Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του «EuroCharity Yearbook 2007»

από | 10/07/2008 | ESG/Sustainability

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, 9 Ιουλίου 2008, η εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής έκδοσης «EuroCharity Yearbook 2007 – Το Πνεύμα του Δάσους: Η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του University of Indianapolis, (Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν), παρουσία πολλών επιχειρηματικών στελεχών, φορέων, εκπροσώπων Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών και εκπροσώπων τύπου.

Την εκδήλωση άνοιξαν, χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας κοινό και επιχειρήσεις για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους, οι κ.κ. Peter Michel Heilmann και Μιχάλης Σπανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Εταίρος της EuroCharity αντίστοιχα. Ο κ. Βασίλειος Κυρίτσης, Αντιπρύτανης του University of Indianapolis, χαιρέτισε τους προσκεκλημένους της EuroCharity εκ μέρους του Πανεπιστημίου. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο  κ. Σπύρος Κουβέλης, διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος και Βουλευτής Επικρατείας και Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού χαιρέτισε τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, μίλησε για την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν το έργο τους στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Το συντονισμό των ομιλιών των διακεκριμένων προσκεκλημένων ομιλητών ανέλαβε η κ. Κατερίνα Χριστοφιλίδου, παρουσιάστρια της εκπομπής «Eco News» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Η κ. Χριστοφιλίδου χαρακτήρισε την έκδοση ως ένα χρηστικό εργαλείο, το οποίο μέσα από το γλαφυρό κείμενο και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες βοηθάει στο να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή από τον περσινό όλεθρο. «Είναι η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσαμε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή δεν είναι αναίμακτη», τόνισε, για να καταλήξει ότι οι νέες πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προσφέρουν ουσιαστικά στο περιβάλλον και στους πληγέντες.

Στη συνέχεια ο κ. Λεωνίδας Καζακόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μια σύντομη επισκόπηση των επιπτώσεων του περσινού ολέθρου σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει η σχετική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, οι οποίες οφείλουν να αποτελέσουν οδηγό δράσεων για την πολιτεία.

Εκπροσωπώντας την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS η κ. Ζωή Μπαβαβέα παρουσίασε το πρόγραμμα  «Επόμενη Μέρα», ένα πρόγραμμα που ένωσε τις δυνάμεις των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, το οποίο υλοποιήθηκε και συντονίστηκε από την PRAKSIS σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Οι κύριοι άξονες του προγράμματος ήταν η βοήθεια και η εκπαίδευση προς τους πληγέντες με βάση συγκεκριμένα προγράμματα και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με τη συγκρότηση εθελοντικών ομάδων προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι δράσεις αυτές τονώνουν την ευαισθησία των συνανθρώπων μας και ήδη έχουμε να παρουσιάσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αναδάσωσης 3.000 δενδρυλλίων στην Εύβοια», τόνισε η κ. Μπαβαβέα.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Πανταζής Χρονόπουλος, Δήμαρχος της Ζαχάρως, ο οποίος έκανε λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση της περιοχής του και ποσοτικοποίησε την οικονομική καταστροφή: «Πριν από τις πυρκαγιές, ο δήμος μου παρήγαγε 5.500 τόνους λάδι. Φέτος, φτάσαμε με το ζόρι τους 700. Ο τουρισμός, η δεύτερη βασική πηγή εισοδήματός μας τα τελευταία χρόνια, πλέον είναι ανύπαρκτος». Η εικόνα που έδωσε ο Δήμαρχος σχετικά με την εξέλιξη της ανασυγκρότησης, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική. «Μετά από 10 μήνες συνεχών πιέσεων, κανείς δεν έχει φτιάξει ακόμα το σπίτι του. Δυστυχώς η γραφειοκρατία πηγαίνει το κράτος μας 300 χρόνια πίσω», τόνισε δηκτικά, για να καταλήξει ευχαριστώντας τον επιχειρηματικό κόσμο και τους απλούς πολίτες για την αρωγή τους.

Σε αντιδιαστολή με την εικόνα αυτή, η εκπρόσωπος του ομίλου Folli Follie είχε κάθε λόγο να είναι περήφανη: Τα μόνα χτίσματα που έχουν παραδοθεί στη μαρτυρική Αρτέμιδα είναι αυτά που έχει αναλάβει ο όμιλος, το ενδιαφέρον του οποίου τονώθηκε από την τραγική ιστορία ενός υπαλλήλου της που έχασε το σπίτι του. «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Η μεγαλύτερή μας ικανοποίηση είναι η ευγνωμοσύνη των κατοίκων την οποία βιώνουμε», κατέληξε η κ. Παγουλάτου, Επικεφαλής του Τμήματος Μάρκετινγκ της εταιρείας.

Στη συνέχεια η κα Χριστοφιλίδου, προχώρησε θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους υπέρ των πληγέντων από τις περσινές πυρκαγιές σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κ. Ιωάννης Φρέρης, Υπεύθυνος Γραφείου Επικοινωνίας, ανέλαβε να εκπροσωπήσει και να απαντήσει εκ μέρους της Γέφυρα Α.Ε., ενώ η κ. Χάρις Καμπάνη, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ανέλαβε να περιγράψει τις ενέργειες της τραπέζης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από την έκδοση «EuroCharity Yearbook 2007», από τον κ. Σπύρο Κουβέλη. «Υπήρξε όμως κάποιου είδους βελτίωση φέτος ώστε να μην ξαναζήσουμε τις ίδιες μαρτυρικές στιγμές;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης με το πέρας της ομιλίας του.

Μετά το τέλος της παρουσίασης η EuroCharity προσκάλεσε τους καλεσμένους της στο πανέμορφο roof garden του χώρου, όπου ακολούθησε κοκτέιλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ειδική αυτή έκδοση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες αγκάλιασαν την προσπάθεια της EuroCharity. Ανάμεσά τους η ALDEMAR HOTELS & SPA, η ALPHA BANK, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, η BP HELLAS, το σύστημα της COCA-COLA στην Ελλάδα, η COSMOTE, η INTERAMERICAN (Όμιλος EUREKO), η LAMDA DEVELOPMENT, το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (Όμιλος LAFARGE), η ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (Όμιλος ITALCEMENTI) και η ΓΕΦΥΡΑ. Εκτός από τις παρουσιάσεις των δράσεων εταιρειών και οργανισμών, το λεύκωμα φιλοξενεί μηνύματα σημαντικών προσώπων, απόψεις ειδικών, εκπροσώπων ΜΚΟ, καθώς και αποσπάσματα ερευνών που αφορούν στο σημαντικό αυτό θέμα.