Θεσσαλονίκη – Βρυξέλλες με Οικολογική Μετακίνηση οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης

Το πρωί του Σαββάτου, 12 Απριλίου 2008, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε η Τελετή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργασιών που εκπόνησαν ομάδες μαθητών της Γ' Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, οι οποίες συμμετείχαν στην Εκστρατεία «ECOMOBILITY, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ», που διοργάνωσε το ECOCITY.


Στον χαιρετισμό του ο Aντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νεράτζης αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εκστρατείας και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών για την μετακίνηση στις πόλεις, ενώ τόνισε τη σημασία αξιοποίησης των προτάσεων των μαθητών.


Χαιρετισμό έστειλε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, στον οποίο τόνισε «Η εντυπωσιακή συμμετοχή μαθητών από όλη τη χώρα στο πρόγραμμα ECOMOBILITY, που αναδεικνύεται σε θεσμό, καταδεικνύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων μας γεμίζοντάς μας αισιοδοξία για τις αξίες και τις προοπτικές της νέας γενιάς».


Συγκινητική ήταν η στιγμή απονομής Ειδικού Επαίνου στην ομάδα ωφελούμενων του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πύργου, οι οποία μέσα από την εργασία της ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ?τομα με Ειδικές Ανάγκες, με την έλλειψη σεβασμού των οδηγών Ι.Χ. στην κατάληψη πεζοδρομίων προκαλώντας την αδυναμία μετακίνησης στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο εκπρόσωπος της ομάδας, ?ρης Νικολόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές είπε «έχουμε πάψει να πιστεύουμε ότι θα λυθεί το πρόβλημά μας στην Ελλάδα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μόνη μας ελπίδα πλέον είστε εσείς, που σύντομα θα αναλάβετε τις διοικήσεις των πόλεων. Γι αυτό συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε παρουσία στο ECOMOBILITY. H ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της νέας γενιάς είναι η ελπίδα μας για ελευθερία στην μετακίνησή μας στις πόλεις.


Το Βραβείο ECOMOBILITY 2007-8 πήγε στη Θεσσαλονίκη, που το κέρδισε η ομάδα των μαθητών από το 6o Γυμνάσιο Σταυρούπολης, που είχε την καλύτερη εργασία και προτάσεις για Οικολογική Μετακίνηση στην πόλη τους. Η ομάδα των μαθητών και ο καθηγητής τους θα φιλοξενηθούν από την Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.


Τα Βραβεία Δημιουργικότητας του ECOMOBILITY 2007-8 απονεμήθηκαν :  • Στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, το Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης για το αξιόλογο video clip που δημιούργησαν με ποδηλάτη τον Γυμνασιάρχη τους.

  • Στο Λεόντειο Γυμνάσιο Πατησίων, το Βραβείο Εικαστικής Έκφρασης για τη μακέτα που δημιούργησαν για την πόλη που ονειρεύονται.

  • Στο Γυμνάσιο Καραβάνα Λάρισας, το Βραβείο Δραματουργικής Έκφρασης, για την δημιουργία και δραματοποίηση του παραμυθιού, στο οποίο η πρωταγωνίστρια Λυδία μετά την περιήγηση στην γκρίζα πόλη από την ρύπανση, στην κίτρινη πόλη από την όξινη βροχή και στην κόκκινη πόλη από την ηχορύπανση, καταφέρνουν να βρει την πολύχρωμη πόλη της πεταλούδας της Οικολογικής Μετακίνησης.

  • Στο 2ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, το Βραβείο Σύνθεσης και Τραγουδιού που δημιούργησαν.

  • Οι τέσσερις ομάδες των νικητών θα φιλοξενηθούν στην Περιβαλλοντική Κατασκήνωση «ECOCAMP» στη Ροδέα Καλαβρύτων, που διοργανώνει το ECOCITY την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Τέλος, το Βραβείο για την Καλύτερη Διοργάνωση Πόλης απονεμήθηκε στον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, για την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 6 Μαρτίου για το πρόγραμμα.


Στη διάρκεια της τελετής, ο κ. Νεράτζης, παρέδωσε τις τιμητικές πλακέτες στα Πανεπιστήμια και όλους τους Επιστημονικούς Οργανισμούς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του ECOMOBILITY 2007-8, καθώς και στους χορηγούς και τους υποστηρικτές που στήριξαν την εκστρατεία.


Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, κ. Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία των μαθητών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλες τις πόλεις και ανέφερε την δέσμευση που δημιουργείται από τις εργασίες και προτάσεις που κατέθεσαν, ο κ. Αλεξ. Βραχνός Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο καθηγητής κ. Θάνος Βλαστός μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής που τόνισε τη σημαντική επένδυση του ECOCITY στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής αντίληψης στους νέους και ο κ. Κώστας Φυτιάνος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2007-8, που διοργανώνεται από το ECOCITY για πέμπτη χρονιά, υλοποιήθηκε στην διάρκεια της σχολικής περιόδου 2007-8 και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.


Στην Εκστρατείας συνεργάζονται το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ, Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, το Τμήμα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής και ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Κέντρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, και τέλος το ELFORES.


Κύριος χορηγός του ECOMOBILITY 2007-8 είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τα ένθετα «ΟΙΚΟ» και «Κ», καθώς και τα περιοδικά AUTOCAR, SUPER AUTOCAR και ECOTEC Υποστηρικτές είναι η εταιρεία καυσίμων JETOIL, ο ασφαλιστικός οργανισμός ING, η Τράπεζα ALPHA BANK η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών STEFI, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ελευθέριος Βενιζέλος.


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ