- Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Gianni Letta, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Λάτσιο Piero Marrazzo, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Enel υπό τον Πρόεδρο Piero Gnudi και ο Διευθύνων Σύμβουλος Fulvio Conti, καθώς και οι τοπικές και περιφερειακές πολιτικές και θρησκευτικές αρχές
- Η μονάδα είναι παγκοσμίως η πλέον προηγμένη τεχνολογικά στην κατηγορία της: οι εκπομπές θα είναι μειωμένες μέχρι και 88%. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα είναι επίσης μειωμένο κατά 18%
Ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio Scajola παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της πρώτης από τις τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του εργοστασίου της Enel στην Τσιβιταβέκια (Civitavecchia), αφού προηγήθηκε επίσκεψη σε όλες τις εγκαταστάσεις.
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Gianni Letta, ο Πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτσιο Piero Marrazzo, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Enel με επικεφαλής τον Πρόεδρο Piero Gnudi και το Διευθύνοντα Σύμβουλο Fulvio Conti, καθώς και πολυάριθμα μέλη των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών και θρησκευτικών αρχών.
«Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού της Torrevaldaliga Nord», δήλωσε ο Fulvio Conti, «συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού δυναμικού της χώρας και στην ασφάλεια της παροχής, στη μείωση των εκπομπών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιταλικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας».
Η ανακαινισμένη μονάδα θα καλύπτει το 50% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της περιοχής του Λάτσιο, που αντιστοιχεί στο περίπου 4% της εγχώριας κατανάλωσης. Χάρη στη χρήση των πλέον προηγμένων διαθέσιμων σήμερα τεχνολογιών, η μονάδα -η οποία θα είναι σε πλήρη λειτουργία το 2009- θα είναι η πλέον αποδοτική στην κατηγορία της με ιδιαίτερα μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα δεδομένα, όταν η μονάδα χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο ως καύσιμο, οι εκπομπές θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό -τα οξείδια του αζώτου κατά 61%, τα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου κατά 88%- με τελικό αποτέλεσμα, οι εκπομπές αερίων να είναι κατά 50% χαμηλότερες από τα αυστηρά όρια που θέτει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία και το περιβάλλον.
Επιπλέον, τα συστήματα για τη μεταφορά και το χειρισμό του άνθρακα είναι απόλυτα σφραγισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι το καύσιμο δεν έρχεται κατά κανένα τρόπο σε επαφή με τον αέρα του περιβάλλοντος.
Η συνολική επένδυση της Enel ανέρχεται στα περίπου 2 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της μονάδας απασχολήθηκαν 3.500 άτομα (καθώς και 450 τεχνικοί της Enel), αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατ. ώρες εργασίας (20 εκατ. με την ολοκλήρωση του έργου), από 200 εταιρείες, εκ των οποίων οι 70 τοπικές.
Η μονάδα, συνολικής παραγωγικής ισχύος 1.980 MW, αποτελείται από τρεις επιμέρους παραγωγικές μονάδες, μία λιγότερη από το παλαιό εργοστάσιο. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει και σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 18%.
Επιπλέον, η Enel εργάζεται για τη βελτίωση της δέσμευσης και διαχωρισμού (capture & sequestration) του CO2 μέσω ενός αριθμού έργων αιχμής. Στόχος αυτών των έργων, τα οποία θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως από τα πλέον ενδιαφέροντα στον τομέα, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με «μηδενικές εκπομπές». Με τις τεχνολογίες δέσμευσης και διαχωρισμού του CO2, τα αέρια θα δεσμεύονται στην καμινάδα και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια, σε υδροφόρους σχηματισμούς σε μεγάλο βάθος ή σε εξαντλημένα πεδία μεθανίου ή πετρελαίου.