2η Μπιεννάλε της Αθήνας 2009 HEAVEN

15 Ιουνίου – 4 Οκτωβρίου, 2009
Προ-εγκαίνια: 13-14 Ιουνίου 2009

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υποστηρίζει τη 2η Μπιεννάλε της Αθήνας, με τίτλο Heaven, η οποία διοργανώνεται από τις 13 Ιουνίου (προ-εγκαίνια έως τις 14) και θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η 2η Μπιενάλε 2009 είναι ένα πολυεπίπεδο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που απλώνεται στα νότια παράλια της Αθήνας, στις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου και της Καλλιθέας, από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου, ως τον Φλοίσβο και τον Μπάτη. Οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Μπιενάλε της Αθήνας, XYZ, έχουν προσκαλέσει μια ομάδα επιμελητών να στοχαστούν πάνω στο θέμα του «Παραδείσου». Οι έξι εκθέσεις της 2ης Μπιενάλε 2009, σχεδιασμένες από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη, έχουν τη μορφή αυτόνομων προσεγγίσεων, αλλά επικοινωνούν δημιουργικά. Οι έξι εκθέσεις πλαισιώνονται από πλήθος παραστατικών και μουσικών δρώμενων που θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι.

Η Μπιενάλε διοργανώνεται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 από τους Ξένια Καλπάτσογλου, Poka-Υο και Αυγουστίνο Ζενάκο. Η πρώτη Μπιενάλε, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2007 με τον τίτλο «Destroy Athens» προσήλκυσε περισσότερους από 50.000 επισκέπτες και έλαβε πολύ θετικές κριτικές από τον διεθνή και ελληνικό Τύπο.

Φέτος, την επιμέλεια της κυρίως έκθεσης έχουν αναλάβει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, χορογράφος και διευθυντής σκηνής, και ο Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός καλλιτέχνης.

Συγχρόνως, η C. Martínez, επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Βαρκελώνης, θα επιμεληθεί μια παράλληλη έκθεση. Εκθέσεις μικρότερης κλίμακας, αλλά και προβολές και μουσικές παραστάσεις, θα πλαισιώνουν τις κυρίως εκθέσεις της Μπιενάλε. Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν έργα 100 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ