Το Συμπόσιο που οργάνωσε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με θέμα: «Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», το Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αθρόα προσέλευση πάνω από 350 συνέδρων όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων και εξαιρετικές ομιλίες από διακεκριμένους ξένους και έλληνες επιστήμονες.
Σκοπός του Συμποσίου ήταν η ευαισθητοποίηση όσων στηρίζουν παιδιά και εφήβους που ζούνε κάτω από αντίξοες συνθήκες, και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη αντιμετώπιση του τόσο ευαίσθητου αυτού θέματος.
Στο Συμπόσιο πολλές σκέψεις και ιδέες συναντήθηκαν, σμίξανε, αλληλοσυμπληρώθηκαν και κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο προβληματισμών για να καταλήξουν στην κοινή διαπίστωση ότι η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ανάπτυξη του ανθρώπου και ότι συχνά οι δυσκολίες της ζωής, οδηγούν σε απρόβλεπτα και θαυμαστά επιτεύγματα.
Μερικά Στιγμιότυπα:
Ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» τόνισε στην εισήγηση του τη λέξη «εμείς» αντί «εγώ» και η έννοια του «εμείς» χαρακτήρισε όλο το Συμπόσιο.
Η Καθηγήτρια της Εξελικτικής Ψυχολογίας, κ. Φρόσω Μόττη είπε ότι «όλα επιδρούν σε όλα», ενώ ο πάντα εμπνευσμένος Καθηγητής Colwyn Trevarthen με το βαθύ σεβασμό του για το βρέφος και το παιδί μίλησε για το «μοίρασμα εννοιών», για την «συντροφικότητα» σαν μια σχέση ίσοι προς ίσων, για την «υπερηφάνεια», την «εναρμόνιση», τον «φόβο», την ανάγκη να ανήκουμε κάπου και τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής.
Οι κ.κ. Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Παιδοψυχίατρος και Δανάη Παπαδάτου, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας έδειξαν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ωριμάζοντας μέσα από το συλλογικό τραύμα» που αφορά στο θάνατο των επτά εφήβων του σχολείου της Φαρκαδόνας από ατύχημα στο πέταλο του Μαλλιακού και με τις εισηγήσεις τους μας έπεισαν για τη δυνατότητα αντίστροφης μέτρησης μετά από καταστροφικά γεγονότα, φτάνει να κρατάμε ανοιχτό το δρόμο της επικοινωνίας και της μνήμης. Αλησμόνητες θα μείνουν σε όλους οι μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών.
Ο Ψυχίατρος-Ηθολόγος, κ. Boris Cyrulnik, μιλώντας από προσωπική εμπειρία και βαθειά μελέτη του θέματος, τόνισε ότι κανένα τραύμα δεν είναι αθεράπευτο. Μίλησε για την ικανότητα επικοινωνίας του νεογέννητου βρέφους, για την έννοια «του δεσμού και του νοήματος» στις ανθρώπινες σχέσεις, για το «δρόμο της ασφάλειας» που περνάει από την μητέρα στο παιδί και συναντήθηκε σε πολλά σημεία της φιλοσοφίας του με τον καθηγητή κ. Colwyn Trevarthen.
Οι τρείς ομιλήτριες κ.κ. Χρύση Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Μάρθα Φλωράτου, Εκπαιδευτικός, Ελένη Αγάθωνος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας-Εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας, έδωσαν η καθεμία από διαφορετική σκοπιά και με μεγάλη σαφήνεια την άμεση εμπειρία της αντιμετώπισης του θέματος στην πράξη, ενώ η Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας, κ. Μυρτώ Νίλσεν, έκλεισε το Συμπόσιο με τον κ. Hans Christian Andersen να μεταμορφώνει θαυμαστά τις ταλαιπωρίες της παιδικής και νεανικής του ηλικίας σε παραμύθια.
Με την έμπνευση της κυρίας Δάφνης Οικονόμου να διαβάσει ένα απόσπασμα από τους «Αδελφούς Καραμαζώφ» όπου το τραύμα μεταμορφώνεται σε κατανόηση και συμπόνια, το Συμπόσιο έκλεισε όπως άρχισε με τη μουσική. Πιστεύουμε ότι όλοι έφυγαν πιο πλούσιοι σε σκέψεις, γνώσεις και συναισθήματα.
Χορηγός Συμποσίου: Goody's.