Αποτελέσματα Βραβείων «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008»

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008 ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
ΑΘ. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟ

Βραβεύθηκαν επίσης Επιστημονικές Εργασίες, το έργο Οργανισμών Τοπ. Αυτοδιοίκησης, προγράμματα Επιχειρήσεων και ενέργειες Μέσων Ενημέρωσης

Την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2008, στο κατάμεστο αμφιθέατρο ?γγελος Γουλανδρής στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, έγινε η απονομή των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008».

Επιστήμονες, Επιστημονικοί Φορείς, Δήμοι, Οργανισμοί του Δημοσίου, Επιχειρήσεις, Κρατικοί Φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέλαβαν τα βραβεία τους από εκπροσώπους του πολιτικού χώρου,  φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων ως επιβράβευση της πρωτοβουλίας και του έργου περιβαλλοντικής ευαισθησίας που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του 2007.

Η εκδήλωση, που παρουσιάστηκε από την Κατερίνα Λάσπα πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα με τραγούδι και μουσικές γέφυρες στις κατηγορίες των βραβείων.

Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και η κ. Χριστιάνα Πειρασμάκη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008» και εταίρος του ECOCITY.

Τα βραβεία κατά κατηγορία:

Βραβείο Οικόπολις 2008 – ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 • ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, Συγκοινωνιακός Τομέας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή  Κωνσταντίνο Βογιατζή.
 • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ή ΕΡΕΥΝΑ, Ευαγγελία Σαμόλη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τις «Βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Ημερήσια Θνησιμότητα».
 • ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, Ομάδα Κτιριακού Περιβάλλοντος, Τμήμα Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη.
Βραβείο Οικόπολις 2008 – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
 • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, Δήμος Τρικκαίων, για εκστρατείες σε μαθητές και πολίτες με την ευκαιρία εορτασμού παγκόσμιων ημερών.
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, Δήμος Παιανίας «5 προγράμματα σε 7 μήνες».
 • ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, Δήμος Θεσσαλονίκης για την μελέτη ανάπλασης νέας παραλίας : πράσινα Δωμάτια στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
 • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, Διαδημοτική Επιχείρηση Στερεών Αποβλήτων Χανιων, για την αποκατάσταση του χώρου προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στο Μεσομούρι Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων.
 • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, Δήμος Συκεών, για την προώθηση μεθόδων χουμοποίησης και κομποστοποίησης σε συνεργασία με τους δημότες.
Βραβείο Οικόπολις 2008 – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
 • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, Εκπομπή Green Team της ET1, Δέσποινα Μακρινού – Ρίκα Βαγιάννη
 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ, Δημοσιογράφος, Τάσος Καφαντάρης, Εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ»
 • ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, http://www.e-ecology.gr/
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, Περιοδικό «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 21»
Επαίνοι Εκστρατείας 2007
 • ΣΚΑΪ Ραδιόφωνο, Πρόγραμμα Κηφισός
 • Ράδιο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Πρόγραμμα καθαρισμού ακτών
Βραβείο Οικόπολις 2008 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 • ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., για την Κυανή Κοινωνία, προστασία των φαλαινών και δελφινιών του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου.
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, MOTOROIL HELLAS, για την καινοτόμο εφαρμογή αυτομάτου καθαρισμού δεξαμενής αργού.
 • ΧΟΡΗΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., για την ανταποδοτική ενέργεια ανακύκλωσης «για να μην είναι τα σκουπίδια η πολιτιστική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές». Οι πόροι διατέθηκαν σε κοινωνικούς σκοπούς.
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, VODAFONE για την αποτελεσματική εφαρμογή επικοινωνιακών μεθόδων και κινητοποίησης με την καμπάνια «κάνε το κινητό σου καρέκλα, τηγάνι, κόσμημα, ανακύκλωσέ το».

Οι απονομές ολοκληρώθηκαν με το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008 για Έργο Ζωής Αφιερωμένο στο Περιβάλλον, που παρέλαβε ο Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας, Αθανάσιος Αραβαντινός.

Το Μουσικό Φινάλε έγινε από την Δέσποινα Ολυμπίου που τραγούδησε επιλογές του Χατζηδάκη, με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας από τον Γιώργο Ρέτικα και βιολί  από τον Γιώργο Χατζή.

Η Παρουσίαση της Εκδήλωσης και ο Συντονισμός έγιναν από την Κατερίνα Λάσπα. Το Αγαλματίδιο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008 ήταν από ανακυκλωμένο γυαλί που δημιουργήθηκε από τον VALENTINO MARENGO και επιμελήθηκε από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.

Πλούτισαν την εικόνα της βραδιάς η Χορευτική Ομάδα ΜΑΓΜΑ σε Χορογραφία του Παύλου Κουρτίδη και την βοηθού του Λευκής Τσιουραμάνη, που χόρεψαν η Μελίνα Κοροβίλα, ο Μάρκος Γιακούμογλου, η Έφη Καμαρινοπούλου, η Ζωή Σωτηροπούλου, η Ελένη Γαλανοπούλου, η Νατάσα Ζαχαρία και η Ευτυχία Κουτέλη.
Οι Μουσικές Γέφυρες έγιναν με το Σαξόφωνο του Ανδρέα Μουρτζούκου.

Χορηγοί Επικοινωνίας των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008 είναι η εκδοτική Direction με το περιοδικό της «ΑdBusiness» και το περιοδικό Ecotec, υποστηρικτής του θεσμού για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι ο όμιλος INTERAMERICAN στα πλαίσια δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Πράξεις Ζωής και αρωγοί οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις View Studio και η Sonae Sierra.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ