Το IFP και η ENEL υπέγραψαν σύμβαση συνεργασίας στο πεδίο δέσμευσης του CO2 μετά την καύση (post-combustion)

από | 25/06/2009 | ESG/Sustainability

Το IFP και η ENEL υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή σε πιλοτικό στάδιο της τεχνολογίας πρώτης γενιάς για τη δέσμευση μετά την καύση, η οποία έχει αναπτυχθεί από το IFP. Η εφαρμογή θα γίνει σε πιλοτική μονάδα, η οποία θα κατασκευαστεί από την ENEL στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό λιθάνθρακα στο Brindisi (Ιταλία).

Το IFP, λόγω της δραστηριοποίησής του στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης για τη δέσμευση του CO2, ανέπτυξε μια τεχνολογία πρώτης γενιάς για τον καθαρισμό των αερολυμάτων με τη χρήση χημικών διαλυτών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην πιλοτική μονάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Castor (Esbjerg/ Δανία) κατέδειξαν ήδη τη σκοπιμότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας δέσμευσης CO2 με βάση χημικούς διαλυτές σε βιομηχανική κλίμακα.

Βασιζόμενο στα αρχικά αυτά αποτελέσματα, το IFP συνέχισε το ερευνητικό του έργο, για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία και να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα. Οι βελτιώσεις που έγιναν θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα σε σχέση με την ενέργεια που απαιτείται για την αναπαραγωγή της διαλυτής ουσίας. Επίσης, το περιεχόμενο σε αμμωνία που περιέχεται στα αερολύματα θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, επιτυγχάνοντας συμμόρφωση με τα κριτήρια που διέπουν τις εκπομπές των ατμοσφαιρικών ρύπων. Η συνεργασία με την ENEL θα επιτρέψει στο IFP να δοκιμάσει και να επιδείξει αυτή τη βελτιωμένη απόδοση.

Η ENEL, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη βάσει εγκατεστημένης ισχύος (περίπου 83,3 GWe), πήρε τη στρατηγική απόφαση να εμπλακεί άμεσα στην επίδειξη τεχνολογιών Δέσμευσης και Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), θέλοντας να εγγυηθεί τη μελλοντική χρήση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή σε έναν κόσμο με μειωμένα καυσαέρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο ελικοειδούς ροής (slip-stream) 10.000 Nm3/ώρα (2,25 τόνοι/ώρα CO2), στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Brindisi. Η πιλοτική μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2010, επιτρέποντας την επιβεβαίωση των βασικών αρχών της διαδικασίας και την αξιολόγηση των κλιμακούμενων κριτηρίων. Η μονάδα θα χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση μιας σειράς τεχνολογιών δέσμευσης CO2.

Το 2008, το IFP και η ENEL εργάστηκαν από κοινού για να βελτιστοποιήσουν το μέγεθος της μονάδας και τώρα θα συνεργαστούν στις δοκιμές καταγραφής και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, το IFP θα συνεισφέρει με την εξειδίκευσή του στο πεδίο εξομοίωσης της διαδικασίας και στην αναλυτική παρακολούθηση.

Η εν λόγω σύμβαση θα επιτρέψει στην ENEL να ενδυναμώσει τη θέση της στο πεδίο Δέσμευσης και Αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και ιδιαίτερα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο βιομηχανικό σχέδιο εξάπλωσης (roll-out), το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνολογίας (ZEP) περί εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ορυκτών καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Η ENEL αποφάσισε να σχεδιάσει ένα δοκιμαστικό εργοστάσιο πλήρους κλίμακας, ικανό να επεξεργάζεται το 50% των αερολυμάτων (1.5 Mt/y του CO2) που εκλύονται από τις νέες μονάδες λιθάνθρακα, ισχύος 660 MWe, που θα κατασκευαστούν στο σταθμό του Porto Tolle.

Μετά από μια προκαταρκτική αξιολόγηση, τα συμβαλλόμενα μέρη θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δοκιμής διαδικασιών δεύτερης γενιάς, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης από το IFP.

Το IFP και η ENEL θα χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα σύμβαση για να συνεισφέρουν στην εφαρμογή διαδικασιών δέσμευσης πρώτης γενιάς, οι οποίες μπορούν σε βραχυπρόθεσμο διάστημα να καλύψουν τις ανάγκες των εργοστασίων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών του CO2.