Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας κάνει πράξη τη δια βίου εκπαίδευση, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Στις 18 Οκτωβρίου 2008, αναχωρούν για τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά 14 μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης της Καναδικής Δασικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι νέοι εκπαιδευτές, οι οποίοι θα επιστρέψουν στη χώρα στις 27 Οκτωβρίου, για να μοιραστούν με τους συναδέλφους τους τις γνώσεις που αποκόμισαν.


Οι πυροσβέστες που θα μεταβούν στον Καναδά θα παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν τη διδασκαλία γενικών αρχών δασοπυρόσβεσης, καθώς και την εκμάθηση εξειδικευμένων μεθόδων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών και μεθόδων τακτικών επιχειρήσεων. Με την επιστροφή τους στη χώρα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εκπαιδεύσουν τόσο τους πυροσβέστες στην Ακαδημία, όσο και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, με τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, σε επίπεδο περιφερειών.


Πρόκειται για τη δεύτερη και ενδιάμεση φάση του προγράμματος της δωρεάς, που έχει ως στόχο την ένταξη του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης στο πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά την πρώτη φάση, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008, δύο Έλληνες αξιωματικοί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και εκτέλεσης εναέριων επιχειρήσεων, στη Βρετανική Κολομβία.


Στο πλαίσιο της δωρεάς, έχουν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα εγχειρίδια για τη διδασκαλία των νέων μαθημάτων, καθώς και λογισμικό εκμάθησης μέσω διαδικτύου, για την πληρέστερη και ταχύτερη διάδοση της γνώσης.


Καθώς το λογισμικό θα χρησιμοποιείται τόσο κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων στην Ακαδημία, όσο και εξ αποστάσεως, από χρήστες σε όλη την επικράτεια, αναμένεται πως θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των οφελών, για το σύνολο των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά είναι διαθέσιμες και στον ιστοχώρο:


Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, ο οποίος αναλαμβάνει δραστηριότητες σε τέσσερις, κυρίως, τομείς: κοινωνική πρόνοια, παιδεία, υγεία, τέχνες και πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε προσπάθειες οι οποίες αφορούν τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού, με έμφαση σε προγράμματα που αφορούν παιδιά και ηλικιωμένους. Πραγματοποιεί, επίσης, δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο και υποστηρίζει επίλεκτα προγράμματα, αρκετά από τα οποία προάγουν, διατηρούν και συντηρούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση. Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει τη διάθεση ποσού USD 334.594.887, με 1.561 δωρεές σε 85 κράτη ανά τον κόσμο, σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους: Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Νιάρχο, Ανδρέα Δρακόπουλο, Donald Harrison, Kurt Arnold, Peter Sprenger, Jeffrey Brinck. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει ως σκοπό της να ερευνά όλο τον ελλαδικό χώρο και να προτείνει προς χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικούς φορείς. Η Συμβουλευτική Επιτροπή, της οποίας Επίτιμος Πρόεδρος είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, αποτελείται από τους: Γιώργο Αγουρίδη – Πρόεδρο, Ευτύχιο Βορίδη, Γεράσιμο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη, Παναγιώτη Κουλουβάρη, ?δωνι Κύρου, ?ννα Πουσκούρη-Reiche, Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, Ελένη Τριανταφυλλίδη. Στην Ελλάδα, Εκτελεστικός Διευθυντής και Γραμματέας της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης.


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ