Ερωτήσεις & απαντήσεις με αφορμή δήλωση του Προέδρου του ΣΕΒ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το κοινωνικό τιμολόγιο που έχει προταθεί από τη ΔΕΗ και αφορά μόνο τους οικιακούς καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα και κατανάλωση έως 800KWh ανά τετράμηνο για πρώτη κατοικία καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είπε τα εξής:


«Νομίζω όλοι μας σαν πολίτες σε αυτόν τον τόπο θέλουμε να ανάβουμε το διακόπτη να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ρεύμα φθηνό, σε μια αγορά που μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για επιλογή συνεχώς».


Αποτελεί πάγια αρχή της ΔΕΗ να μην σχολιάζει δηλώσεις τρίτων όταν αυτοί αναφέρονται σε δραστηριότητές της, είναι όμως υποχρεωμένη να απαντήσει στη χθεσινή δήλωση (8 Σεπτεμβρίου 2008) του κ. Δασκαλόπουλου, επειδή ως Πρόεδρος του ΣΕΒ είναι θεσμικός παράγοντας και καλός γνώστης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επειδή η ΔΕΗ είναι μέλος του ΣΕΒ και μάλιστα η μεγαλύτερη βιομηχανία – μέλος του Συνδέσμου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η
Πώς σχολιάζετε την παραπάνω αναφορά του Προέδρου του ΣΕΒ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε μια πρώτη ανάγνωση, η παραπάνω αναφορά του Προέδρου του ΣΕΒ λέει το αυτονόητο: ότι δηλαδή όλοι μας θα επιθυμούσαμε να έχουμε το ρεύμα όποτε το θέλουμε, σε φθηνές τιμές.


Ωστόσο, ο κ. Δασκαλόπουλος, ως Πρόεδρος του ΣΕΒ και άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο της ενέργειας, είναι προφανώς σε θέση να γνωρίζει ότι για να μπορεί η ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση να συνεχίζει τη δραστηριότητά της για το καλό της Κοινωνίας και της Χώρας πρέπει να πουλά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να εξασφαλίζουν ένα εύλογο κέρδος. Αναμέναμε λοιπόν να συνηγορήσει υπέρ αυτής της λογικής, εκτός εάν δεν θεωρεί τη ΔΕΗ ως εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.


Ο κ. Δασκαλόπουλος, εκ της θέσεώς του, οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος που να επιτρέπει στα μέλη του ΣΕΒ να αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες κάτω από συνθήκες σταθερότητας και άριστων προοπτικών.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η
Είναι απελευθερωμένη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση προμηθευτών στην λιανική αγορά ενέργειας.


Παρ' όλα αυτά, οι εν δυνάμει ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν έχουν αναλάβει επιχειρηματική δραστηριότητα σ΄ αυτή την αγορά παρότι έχουν συσταθεί πολλές εταιρίες αν και δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η
Γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί άλλοι προμηθευτές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί απλά δεν τους συμφέρει.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι, με κυριότερους τους εξής:


Α) Τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι γενικά χαμηλότερα από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτό διαμορφώνεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος, τις χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος και του Δικτύου και τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.λπ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει για τους πελάτες της πάνω από 20 τιμολόγια, μόνο 3 από αυτά στη χαμηλή τάση θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικά για νέους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 18% της αγοράς.


Β) Οι εν δυνάμει προμηθευτές έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος με μικρότερο επιχειρηματικό ρίσκο εάν προμηθεύουν ενέργεια στη ΔΕΗ στην χονδρεμπορική αγορά όπου η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι υψηλή, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει αυτή την ενέργεια αφού λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο.


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ