Τελετή απονομής των «Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2008» – Έκθεση των συμμετεχόντων έργων με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργάνωσε εχθές, Μ. Τρίτη, ειδική εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2008, με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο Mουσείο Μπενάκη και τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς.


Τα βραβεία ήταν τρία και αφορούσαν σε πραγματοποιημένα έργα στην Ελλάδα.


Απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.


Φέτος, η πρώτη κατηγορία, αφορούσε στην κατοικία και απονεμήθηκε στον Παντελή Νικολόπουλο για κατοικία στο Ψυχικό. Η δεύτερη αφορούσε σε έργα με εντολοδόχο φορέα του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και απονεμήθηκε στους Μπερνάρ Κουόμο-Πρόδρομο Νικηφορίδη για την ανάπλαση νέας παραλίας: πράσινα δωμάτια στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.


Και η τρίτη, σε όλα τα άλλα έργα που δεν εμπίπτουν στις άλλες δύο κατηγορίες όπου και βραβεύτηκε το Γραφείο 405 – ʼρης Ζαμπίκος με συνεργάτιδά του την Πουλχερία Τζόβα για την «Breeder Gallery».


Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κ. Νίκος Καλογεράς ο οποίος και ευχαρίστησε τον αποκλειστικό δωρητή των «Αρχιτεκτονικών Βραβείων» για την προσφορά του στην Αρχιτεκτονική.


Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γεράσιμος Γιαννόπουλος, συνεχάρη -μεταξύ άλλων- όλους τους αρχιτέκτονες για τις προτάσεις τους, αποδεικνύοντας έτσι, ότι «μπορούν να συμβάλλουν χρήσιμα στην δημιουργική ανανέωση του πολλά προβληματικού δομημένου περιβάλλοντος της χώρας μας».


Τόνισε επίσης, ότι «η Αρχιτεκτονική, είναι ένας από τους τομείς, τους οποίους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστηρίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Φέτος κλείνουν 10 χρόνια από την συνεργασία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής για την πραγματοποίηση της έκθεσης της «Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα» σε συνεργασία με το DAM στη Φραγκφούρτη, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε, με ανάλογο περιεχόμενο, εκτός της χώρας μας.


Ανέφερε επίσης ότι «το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει χρηματοδοτήσει την επισκευή και την συντήρηση σημαντικών κτιρίων της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ στις μέρες μας προετοιμάζει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στην Γνώση και τον Πολιτισμό: τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και τους χώρους πρασίνου που θα τις συμπληρώνουν, στο Δέλτα του Φαλήρου.


Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου τον οποίο έχει αναλάβει ο Renzo Piano, βρίσκεται σήμερα στη φάση της προμελέτης, ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός των νέων εγκαταστάσεων, μαζί με την οριστική διαμόρφωση του πάρκου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015».


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στους βραβευθέντες τόνισε πως «η αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι που ομορφαίνει απλώς τη ζωή, αλλά είναι η ίδια μέρος της ζωής μας και καθρέφτης του πολιτισμού μας».


Μετά την τελετή της απονομής εγκαινιάστηκε η έκθεση που περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα, μία έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου με την αποκλειστική στήριξη του Ίδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ