Διεθνής Εκστρατεία με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών»

Η διαδικτυακή καμπάνια με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στην Βία κατά των Γυναικών» είναι μια παγκόσμια προσπάθεια του Αναπτυξιακού Ταμείου του ΟΗΕ για τις γυναίκες (UNIFEM) για το τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Στην Ελλάδα, το UNIFEM συνεργάζεται με την HumanAid γι'αυτή την πρωτοβουλία που σαν στόχο έχει να αποδείξει ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα ανθρώπων που υψώνουν τη φωνή τους και απαιτούν ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παντού.

Οι συμμετέχοντες προσθέτουν τα ονόματά τους σε ένα βιβλίο του Internet στο www.saynotoviolence.org ή στο www.humanaid.gr ως έκφραση της δημόσιας στήριξης και πρόσκληση για δράση. Η διεθνής αυτή καμπάνια αναπτύχθηκε για να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες που κάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Μoon για το ίδιο θέμα.

Μία στις τρεις γυναίκες στο κόσμο κακοποιείται κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Unifem. Είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό, είτε για εξαναγκασμό σε σεξουαλική επαφή, είτε για ενδοοικογενειακή βία, είτε για κακοποίηση άλλης μορφής, η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πλέον σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μια ζωή χωρίς βία είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας.

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, διάσημη ηθοποιός, Nicole Kidman είναι η εκπρόσωπος της καμπάνιας.
«Έχω δεσμευθεί να ενισχύσω τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που υπήρξαν θύματα βίας και κακοποίησης. Γι'αυτό ήμουν η πρώτη που προσέθεσα  το όνομά μου για αυτή τη σημαντική εκστρατεία. Σας προσκαλώ να  προσθέσετε το όνομά σας δίπλα στο δικό μου για να πούμε όλοι μαζί  “όχι” στη βία κατά των γυναικών. Ας γνωρίζουν οι διασωθείσες από τη βία, ότι δεν είναι μόνες τους, ότι μπορούν να υπολογίζουν σε μας»-Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του UNIFEM, Nicole Kidman.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Ο στόχος είναι 1.000.000 υπογραφές. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 239.000 υπογραφές. Η εκστρατεία λήγει στις 25 Νοεμβρίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία οι υπογραφές θα παραδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ  Ban Ki-Μoon με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
  • Αποδεδειγμένη ευρεία δημόσια υποστήριξη για την ανάληψη δράσεων και χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ:

  • Υπογράφοντας με αυτόν τον δημόσιο τρόπο, οι πολίτες δείχνουν στις κυβερνήσεις τους, ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών πρέπει να γίνει βασικό μέλημα και να υποστηριχτούν λύσεις.
  • Γυναίκες που κακοποιήθηκαν μαρτυρούν ότι είναι σημαντικό για αυτές να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι η υπόθεση τους προασπίζεται από ανθρώπους παντού.
  • Η εκστρατεία της μεγάλης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το Internet στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με λύσεις.
  • Η δημόσια υποστήριξη δίνει βάρος στην συγκέντρωση πόρων για προγράμματα και υπηρεσίες για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Κάθε όνομα καθιστά σαφές ότι ο τερματισμός της βίας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοιάζονται αρκετά ώστε να στείλουν το μήνυμα.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ