Επέκταση και Ανακαίνιση Τμημάτων Παιδο-Ογκολογίας και Μεσογειακής Αναιμίας – «Ιπποκράτειο»

Ένα μεγάλο έργο σε εξέλιξη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στηρίζει εξ ολοκλήρου, από το 2006, την επέκταση και τη γενική ανακαίνιση του Παιδο-Ογκολογικού Τμήματος, καθώς και την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Το «Ιπποκράτειο», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας και των Βαλκανίων, διαθέτει 900 οργανικά και 976 ανεπτυγμένα κρεβάτια, καθώς και 33 κλινικές και τμήματα, 55 εργαστήρια και 186 εξωτερικά ιατρεία.

Το Παιδο-Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1990, είναι το μοναδικό ανεξάρτητο Τμήμα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί ως αυτοτελές, αφού δεν αποτελεί μέρος άλλης κλινικής, έχει δική του διεύθυνση, ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και αποκλειστικά δικό του έργο. Το στελεχώνουν 5 ιατροί και 17 νοσοκόμες, νοσηλεύοντας 40-50 νέες περιπτώσεις παιδιατρικών κακοηθειών ετησίως, ενώ παρακολουθεί γύρω στα 800-1000 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία του.

Το νοσηλευτικό προσωπικό συντονίζει επίσης την περαιτέρω θεραπεία των παιδιών στα οποία έχει διαγνωστεί καρκίνος, λευχαιμία και συμπαγείς όγκοι, παρέχοντας, εκτός της χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπεία, εγχείρηση ή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το ποσοστό πλήρους ιάσεως των ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο και σε επίπεδο Τμήματος είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς το 70% των νοσηλευόμενων παιδιών με καρκίνο αναρρώνουν πλήρως. Εισαγωγές γίνονται και από τους νομούς της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, καθώς και από τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Βόρειες Σποράδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Παιδο-ογκολογικού Τμήματος, κ. Δ. Ε. Κολιούσκας: «Το Τμήμα στεγαζόταν μέχρι το 2008 σε χώρο 400 τ.μ. περίπου. Με την πλήρη ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωσή του, το εμβαδόν αυξήθηκε σε 600 τ.μ. Ο αριθμός των κλινών έχει αυξηθεί σε 19 και έχουν δημιουργηθεί βοηθητικοί χώροι, χώροι για ιατρούς και νοσηλεύτριες, χώρος σχολείου, χώρος παιχνιδιών, χώρος συνεντεύξεων, χώρος γονέων, ενώ εγκαθίσταται και σύστημα φιλτραρίσματος του κλιματιζόμενου αέρα του Τμήματος, για καλύτερη προφύλαξη από τις λοιμώξεις… Είμαστε σίγουροι ότι, με όλες τις αυτές τις καταλυτικές και ριζικές παρεμβάσεις, το Τμήμα μας αποκτά νέα υπόσταση για την περαιτέρω βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο, με στόχο ακόμα περισσότερα παιδιά να αποθεραπεύονται».

Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος επέτρεψε, αφενός, την πλήρη ανακαίνιση και την επέκταση των χώρων του Παιδο-Ογκολογικού Τμήματος από 400 τ.μ. σε 600 τ.μ. και, αφετέρου, τη μετεγκατάσταση της «Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» σε άλλο κτίριο, με αύξηση εμβαδού από 215 τ.μ. σε 412 τ.μ.

Η μονάδα αυτή, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια και έχει να επιδείξει αξιόλογο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, μετεγκαταστάθηκε στον 2ο όροφο του νέου κτιρίου Αιμοδοσίας. Είναι η μεγαλύτερη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα και μοναδική στο είδος της, καθώς παρακολουθεί τους ασθενείς από τη βρεφική τους ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Καλύπτει όχι μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, με 4 θαλάμους ασθενών (με 11 κλίνες και εννέα αυτόματες πολυθρόνες/κρεβάτια), ένα εξεταστήριο για τα έκτακτα αιματολογικά περιστατικά, 3 γραφεία και βοηθητικούς χώρους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τη μονάδα στελεχώνουν 4 γιατροί και 5 νοσηλεύτριες, που υποδέχονται τόσο τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος συστηματικά, όσο και εκείνους που πρέπει να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία (σύνδρομα θαλασσαιμικά).

Τα εγκαίνια και των 2 πανεπιστημιακών Tμημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2009.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ