Προ των πυλών το νέο deal μεταξύ Κράτους – Επιχειρήσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το συνέδριο «CEO & CSR Money Conference 2009 – Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal», που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Money Conferences σε αποκλειστική συνεργασία με τη EuroCharity.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Μoney Conferences, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ευχήθηκε το συνέδριο αυτό να βοηθήσει κράτος και επιχειρήσεις να προχωρήσουν χέρι-χέρι προς την πράσινη Ανάπτυξη.
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της Προστασίας του Περιβάλλοντος, τονίζοντας παράλληλα το όφελος που θα έχει το σύνολο της κοινωνίας όταν συμφιλιωθεί το «επιχειρείν» με το Περιβάλλον και την προστασία αυτού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Hussein Abaza, Διευθυντής του United Nations Environment Programme, Economics and Trade Branch, ο οποίος αφού παρουσίασε την ιστορική διαδρομή, τους στόχους της UNEP και το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε στα συστατικά της πράσινης οικονομίας και στο πως οι πράσινες επενδύσεις είναι το κλειδί της προόδου.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συνιδρυτής & Μέλος Δ.Σ. Global Action Plan κ. Peter van Luttervelt, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι για να δημιουργηθούν «Πράσινες Εκστρατείες» πρέπει να υπάρξει η ζήτηση από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που είναι μέρος αυτής.
Στη συνέχεια, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε 4 βασικές ενότητες με τις εξής θεματικές ενότητες:
- Πράσινη Ανάπτυξη: Ο ρόλος του Κράτους
- Πράσινη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των CEOs
- Πράσινη Ανάπτυξη: Κίνητρα και Χρηματοδότηση και
- Εταιρική Διακυβέρνηση και διαφάνεια V) Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛ Ι & ΙΙ
ΠΑΝΕΛ Ι) Πράσινη Ανάπτυξη: Ο ρόλος του Κράτους
Συμμετέχοντες:
- Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων,
- Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Σπύρος Σγουρός, εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων.
Συντονίστρια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ
Η κ. Χριστοφιλίδου τόνισε κατά την έναρξη της συζήτησης ότι δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο ώριμα και δυστυχώς η χώρα, αν και πάρα πολύ μικρή σε έκταση «συνεισφέρει» κατά μέγιστο βαθμό στην καταστροφή του περιβάλλοντος, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία και Δανία. Δίνοντας το λόγο στους ομιλητές τόνισε ότι «Δεν μπορείς να κάνεις επιλογές μόνο με γνώμονα το κέρδος», σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Από τους ομιλητές του πάνελ Ι, ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι «το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να σχεδιαστεί με ορίζοντα 10 ετών», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια υπερτόνισε το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα, όπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Όπως επίσης και το παράδειγμα της Πορτογαλίας η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη σε αντίθεση με την Ελλάδα, που όποιες προσπάθειες γίνονται αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις Τοπικές κοινωνίες, όπως το παράδειγμα της δημιουργίας αντίστοιχου πάρκου στην περιοχή της Μεγαλόπολης σημειώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σωστής πληροφόρησης προς τις τοπικές κοινωνίες.
Στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι σημαντικό είναι να υπάρξει ένα Υπουργείο το οποίο θα διαχέει την πολιτική του και στα υπόλοιπα υπουργεία και το οποίο θα πρέπει να περιορίσει την γραφειοκρατία, συμπληρώνοντας ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι φτιαγμένη πολύ πρόχειρα. Τέλος συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ότι η κοινή γνώμη δημιουργεί εμπόδια λόγω έλλειψης ενημέρωσης.
Ο κ. Σγουρός, από την πλευρά του έδωσε μεγάλη έμφαση στον Τουρισμό πάντα σε ότι αφορά στην πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να εστιάσει στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας τομείς οι οποίοι σχετίζονται μεταξύ τους. Όλοι κατέληξαν ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σε γερές βάσεις.
ΠΑΝΕΛ ΙΙ) Πράσινη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των CEOs
Συμμετέχοντες:
- Θανάσης Πολυχρονόπουλος, Γενικός Διευθυντής, POLYECO A.E. Βιομηχανία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Αποβλήτων,
- Νικήτας Κωνσταντέλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ICAP Group, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ),
- Δημήτρης Τζιώτης, συγγραφέας και Διευθύνων Σύμβουλος, CLEVERBANK,
- Γιώργος Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Challenges – Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος ALTER
Το δεύτερο πάνελ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Κώνστα ο οποίος αναφέρθηκε ότι το κέρδος είναι ο βασικός στόχος των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Τζιώτη το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα υπουργείο πράσινης Ανάπτυξης για την υλοποίηση αυτών των στόχων. Στην περίοδο που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό μια εταιρεία να έχει κάνει μια στρατηγική αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο κ. Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται κάποιος να περιμένει για να δει αποτελέσματα, ενώ απαραίτητη είναι η περιβαλλοντική παιδεία. Επίσης τόνισε ότι η τεχνολογία που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αναβαθμιστούν όπως και ο τρόπος προσέγγισης της ανάπτυξης τους πρέπει να αλλάξει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πρέπει να μετακινηθούμε από τον θεσμό των Golden Boys στο θεσμό των Green Boys.
Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν κίνηση προς την περιβαλλοντική ανάπτυξη και στη συνέχεια ανέφερε ότι η συμβολή των μάνατζερ πρέπει να είναι σημαντική τονίζοντας προς τον επιχειρηματία ότι ο στόχος για πράσινη ανάπτυξη συμφέρει. Ο κ. Καλαντζόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει «ένα κράτημα προς αυτή την προδιάθεση» όμως όπως ανέφερε η κρίση θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όμως ο επιχειρηματικός κόσμος από την πλευρά του πρέπει να εντοπίσει τις ευκαιρίες και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το new big deal αφορά όλους μας.