Χαιρετισμός του κ. Νίκου Ρώμνιου, Προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, στον 1ο Πανθεσσαλικό Forum για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Λάρισα

από | 05/12/2008 | Interviews

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στο 1ο Πανθεσσαλικό Φόρουμ που διοργανώνουμε από κοινού Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και ΣΘΕΒ, με θέμα την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο, μια νέα επιχειρηματική αντίληψη για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, που εκφράζει κατ' εξοχήν τις ανάγκες, αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής μας.

Από τη θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό της ανάπτυξης, αντίληψη που κυριάρχησε κατά τον προηγούμενο αιώνα, περάσαμε σταδιακά στο δίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον»;

Το δίλημμα αυτό συνδέεται με μια βασική προκατάληψη: ότι η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν έχει οικονομικό όφελος αλλά σημαίνει απαραίτητα και λιγότερες επενδύσεις, απώλεια θέσεων εργασίας και περιορισμό της ανάπτυξης.

Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και μας επιβάλλουν να αντιμετωπίσουμε τη σχέση του περιβάλλοντος με την οικονομική δραστηριότητα κάτω από διαφορετικό πρίσμα.

Δημιουργείται ένα νέο πεδίο ευκαιριών και δυνατοτήτων επιχειρηματικής δράσης.

Ευκαιριών που αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν είναι έννοιες αντίθετες αλλά μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά, παράγοντας οφέλη για την οικονομία, για την απασχόληση, για τους καταναλωτές και για την ποιότητα ζωής.

Με δεδομένα μάλιστα τα σημερινά αδιέξοδα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, το νερό και τα απορρίμματα, τα περιθώρια ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας είναι πρακτικά απεριόριστα.

Γνωρίζουμε πια καλά ότι το κλίμα αλλάζει και μάλιστα με ευθύνη του ανθρώπου.

Τα περιθώρια για να ανατρέψουμε την κατάσταση είναι στενά.

Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες, σε διεθνές, εθνικό, τοπικό και ατομικό επίπεδο, για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι συμπεριφορές που αγνοούν το περιβάλλον, είτε πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε για καταναλωτικές συνήθειες, είναι μακροπρόθεσμα διπλά επιζήμιες.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες δείχνουν έτοιμοι να επιβραβεύσουν επιχειρήσεις που εντάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη πολιτική τους: στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στον σχεδιασμό, στην παραγωγή, στην προώθηση, στη διάθεση και στη χρήση από τον καταναλωτή των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Και, ασφαλώς, στην πρόβλεψη για ανακύκλωση μέρους ή και του συνόλου του προϊόντος όταν αυτό ολοκληρώσει τον κύκλο του στην αγορά.

Πρόσφατη έρευνα για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο περιβάλλον κατέγραψε στα 3/4 εξ αυτών πρόθεση αγοράς προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ακόμα και αν κόστιζαν περισσότερο.

Ξεκινώντας από τις κλιματικές αλλαγές, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προκύπτει μια προφανής και σημαντική δυνατότητα για «πράσινες επενδύσεις».

Ήδη και στη χώρα μας, σε συνέχεια πρόσφατης νομοθεσίας, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσε να γνωρίσει πραγματική άνθηση αν είχαν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που συχνά καθιστούν τις επενδύσεις αδύνατες, αν είχαμε έναν ευκίνητο και αποτελεσματικό κρατικό τομέα.

Η απεμπλοκή από αυτή την πραγματικότητα και η ανάδειξη του κράτους σε ρόλο επιτήρησης των κανόνων προδιαγράφει ένα καλύτερο μέλλον.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα παρέχει πολλές δυνατότητες.

Μπορεί, κατ' αρχάς, να καλύψει όλους τους τομείς της οικονομίας: πρωτογενή (βιολογικά προϊόντα), δευτερογενή (παραγωγή ενέργειας, πράσινες κατασκευές και εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση), τριτογενή (εμπόριο πράσινων προϊόντων), τεταρτογενή (επικοινωνία, προβολή, πιστοποίηση).

Παρέχει δυνατότητες στους μικρούς ιδιώτες επιχειρηματίες και παραγωγούς να συμμετέχουν με αξιώσεις στη διαμόρφωση της νέας, πράσινης αγοράς. Κατ' αυτό τον τρόπο είναι εφικτό να βγουν ενισχυμένες τόσο η απασχόληση όσο και η ανταγωνιστικότητα.

Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τόσο σε επίπεδο φυσικών πόρων όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, πολύμορφο και ποικίλο, ανάγλυφο, ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης και βέβαια ένα σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Είναι ταυτόχρονα μια χώρα της οποίας η ανάπτυξη στηρίζεται στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό αλλά και στην παραγωγή προϊόντων του πρωτογενή τομέα.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα αναδύεται σήμερα ως η νέα μορφή οικονομικής δραστηριότητας που αξιοποιεί ακριβώς αυτές τις ευκαιρίες.

Γι' αυτό και αποτελεί την ιδιαίτερη πρόκληση για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες και ένα ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από ομάδες, όπως οι νέοι και οι γυναίκες.

Είναι επομένως προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ μέρους της πολιτείας πολιτικές που κινητοποιούν και ενθαρρύνουν ανάλογες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Τέτοιες πολιτικές μπορούν να αφορούν την ενημέρωση, την παροχή φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων και βέβαια το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης πράσινων επιχειρηματικών σχεδίων.

Απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου, χωρίς ασάφειες και αντιφάσεις, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ως αντικίνητρο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο και ποιητή Πώλ Βαλερύ, αυτά που είναι συνεχή και καθημερινά καθορίζουν τις εξελίξεις.

Θέση μας είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας.

Και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδείξουμε το περιβάλλον σε παράγοντα ανταγωνιστικότητας και διαφοροποίησης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

Γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ σήμερα.

Για να δούμε τις προοπτικές πέρα από τις δυσκολίες.

Να καταγράψουμε τις δυνατότητές μας και να ενώσουμε δυνάμεις.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω:

  • Τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν με την παρουσία τους.
  • Τους επιχειρηματίες που ήρθαν να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες, τη δική τους καινοτομία.

Θέλω να ξέρετε ότι ο ΣΘΕΒ με όλες του τις δυνάμεις θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να προωθήσετε τις ιδέες αυτές. Θέλω να ξέρετε ότι ο ΣΘΕΒ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να στηρίζει και να προωθεί το πράσινο μοντέλο επιχειρηματικότητας, με τη βεβαιότητα ότι τα μέλη της θεσσαλικής επιχειρηματικής κοινότητας θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που τους παρέχονται.