Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες & κύριοι,
Ολοκληρώθηκαν απόψε οι εργασίες του 1ου Πανθεσσαλικού Forum, ενός πανθεσσαλικού επιχειρηματικού συνεδρίου πού το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών εμπνεύσθηκαν, σχεδίασαν και ήδη υλοποιούν στα πλαίσια της δεδηλωμένης συμβολής τους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία με την ενθουσιώδη υποστήριξη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια. Φιλοδοξία μας είναι το Πανθεσσαλικό Forum να οργανώνεται κάθε χρόνο σε καθένα από τά μεγάλα κέντρα της Θεσσαλίας. Είναι το πρώτο συνέδριο του είδους του στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να το σχεδιάσουμε και για άλλες περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους.
Το συνέδριο ασχολήθηκε με την πράσινη επιχειρηματικότητα σαν μέσο κι εργαλείο για την καταπολέμηση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και σαν όχημα για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. Καταδείχθηκε κ. Υπουργέ η ανάγκη για την ανάπτυξη οικολογικών τεχνολογιών και πράσινων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, για την μείωση των ρύπων και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έγινε εκτενής αναφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα πού πλήττουν την χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. Αναδείχθηκε ο κίνδυνος της λειψυδρίας πού για τη Θεσσαλία είναι ακόμα μεγαλύτερος με το στέγνωμα του Πηνειού ποταμού και την συνεχιζόμενη έλλειψη βροχοπτώσεων. Αναδείχθηκε, τέλος, η παντελής έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση του δασικού πλούτου και των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Πολύ φοβούμαι κ. Υπουργέ ότι καταδείχθηκε το έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής πού έχει επίσης επισημανθεί και από την ΕΕ. Πολιτικής πού δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο έργο της εκτροπής του Αχελώου πού από μόνο του, σε πλήρη ανάπτυξη, έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα αντιμετώπισης του αρδευτικού προβλήματος, αλλά πού θα πρέπει να περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, υποστήριξη της διαδικασίας μετάβασης στην στάγδην άρδευση και στη χρήση εναλλακτικών υδατικών πόρων, προτροπή αλλά και ενίσχυση για την μετάβαση σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες και, τέλος, συστηματική συντήρηση και επιδιόρθωση αρδευτικών καναλιών και δικτύων πού ευθύνονται για την απώλεια εκατομμυρίων κυβικών νερού κάθε χρόνο.
Όλα αυτά κ. Υπουργέ καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Πρώτο μέτρο θα πρέπει να είναι η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας γιατί ενέργεια και περιβάλλον είναι έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους αφού κάθε πολιτική ενέργειας έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Στο Υπουργείο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και ο τομέας της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να χαραχθούν και να υλοποιηθούν υπεύθυνες περιβαλλοντικές πολιτικές, πού σήμερα είναι ανύπαρκτες, ενώ παράλληλα θα εκλείψει μια σημαντική εστία συναρμοδιοτήτων πού αποτελεί τροχοπέδη κάθε θετικού έργου. Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει και τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εμπορίου & Βιομηχανίας πού θα αυτονομηθεί και θα μπορεί να αναλωθεί απερίσπαστο στο έργο του ελέγχου της αγοράς, της προστασίας των καταναλωτών, της έρευνας και της τεχνολογίας και της ανταγωνιστικότητας.
Είναι ώρες μεγάλης πολιτικής ευθύνης, είναι η ώρα να φύγουμε από το σύνδρομο του Βατοπεδίου, πού είναι και παγίδα της σκέψης, και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα πού ταλαιπωρούν τον τόπο εδώ και δεκαετίες. Η συμβολή σας κ. Υπουργέ σ' αυτή τη διαδικασία απεμπλοκής και χάραξης νέας πορείας είναι καθοριστική λόγω του ιδιαίτερου ειδικού βάρους τής πολιτικής σας παρουσίας.