αποστολή με κωδικό «2041», στην Ανταρκτική. Η ομάδα ταξίδεψε ως την άκρη της γης, με σκοπό να βιώσει από κοντά το μεγαλείο του μοναδικού ανεκμετάλλευτου μέρους του κόσμου και να μεταφέρει, με την επιστροφή της, μηνύματα για την ανάγκη άμεσης δράσης. Ο ορατός, πλέον, κίνδυνος μη αναστρέψιμων κλιματικών αλλαγών και η διεθνής αξίωση για άμεση κινητοποίηση πριν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ανταρκτικής, το 2041, αποτελούν πραγματικότητα που κανείς πλέον δεν μπορεί να παραγνωρίσει.


Η σημασία του 2041 (www.2041.com)


Το 2041 πρόκειται να αναθεωρηθεί η ισχύουσα Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος της παγωμένης ηπείρου. Την ίδια περίοδο, η Ανταρκτική αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο αντιπαραθέσεων κυβερνήσεων, από όλο τον κόσμο, καθώς πολλές χώρες θα θελήσουν να διασφαλίσουν προσβασιμότητα στην περιοχή, για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.


Η Coca-Cola, πιστή στη δέσμευση της να εμφυσήσει στους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες του κόσμου την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διατήρησης της Ανταρκτικής ως «no man's land». Η ισχύουσα Συνθήκη απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών δραστηριοτήτων, εξόρυξης πετρελαίου και πυρηνικών δοκιμών στην έκτη ήπειρο.


Η 6η αποστολή IΝSPIRE! Antarctic Expedition


Για 6η συνεχή χρονιά, η Coca-Cola συμμετείχε στο πρόγραμμα IΝSPIRE! Antarctic Expedition, που έχει ως στόχο:  • Την προστασία της Ανταρκτικής, της ηπείρου που περιέχει το 70% του πόσιμου νερού μας, σε μορφή πάγου
  • Την απόδειξη ότι μπορούμε να επιβιώσουμε, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πήγες ενέργειας
  • Την ενημέρωση των νέων όλου του κόσμου, και αυριανών ηγετών, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που μας απειλούν, τη σημασία της προστασίας της Ανταρκτικής και την προσωπική ευθύνη που έχουμε όλοι για την προστασία του πλανήτη
  • Tην κινητοποίηση όλων μας για την ενημέρωση και εφαρμογή εύκολων λύσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας ζωή και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η αποστολή της οργάνωσης INSPIRE! αποτελείται από το γνωστό περιβαλλοντολόγο, εξερευνητή και τον πρώτο άνθρωπο που διέσχισε το Βόρειο και Νότιο Πόλο, κ. Robert Swan, και μια 76μελή ομάδα από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας από όλο τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Τον κ. Robert Swan ακολούθησε, μεταξύ άλλων, και μία εντεκαμελής ομάδα της Coca-Cola, με εργαζομένους της Εταιρείας από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα τους ήταν και ο κ. Σωτήρης Ρωμανός, Market Development Manager της The Coca-Cola Company στην Κύπρο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του από το ξεχωριστό αυτό ταξίδι.


Η αποστολή, που διήρκεσε 14 ημέρες, περιελάμβανε περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής και παρατήρηση των ιδιαίτερων φαινομένων που την χαρακτηρίζουν. Περιοχές που άλλοτε ήταν απροσπέλαστες λόγω του συμπαγούς πάγου, σήμερα διασχίζονται με σχετική ευκολία από τα ειδικά πλοία, καθώς τεράστια κομμάτια πάγου λιώνουν, προκαλώντας την άνοδο της στάθμης των υδάτων, σε παγκόσμια κλίμακα. Τα μέλη της αποστολής διανυκτέρευσαν πολλές φορές στην ύπαιθρο, ενώ ήρθαν αντιμέτωπα με ακραίες καιρικές συνθήκες. Η ομάδα βίωσε από κοντά τις συνέπειες υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας στη διάσωση του παγκόσμιου κλίματος. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να ριζώσει μέσα τους η πεποίθηση πως όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, ακολουθώντας μικρά, καθημερινά βήματα. Μέσα από αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, διαφάνηκε η σπουδαιότητα και η δυναμική της ομαδικής και εθελοντικής εργασίας.


Ο κ. Σωτήρης Ρωμανός, ο Έλληνας που συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε σχετικά: «Η περιήγηση σε αυτό το παρθένο κομμάτι γης σε κάνει να σκεφτείς πιο καθαρά και να συνειδητοποιήσεις τη σημασία τόσο της ατομικής, όσο και της ομαδικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη. ?νθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου, χωρίς να έχουμε συναντηθεί ξανά στη ζωή μας, βρεθήκαμε μαζί για 14 ημέρες και αποδείξαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους, για τους οποίους αξίζει να προσπαθήσουμε. Όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε έναν κόσμο, μία ατμόσφαιρα.


Κάθε φορά που φεύγουμε από ένα δωμάτιο αφήνοντας το φως ανοιχτό. Κάθε φορά που αφήνουμε μια ηλεκτρική συσκευή ανοιχτή. Κάθε φορά που ζεσταίνουμε περισσότερο νερό απ' όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Κάθε φορά από αυτές, είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εταιρεία μου, Coca-Cola, που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτή την μοναδική εμπειρία. Αισθάνομαι υπερήφανος που εργάζομαι σε μια Εταιρεία που εδώ και χρόνια συνεισφέρει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος».


Λίγα λόγια για το e-base και τον οργανισμό 2041, που στηρίζει η Coca-Cola


Ο κ. Robert Swan συνέστησε την οργάνωση 2041, απώτερος στόχος της οποίας είναι να ενημερώσει τους νέους όλου του κόσμου για τη σημασία της προστασίας της Ανταρκτικής μέσω του σταθμού e-base. Φέτος, ο σταθμός e-base λειτούργησε για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι η χρήση φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας μπορεί και πρέπει να έχει εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή (ο σταθμός λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια). Ο e-base είναι ένας σταθμός, τον οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται ο καθένας (τόσο πραγματικά όσο και εικονικά μέσω του internet) ώστε να εκτίθεται στη μοναδική, αλλά και εύθραυστη ομορφιά της Ανταρκτικής. Ο e-base, βρίσκεται στο νησί του Βασιλέως Γεωργίου στην Ανταρκτική, μόλις 120 χλμ. από τον Αρκτικό κύκλο και είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, λειτουργώντας μόνο με φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με τον Swan, ένας εκπαιδευτικός σταθμός στην Ανταρκτική, θα εμψυχώνει, θα εκπαιδεύει και θα διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της διατήρησης και συντήρησης της φύσης για τις μελλοντικές γενιές.


Γνωρίζατε ότι…  • Εάν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν εντελώς, η στάθμη των υδάτων, παγκοσμίως, θα ανέβει κατά 60-65 μέτρα.
  • Η μέση θερμοκρασία στην παγωμένη ήπειρο κυμαίνεται από -30 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, έως -60 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο νοτιότερο άκρο του κόσμου είναι -89,6 βαθμοί Κελσίου!
  • Τη χειμερινή περίοδο, όταν η θάλασσα που περιβάλλει την Ανταρκτική παγώνει, η έκταση της ηπείρου σχεδόν διπλασιάζεται, αυξανόμενη κατά 20 εκατομμύρια τ.μ. πάγου.
  • Τα παγόβουνα της Ανταρκτικής αποτελούν το 90% του πάγου όλου του πλανήτη και 60-70% του φρέσκου νερού, παγκοσμίως. Μόνο 0,4% της ηπείρου δεν είναι καλυμμένο με πάγο.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ