Έλλειμμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Αδράνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανάγκη ενεργοποίησης για τα Περιβαλλοντικά Προβλήματα που χρονίζουν

Σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις παρουσιάστηκαν στο πρώτο Συνέδριο που διοργάνωσε το ECOCITY, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο τριήμερο από 3 μέχρι 5 Απριλίου.


Με την παρουσία Προέδρων από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων από Δημοτικές Επιχειρήσεις μεγάλων πόλεων και νησιών μας, παρουσιάστηκαν κατά ενότητα τα προβλήματα και οι δυνατότητες και λύσεις που προσφέρει η επιστημονική έρευνα και η νέα τεχνολογία.


Το Συνέδριο ξεκίνησε με μια σημαντική ομιλία από τον καλεσμένο της Επιτροπής Οργάνωσης κ. Βas Boorsma, επικεφαλής της δράσης που λειτουργεί στα πλαίσια της παγκόσμιας πρωτοβουλίας “Clinton Global Initiative”, ο οποίος παρουσίασε το νέο μοντέλο ηλεκτρονικής διακίνησης που είναι προσανατολισμένo στην υποστήριξη των πόλεων να μειώσουν τα επίπεδα CO2 που εκπέμπουν καθημερινά, με την χρήση οργανωτικών προσεγγίσεων και ευρυζωνικών στρατηγικών.


Στις ενότητες εξετάσθηκαν σημαντικά θέματα και πραγματοποιήθηκε ουσιώδης διάλογος για τις αδυναμίες και ελλείψεις, με προτάσεις για τρόπους μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της προστασίας των υδατικών μας πόρων, την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην πολεοδομική ανάπτυξη των πόλεων και την παρουσία πρασίνου, για την Ανακύκλωση και, τέλος, για τις συγκοινωνιακές αδυναμίες των πόλεων και τον κυκλοφοριακό φόρτο.


Μεγάλο μέρος του διαλόγου αφιερώθηκε στην ανάγκη αλλαγής συμπεριφορών και της ανάγκης της συστηματικής ενημέρωσης του πολίτη. Γενική αποδοχή υπήρξε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της νέας γενιάς, από την προσχολική ηλικία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως ένα κυρίαρχο μέσο που θα διευκολύνει την μετάβαση σε ώριμες πόλεις.


Οι επιστήμονες, σε όλες τις ενότητες τόνισαν την ανάγκη πρωτοβουλιών με Περιβαλλοντικό προσανατολισμό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απαιτούμενη πολιτική βούληση στις αποφάσεις, κάτι που είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει την οικονομική εξέλιξη και την υγεία των κατοίκων των Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα κυρίαρχο όργανο που σύντομα θα έχει κυρίαρχο ρόλο στη προστασία του οικοσυστήματος και στην συνέργια για την διαμόρφωση αντίληψης στους πολίτες.


Η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY αναφέρθηκε στην αξιόλογη επιτυχία του Συνεδρίου και στη στοχευμένη προσέγγιση των εισηγήσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νέας Τεχνολογίας και Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης του Συνεδρίου και να γίνει θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτείνοντας η επόμενη διοργάνωση να είναι αφιερωμένη στην Μετακίνηση, το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει όλες τις πόλεις της χώρας.


Σημαντικά, τέλος, ήταν τα εργαστήρια που διοργανώθηκαν για την ειδική εκπαίδευση των εκπροσώπων από Δήμους για τρία κύρια θέματα που επέλεξε το ECOCITY. Το πρώτο αφιερώθηκε στους τρόπους χρηματοδότησης των Δήμων για Πράσινες επενδύσεις και έγινε από τον κ. Μπαϊρακτάρη σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ και τον κ. Γαλούνη Δ. Σύμβουλο της Solaris Inv., το δεύτερο για την Περιβαλλοντική Επικοινωνία που έγινε από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Πανηγυράκη Γιώργο και το τρίτο ήταν αφιερωμένο στο σχεδιασμό της Περιβαλλοντικής Πολιτικής.


Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα προωθηθούν προς την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ όλες οι εισηγήσεις και παρουσιάσεις θα είναι στον διαδικτυακό τόπο του ECOCITY στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecocity.gr.


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ