1ο Βραβείο στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Από την Ηγουμενίτσα στις Βρυξέλλες η νικήτρια ομάδα  ECOMOBILITY 2008-9


Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή πολλών μαθητών γυμνασίου από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ο πρώτος κύκλος της περιβαλλοντικής Εκστρατείας ECOMOBILITY 2008-09, το διαγωνιστικό πρόγραμμα που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ECOCITY.


Παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, των Επιστημονικών Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργαζόμενων Φορέων, καθηγητών, μαθητών και γονέων πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης των Νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στο ECOMOBILITY για την σχολική περίοδο 2008-9.


Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρης Σπηλιωτόπουλος « Στην εποχή μας όπου οι σύγχρονοι ρυθμοί δεν ευνοούν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η ανάγκη για ενεργούς και συνειδητοποιημένους  πολίτες, ικανούς να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά προβλήματα των ημερών και, κυρίως, να ενεργούν με στόχο την επίλυσή τους, είναι μεγάλη.  Τον σκοπό αυτό υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ECOMOBILITY, μια πρωτοβουλία που έχει αναδειχθεί σε θεσμό και έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καταδεικνύοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που διακατέχει τη νέα γενιά της χώρας μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν ψυχή και έμπνευση στην υπόλοιπη νεολαία   Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συνεχίσει να αποτελεί αρωγό και συμπαραστάτη της καταξιωμένης αυτής πρωτοβουλίας».


Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» και με την πεταλούδα για έμβλημα, οι ομάδες των μαθητών μελέτησαν τις υπάρχουσες συνθήκες πρότειναν τρόπους για τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς στην πόλη τους με σκοπό τη μείωση εκπομπών που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν την υγεία.


Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων παρουσίασης των εργασιών που έγιναν το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, οι μαθητές των ομάδων κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών περιμένοντας με αγωνία τα τελικά αποτελέσματα της κατάταξης της ομάδας τους.


Ανάμεσα στις 45 ομάδες ECOMOBILITY που έλαβαν μέρος φέτος στο πρόγραμμα από 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, την πρώτη θέση έλαβε το 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας με τους μαθητές Παππά Κατερίνα,  Παππά Χαρίκλεια, Σάρρα Παύλο, Σάσση Σοφία, Τζάνη Γιώργο, Τζοβάρα Ευθαλία, Τσάπε Ειρήνη  και καθηγητή-συντονιστή τον  κ. Γιώργο Τζαβάρα.   Επίσης, η ομάδα διαγωνίστηκε και στην κατηγορία Ηλεκτρονική Εκφραση όπου έλαβε την 2η θέση.


Το Βραβείο για την Καλύτερη Εργασία για την οικολογική μετακίνηση στην πόλη είναι ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου η νικήτρια ομάδα και ο καθηγητής της  θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της, να περιηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επισκεφθούν το Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα.


Στα Δημιουργικά Βραβεία την φετεινή χρονιά διακρίθηκαν στην κατηγορία Εικαστική Εκφραση το Γυμνάσιο Φαρρών,  στην Ηλεκτρονική Έκφραση το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην Δραματουργική Έκφραση το 9ο Γυμνάσιο Νίκαιας και στην Μουσική Σύνθεση το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.   Οι νικητές των Δημιουργικών Βραβείων θα φιλοξενηθούν στο ECOCAMP, την Περιβαλλοντική Κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Ροδέα Καλαβρύτων.


Bραβεία και τιμητικοί έπαινοι δόθηκαν επίσης στον Δήμο Δικαίου Κω για την καλύτερη διοργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης ECOMOBILITY, στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου για το ευρηματικό σταυρόλεξο που παρουσίασαν, στο Γυμνάσιο Δολιανών για το παραμύθι τους η Ιστορία ενός Λαγού, στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου για το ποίημα Γκρι Πράσινο και στο 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου για την Κοινωνική Πρωτοβουλία να «καθαρίσουν» τις πινακίδες σήμανσης του Δήμου Μοσχάτου από τα αυθαίρεται διαφημιστικά αυτοκόλλητα.


Η Εκστρατεία, που διοργανώνεται από το ECOCITY για έκτη χρονιά, υλοποιήθηκε στην διάρκεια της σχολικής περιόδου 2008–9 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.


Στην υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2008-9 συμμετέχουν:


Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας και το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ με το Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, το Τμήμα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής και ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Θερμικών  Μηχανών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Κέντρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, το Κ.Α.Π.Ε., η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ), το Δίκτυο Ε.Π.Ι.ΒΑ.ΤΗ.Σ και η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών.


Κύριος χορηγός της Εκστρατείας είναι η Toyota Ελλάς και το  Toyota Fund For Europe. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα Απογευματινή, τα περιοδικά Auto Motor und Sport, Auto Tρίτη, Κεφάλαιο, Re:CSR, Ecotec και Περιβάλλον 21. Υποστηρικτές είναι η εταιρία καυσίμων JETOIL, ο ασφαλιστικός οργανισμός ING και η διαφημιστική εταιρία JNL+. Aρωγοί είναι το Aττικό Μετρό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»  και  η εταιρία  Inform Π. Λύκος Α.Ε.


Πληροφορίες και στοιχεία για την εκστρατεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα ecomobility.gr. 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ