Χαιρετισμός του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη στο 6ο Συνέδριο του Επιμελητηρίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

από | 09/06/2008 | Interviews

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζω στο 6ο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και σας ευχαριστώ για την συνεχή σας υποστήριξη. Ευχαριστώ επίσης την Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Επιμελητηρίου μας και τον Πρόεδρό της κ. Στέλιο Σταυρίδη για την εμπνευσμένη δουλειά τους πού οδήγησε ακόμα μια φορά σ’ αυτό το Συνέδριο και το προσωπικό του Επιμελητηρίου μας για την άριστη οργάνωσή του. Ευχαριστώ, τέλος, τους χορηγούς μας για την γενναιόδωρη και σταθερή συνδρομή τους πού δηλώνει και την πίστη τους στην αξία της κοινωνικής συμβολής.

Πέντε χρόνια πριν, όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια, η ενασχόληση με την ιδέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης περιοριζόταν στις μεγάλες εταιρίες πού είχαν τα μέσα αλλά και την πολυτέλεια να ασχολούνται με τομείς πού δεν είχαν άμεση σχέση με το κύριο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ήταν κύρια αντικείμενο γενικών συζητήσεων κι αναζητήσεων κι ενός φιλοσοφικού διαλόγου σχετικά με τα οφέλη της ανάμειξης ενός μεγαλύτερου αριθμού κοινωνικών εταίρων σε γενικούς τομείς κοινωνικής συμμετοχής. Ενθυμούμαι μάλιστα ότι συζητώντας με εκπροσώπους επιχειρήσεων πάνω στην χρησιμότητα διάκρισης του εταιρικού κεφαλαίου σε κεφάλαιο καθαρά επιχειρηματικής δραστηριότητας και κεφάλαιο κοινωνικής συμβολής, η προοπτική αυτή έμοιαζε καθαρά Δονκιχωτική. Σήμερα, δηλαδή μόλις πέντε χρόνια μετά, με μέγιστη ικανοποίηση έλαβα και ξεφύλλισα τον ετήσιο απολογισμό εταιρικής κοινωνικής συμβολής του οικονομικού έτους 2007 γνωστής ελληνικής Τράπεζας πού με εντυπωσίασε. Είμαι σίγουρος ότι μού διαφεύγουν και πολλές άλλες τέτοιες εκδόσεις.

Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούμε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, κύριο αντικείμενο συζήτησης σε κάθε τομέα και χώρο και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανεξάρτητα πια από το μέγεθός τους, οι κυβερνήσεις ακολουθούν και οι σπουδαστές την διδάσκονται συστηματικά αφού η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και η επιχειρηματική ηθική έχουν πια μόνιμα ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων.

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εδώ και χρόνια έβαλε σαν βασικό του στόχο την παροχή ενός μόνιμου βήματος για την συζήτηση πάνω σε θέματα κεντρικής σημασίας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιθυμούμε, είναι όμως και υποχρέωσή μας, να παρέχουμε στα μέλη μας, αλλά και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, τα εργαλεία να ανταγωνίζονται στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο χώρο των επιχειρήσεων με τρόπο πού είναι παραγωγικός σε όλους αλλά και για όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Σήμερα, η αειφόρος ανάπτυξη βρίσκεται στην προμετωπίδα ενός παγκόσμιου διαλόγου όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για όλους τους πολίτες. Οι ήδη περιορισμένες πηγές κάθε τύπου αποθεμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λελογισμένα ώστε να μην εξαντλούνται περαιτέρω για να μπορούν να στηρίξουν και τις επόμενες γενιές. Είναι καθήκον μας να ασκούμε ο καθένας μας το επιχειρείν με τρόπο πού να εξασφαλίζει και να εγγυάται ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα μπορούν να απολαύσουν ένα περιβάλλον καθαρό και παραγωγικό. Οι πραγματικοί κίνδυνοι της περιβαντολογικής επιδείνωσης θα πρέπει να είναι μια κλήση έκτακτης αφύπνισης πού δεν θα βασίζεται πια στο γνώριμο σύνθημα «δουλειά ως συνήθως». Πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια αλλαγή πορείας στην ίδια την προσωπική μας ζωή, με νέες συνήθειες και πιο πειθαρχημένη συμπεριφορά, πού θα μας περάσει πολύ πιο εύκολα και συστηματικά σε μια αλλαγή πορείας και στην επιχειρηματική μας ζωή. Σε μια αλλαγή νοοτροπίας με άμεσα αποτελέσματα.

Αλλά εκεί όπου μερικοί βλέπουν μαύρα σύννεφα, θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους εσάς σήμερα να σκεφθείτε ότι βρίσκεστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Ας αναλογισθούμε τις προκλήσεις πού επεφύλαξε η ιστορία στη γενιά μας αλλά και στις προηγούμενες γενιές. Ήταν προκλήσεις να αντισταθούν σε άνομες πράξεις ανθρώπων πού υπονόμευαν τα αγαθά της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εθνικής αξιοπρέπειας. Κοινός παρανομαστής αυτών των ανόμων πράξεων ήταν ότι ήταν πράξεις ανθρώπων και είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα. Βαριές οι απώλειες, δεν λέω, αλλά σαφώς μετρήσιμα τα αποτελέσματα. Σήμερα, ο περιβαντολογικός κίνδυνος είναι, θα πρέπει να είναι και να εκλαμβάνεται απ’ όλους μας σαν μια ιδιάζουσα πρόκληση, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία. Εδώ δεν διακυβεύονται πια αγαθά όπως της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανθρώπινης ή της εθνικής αξιοπρέπειας. Διακυβεύεται ή ίδια ή ζωή του ανθρώπου από πράξεις και παραλήψεις του ίδιου, αλλά και ή ζωή του πλανήτη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κάλεσε πρόσφατα κάθε πολίτη του κόσμου, την επιχειρηματική κοινότητα και τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να αναλογισθούν τις διαστάσεις της περιβαντολογικής κρίσης, σημαίνοντας έτσι έναν παγκόσμιο συναγερμό. Ας ανταποκριθούμε άμεσα στην πρόκληση με υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Καθένας από εμάς πολύ σύντομα θα επιχειρεί πολύ διαφορετικά, είτε είναι στον χώρο των προμηθευτικών δικτύων, είτε στους χώρους της κατανάλωσης ενέργειας, των μεταφορών ή των μεθόδων διανομής. Νέες τεχνολογίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα θα εμφανισθούν. Η νέα γενιά των επιστημόνων, των δημιουργών κάθε είδους πολιτικών και των μηχανικών ήδη έχουν αναλωθεί σε μια εργώδη προσπάθεια να ανακαλύψουν τρόπους μείωσης των εκπομπών ρύπων μέσα από διαδικασίες αναδιάρθρωσης των ενεργειακών ισοζυγίων με μείωση του μεριδίου του άνθρακα.

Οι σπουδαστές είναι ενήμεροι για την ανάγκη να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις μας με διαφορετικό τρόπο. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω για μιά εποικοδομητική όσο και αναζωογονητική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πού έγινε με πρωτοβουλία της ομάδας έκδοσης του επίσημου περιοδικού του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Business Partners και δημοσιεύεται στην τελευταία του έκδοση πού πρωτοδιανέμεται στο σημερινό μας Συνέδριο. Πέντε σπουδαστές στον τομέα των επιχειρηματικών σπουδών έκαναν έναν ζωντανό διάλογο πάνω στο τι Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σημαίνει κι εξέφρασαν τις ιδέες τους ως προς το πώς οι επιχειρήσεις σήμερα μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά σαν υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες. Είναι φωνές πού πρέπει να ακούγονται κι εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θέλω όχι μόνο να τους ευχαριστήσω για την συμμετοχή τους σ’ αυτή την πολύτιμη συζήτηση, αλλά και να τους χειροκροτήσω πού υπήρξαν τόσο ειλικρινείς, τόσο άμεσοι και τόσο πηγαίοι όταν εξέφραζαν τις απόψεις τους. Οι σπουδαστές αυτοί είναι μαζί μας σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα και σας καλώ όλους να τους χειροκροτήσουμε για την φρεσκάδα πού μας δίνουν με τις ιδέες και την συμμετοχή τους.
Η φωνή των νέων αυτών ανθρώπων ας αφυπνίσει όλους εκείνους πού ακόμα και σήμερα δείχνουν να μη έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα ή το αντιμετωπίζουν σαν θέμα ρουτίνας. Το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και η προώθηση των έργων βιολογικού καθαρισμού θα πρέπει να έχουν άμεση προτεραιότητα. Είναι επιτέλους ανάγκη να περάσουμε από την πρακτική των δηλώσεων στην πρακτική των έργων. Να περάσουμε από το χθες στο αύριο γιατί το σήμερα δεν μας είναι αρκετό. Εμείς στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ήδη περάσαμε στο αύριο στην πράξη. Μ’ ένα συνεδριακό πρόγραμμα δομημένο γύρω από τις έννοιες της πρόκλησης και της αφύπνισης πού σας προανέφερα και με ομιλητές ουσίας, κάναμε την υπέρβαση ξεφεύγοντας από την παγίδα της ξύλινης γλώσσας και των κοινότυπων αφορισμών, περνώντας ενεργά στο αύριο.

Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλώ στο βήμα έναν από τους ουσιαστικούς συντελεστές αυτού του Συνεδρίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Στέλιο Σταυρίδη.