Χαιρετισμός του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννου Γραμματίδη, στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

από | 04/06/2009 | Interviews

Κυρίες & Κύριοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σας καλωσορίζω στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που εφέτος έχει τον τίτλο «Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες». Ένα συνέδριο πού έγινε θεσμός και τόπος συνάντησης όλων εκείνων των παραγόντων της αγοράς πού ασχολούνται με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε τέτοιες εταιρείες και τέτοιους ανθρώπους πού πρωτοστατούν στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο υπεύθυνη κοινωνία.

Όπως συμβαίνει εφέτος με τόσες άλλες επιχειρηματικές πρακτικές, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη επανεξετάζεται ήδη κάτω από ένα νέο πρίσμα πού αντανακλά την τρέχουσα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η Ελλάδα είναι βέβαια μέρος αυτού του αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος και, επιπλέον, αντιμετωπίζει τις συντρέχουσες πιέσεις από το σοβαρό δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Από τον τίτλο του συνεδρίου δανείζομαι μια λέξη πού ξεχωρίζει και προβάλλεται επιτακτικά κάτω από τις σημερινές περιστάσεις: η λέξη «ευθύνη».

Κυρίες & Κύριοι,

Η υιοθέτηση της ευθύνης είναι μια από τις πιο σοβαρές ανάγκες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα σήμερα.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι καταναλωτές εξετάζουν κριτικά τα κίνητρα των εταιριών. Παράλληλα παρατηρούν μια αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές κι αισθάνονται ένα δυνατό αίσθημα ανασφάλειας. Οι μετρημένες πιστώσεις εξασκούν πιέσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πού συμπιέζονται επίσης από τις συρρικνούμενες αγορές και τους μειωμένους προϋπολογισμούς.

Ο δημόσιος τομέας εξάλλου αντιμετωπίζει μια κρίση αξιοπιστίας, τεράστια προβλήματα προϋπολογισμού, θεσμικές υστερήσεις αλλά και θεσμικές ελλείψεις. Οι πολίτες αξιώνουν περισσότερη ενημέρωση πάνω στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων από το κράτος πού θα πρέπει, με τη σειρά του, να παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες σε ανταπόδοση των φόρων πού εισπράττει.

Μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον υπάρχουν μερικές τάσεις πού μπορούμε να εντοπίσουμε και πού χαρακτηρίζουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σήμερα:

  1. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καλούνται να ενεργούν διαδραστικά για λογαριασμό των πολιτών και των καταναλωτών. Τόσο το κράτος όσο και η αγορά πρέπει να δημιουργήσουν και να επιβάλλουν κανόνες πού να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των πολιτών και των καταναλωτών του σήμερα, αλλά και να συμμορφωθούν οι ίδιοι μ’ αυτούς τους κανόνες.
  2. Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια έτσι ώστε οι δράσεις σε κάθε επίπεδο να γνωστοποιούνται στον λαό και να είναι στην απόλυτη διάθεσή του. Αυτή πρέπει να είναι σήμερα μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες στην Ελλάδα.
  3. Μια τρίτη τάση πού παρατηρούμε είναι ότι οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες γίνονται ολοένα και πιο δραστήριοι. Συμμετέχουν σαν καταναλωτές προϊόντων και υπηρεσιών κι αυτό θα αυξάνεται όσο η δραστηριότητα στο διαδίκτυο θα αυξάνεται κι αυτή.
  4. Το περιβάλλον γίνεται ολοένα και περισσότερο βασική έγνοια για όλους τους καταναλωτές και τους πολίτες. Όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί ν’ αλλάξει τις συνήθειές μας, την ζωή μας θα έλεγα, και η ενέργεια παραμένει ένα βασικό θέμα, υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες κάθε λογής θα είναι στην προμετωπίδα των δραστηριοτήτων μας.

Έτσι, αυτό πού παρατηρούμε είναι ένας επαναπροσδιορισμός, μια διεύρυνση του συστατικού «ευθύνη» και θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι επιπλέον της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θα έπρεπε να προσθέσουμε άλλους δύο μεταλλάκτες: την Κρατική Κοινωνική Ευθύνη, δηλ. την κοινωνική ευθύνη του κράτους και την Πολιτική Κοινωνική Ευθύνη, δηλ. την κοινωνική ευθύνη των πολιτών.

Η υγιής διαδραστική κινητικότητα αυτών των τριών στοιχείων, του Εταιρικού κόσμου, του κράτους και των πολιτών, θα οδηγήσει σε συνθήκες πού είναι πραγματικά πολύ περισσότερο «υπεύθυνες» για όλους εμάς αλλά και απαραίτητες για τις επόμενες γενιές.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.