Οικόπολις 2009: Εύγε! στους βραβευμένους

Την Τρίτη, 16 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για το 2009 στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την Απονομή σε Επιστήμονες, Οργανισμούς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι βραβευμένοι παρέλαβαν το Αγαλματίδιο από εκπροσώπους του Κράτους, της Βουλής και της Επιστήμης, ως επιβράβευση της πρωτοβουλίας και του έργου περιβαλλοντικής ευαισθησίας που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του 2008.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουγείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δημήτρης Πλατής, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το Περιβάλλον κ. Σπύρος Κουβελής, ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Κασσιμάτης.

Το Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, έλαβε ο Οικολόγος και Ακτιβιστής κ. Βλάσης Βελλόπουλος από την Πάτρα, μια σημαντική προσωπικότητα στο οικολογικό κίνημα και ιδρυτής της Εταιρείας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος με πολλές μάχες για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η δίκη με βιομηχανίες που ρύπαιναν τον Πατραϊκό, η προστασία του βιότοπου των πετροχελίδονων στα Νιφορέικα, ενός από τους σπανιότερους βιότοπους στη Mεσόγειου, και η διάσωση του Δάσους της Στροφυλιάς από την καταπάτηση.

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΕΠΙΣΤΗΜΗ έλαβαν:

 • Η Επιστημονική Ομάδα Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την εργασία «Μελέτη Επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη Μεσόγειο – Προβλέψεις Κλιματικών Αλλαγών σε απόσταση 50 χρόνων»
 • Ο Χρίστος Βλαχοκώστας, Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ για την εργασία «Διερεύνηση σκοπιμότητας Στρατηγικών Αντιρρύπανσης σε δομημένο αστικό περιβάλλον»
 • Το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας Και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής για την Εργασία: Διαχείριση ειδικών αποβλήτων, Αποκατάσταση ρυπασμένων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών χώρων, Αξιοποίηση του υπόγειου χώρου με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων

Τους Επαίνους ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ έλαβαν οι πρώην εκπονούντες φοιτητές:

 • κ.κ. Θ. Αργυράκη, Δήμητρα Αγγελάκη, Χριστίνα Σκανδαλίδου, Κώστας Μακρής, Δήμητρα Κομνιανού, Ορέστης Περιλής, Δημήτρης Τριαντάφυλλος, Κατερίνα Πεχλιβάνου, Χαράλαμπος Αντωνιάδης.

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ έλαβαν:

 • Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού για την Ενέργεια «Αναδάσωσεις και Ευαισθητοποίηση Πολιτών με Ενημέρωση και Δημιουργία Παραμυθιού "Ο Αη-Βασίλης φέτος είναι Πράσινος"»
 • Το ΑΤTΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΑΜΕΛ) για την Ενέργεια «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων»

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ έλαβαν:

 • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου για την Eνέργεια «Ενέργεια : 6 + 1 Δράσεις για το Περιβάλλον (Δενδροφύτευση – Φυτώρια σε Σχολεία – Καμπάνια Αντικατάστασης Πλαστικής Σακούλας – Εκστρατεία καθαρισμού θαλασσών – Εκστρατεία για τα απορρίμματα – Εκστρατεία για την ορθολογική χρήση Υδάτινων αποθεμάτων – Βραβεύσεις Εθελοντών)»
 • Ο Δήμος Βύρωνα για την Ενέργεια «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου και Διαμόρφωση Χώρων Αναψυχής στο Δήμο Βύρωνα»
 • Η Κοινότητα Παλαιάς Φωκαίας για την Ενέργεια «Οριστική Παύση Λειτουργίας Χ.Α.Δ.Α. – Ενέργειες και Δρομολόγηση Διαδικασιών για την Περιβαλλοντική Αποκατάσταση, Έναρξη Ανακύκλωσης»
 • Ο Δήμος Χερσονήσσου Κρήτης για την Ενέργεια «Μονάδα Επεξεργασίας Λυματολάσπης»

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ έλαβαν:

 • Ο Δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής, Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
 • Το «ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ» Περιοδικό για το Περιβάλλον από την Ναυπακτία Αιτωλοακαρνανίας
 • Το «Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», Ειδική μηνιαία έκδοση για το Περιβάλλον της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
 • Ο ιστιότοπος www.oikologio.gr
 • Το Περιοδικό «ENERGY POINT»
 • Η Εβδομαδιαία Εφημερίδα «REAL NEWS» για την ένταξη στην ύλη σταθερής έκδοσης για το Περιβάλλον («REAL PLANEΤ»)

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ έλαβαν:

 • Η VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Vodafone
 • Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. – ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. για την Αντιστάθμιση Ρύπων CO2 Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου / Μείωση Εκπομπών Αερίων / Οικο – Οδηγηση
 • Η JT INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε.Β.Ε. για την Ενημερωτική Εκστρατεία Περιβαλλοντικού Χαρακτήρα «Καθαρές Παραλίες»

Επαίνους ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 έλαβαν:

 • Η Ομάδα Euphoria για την δημιουργία λογισμικού κινητήρα αυτοκινήτων με σκοπό τη μείωση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης
 • Η Ελένη Γιαννακούλη και οι εθελοντές της για την ολική αναστύλωση του χωριού της Πέρσαινας
 • Ο Όμιλος INTERAMERICAN για τη Συνεισφορά και Στήριξη στην κατασκευή αντικατολισθητικού Έργου για την προστασία του Δημοτικού σχολείου στο πυρόπληκτο Λέπρεο, Δήμου Ζαχάρως και την μερική επισκευή Δημοτικού σχολείου στην πυρόπληκτη Ν. Φιγαλεία, Δήμου Φιγαλείας
 • Ο Όμιλος TITAN Α.Ε. για τη συνεισφορά και στήριξη στην κατασκευή αντικατολισθητικού έργου για την προστασία του Δημοτικού σχολείου στο πυρόπληκτο Λέπρεο, Δήμου Ζαχάρως.

Την εκδήλωση απονομής των Βραβείων επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Κροντηράς που με έμπνευση δημιούργησε την εικόνα που αρμόζει στον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με επίκεντρο τους βραβευόμενους. Η Παρουσίαση της Εκδήλωσης και ο Συντονισμός έγιναν από την κ. Κατερίνα Λάσπα. Το Αγαλματίδιο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009 ήταν από ανακυκλωμένο γυαλί, δημιουργία του κ. Χρήστου Παπανδρόπουλου.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Εθνική Ασφαλιστική, το Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental Athens, η διαφημιστική εταιρεία JNL+ και η εταιρία AVITRON. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν ο Όμιλος Λυμπέρη, η εκδοτική εταιρεία Direction, η εφημερίδες «Κέρδος» και «City Press», ο τηλεοπτικός σταθμός ΕΤ3 και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΕΡΤ3 και FLASH.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ