Στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων του τομέα των αερομεταφορών, όπως είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, η ηχορρύπανση, μέσω της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας «Clean Sky» («Καθαρός Ουρανός») στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καλύπτει έξι τεχνικούς τομείς («προγράμματα επίδειξης ολοκληρωμένης τεχνολογίας»), από την κατασκευή κινητήρων μέχρι τον σχεδιασμό των ίδιων των αεροσκαφών. Στην κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία «Clean Sky», συνεργάζονται 86 οργανώσεις από 16 χώρες, 54 επιχειρήσεις (εκ των οποίων 20 ΜΜΕ), 15 ερευνητικά κέντρα και 17 Πανεπιστήμια.
Αυτή η νέα γενιά εταιρικών σχέσεων είναι καρπός του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία» του 7ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος – Πλαισίου για την έρευνα και ανάπτυξη. Εχοντας στη διάθεσή της προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 800 εκατ. στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος – Πλαισίου) για περίοδο 7 ετών, η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, από τις οποίες θα προκύψει μία νέα γενιά «οικολογικών» αεροσκαφών.
Στόχος είναι η μείωση, μέχρι το 2020, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, των οξειδίων του αζώτου κατά 80%, της ηχορρύπανσης κατά 50% και παράλληλα η καθιέρωση ενός οικολογικού κύκλου ζωής για τα αεροσκάφη – από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και συντήρησή τους μέχρι τη διάλυση και ανακύκλωσή τους.
Τα περισσότερα από τα περιβαλλοντικά οφέλη προκύπτουν από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνδυάζονται συνεπώς με βελτίωση της απόδοσης. Η δέσμευση της βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική από την άποψη των επενδυόμενων πόρων και αυτό θα εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα επιφέρει η Clean Sky αναμένεται να ωφελήσουν τις νέες γενεές αεροσκαφών στενής και ευρείας ατράκτου, αεροσκαφών τοπικών πτήσεων και στροφειοπτέρων.
Οικονομικά πλεονεκτήματα
Το Πρόγραμμα «Clean Sky» επιδιώκει μεν περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και τα οικονομικά πλεονεκτήματα δικαιολογούν, κατά την Ε.Ε., το σημαντικό ύψος των επενδυόμενων δημόσιων πόρων. Ο κύκλος ζωής ενός στόλου αεροσκαφών είναι περίπου 20-25 έτη. Μέχρι το 2010, περίπου το ένα τρίτο των αεροσκαφών θα έχουν συμπληρώσει τον αναμενόμενο χρόνο ζωής τους και θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα. Τα αεροσκάφη στενής ατράκτου αντιπροσωπεύουν το 60% του τμήματος αγοράς των αεροσκαφών.
Κατά τον χρόνο ανανέωσης του στόλου θα πρέπει να είναι έτοιμο ένα νέο προϊόν στενής ατράκτου το οποίο να διαθέτει καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα βελτιώνουν ουσιαστικά την περιβαλλοντική συμπεριφορά του. Η χρησιμοποίηση αποδοτικότερων αεροσκαφών θα συμβάλει στη μείωση των επιχειρησιακών δαπανών των αεροπορικών εταιρειών, και κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού.
Οι εκτιμήσεις της προστιθέμενης αξίας και της οικονομικής προσθετικότητας στην Ευρώπη βασίστηκαν σε προβλέψεις της αγοράς και σε δεδομένα που υποβλήθηκαν από μεμονωμένες εταιρείες, τα οποία διασταυρώθηκαν από την Oxford Economic Forecasting (OEF). Πραγματοποιήθηκε ενοποίηση των συνολικών αριθμητικών στοιχείων για περίοδο 20 ετών (2010-2030) όσον αφορά την Ε&Α, και για μία ακόμη 20ετή περίοδο με μετάθεση κατά 5 έτη (2015-2035) όσον αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά.
Η συνολική προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε. κατά την περίοδο 2010-2035 που μπορεί να αποδοθεί στην «Clean Sky» είναι το άθροισμα της άμεσης και έμμεσης προστιθέμενης αξίας για τον κλάδο (350 δισ. ευρώ) και των έμμεσων επενεργειών (450 δισ. ευρώ), ήτοι 800 δισ. ευρώ.
Η «Clean Sky» αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση «προσθετικότητας» σε Κοινοτικό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή αεροναυτική βιομηχανία θα επενδύσει επιπλέον 800 δισ. ευρώ σε Ε&Α για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αεροπορίας. Ενα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας και μεγάλης διάρκειας που πρέπει να παράγει συστήματα επίδειξης (τεχνολογίας υψηλού βαθμού ετοιμότητας) θα επηρεάσει το μέγεθος των ιδιωτικών επενδύσεων σε Ε&Α με αντικείμενο προγράμματα ανάπτυξης προϊόντων, εκτιμούν οι ειδικοί. Η αξία της χρηματοδοτούμενης από τη βιομηχανία Ε&Α στην Ε.Ε. κατά το διάστημα 2010-2030 με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες «Clean Sky» εκτιμάται σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Η προσθετικότητα μπορεί επίσης να μετρηθεί από την άποψη της άμεσης συμβολής στη συνολική «προστιθέμενη αξία» που παρουσιάζει για την Ε.Ε. η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση τεχνολογιών υποστηριζόμενων από την «Clean Sky». Η άμεση συνεισφορά της «Clean Sky» εκτιμάται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 800 εκατ. ευρώ δημόσιων πόρων που θα επενδυθούν στο Πρόγραμμα.
Πηγή: «Κέρδος».