«Οικόπολις 2007» Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007». Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος του Δικτύου Εταιρειών για την Κοινωνική Ευθύνη και Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης, ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Επιχειρηματική Ηθική και Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης, ο κ. Απόστολος Σίσκος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Υγιεινής  & Ασφάλειας της Εnvirometrics και Μέλος Επιστημονικής επιτροπής Ecocity και η κα Χριστάνα Πειρασμάκη , Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» και Iδρυτικό Mέλος του Ecocity.  Χαιρετισμό έστειλε η  κα Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και Επίτιμη Πρόεδρος «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» στον οποίο τονίζει ότι «οι πράξεις που αναγνωρίζουν τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ο μονόδρομος τον οποίο καλούμεθα όλοι να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να συμμορφωθούμε με τις επιστημονικές εκτιμήσεις που αφορύν την κλονιζόμενη πια ζωή στον πλανήτη μας». Τη συνέντευξη συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  κα Αγλαϊα Κυρίτση.

Η κα Χριστιάννα Πειρασμάκη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» και Iδρυτικό Mέλος του Ecocity, τόνισε στην ομιλία της πως αξίες όπως η ευγενής άμιλλα, η αναγνώριση του παραπάνω από το καθήκον έργου, ο σεβασμός στην προσπάθεια για το άριστον, αποτελούν την κεντρική ιδέα των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, ενός θεσμού που καλύπτει το μέχρι σήμερα υπάρχον κενό στο χώρο αυτό. Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ συνιστούν ηθικό κίνητρο για όσους συνειδητοποιούν το χρέος και το υπερβαίνουν έμπρακτα επιδεικνύοντας περιβαλλοντική ευαισθησία.

Ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Επιχειρηματική Ηθική και Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης, αναφέρθηκε στις αρχές που διέπουν την Επιχειρηματική Ηθική και την Κοινωνική Ευθύνη και οι οποίες είναι μεταξύ άλλων, η συνέπεια, η ποιότητα και το αίσθημα ευθύνης, και επεσήμανε πως πλέον η Κοινωνική Εταιρική Eυθύνη είναι ένα στοχείο που αναζητούν οι αγοραστές ενός προϊόντος από την εταιρεία που το παράγει.

Ο κ. Απόστολος Σίσκος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Υγιεινής  & Ασφάλειας της Εnvirometrics και Μέλος Επιστημονικής επιτροπής Ecocity, ανέφερε στην ομιλία του παραδείγματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, όπως είναι τα μικροσωματίδια, οι κλιματικές αλλαγές κ.α. και σημείωσε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη των προβλημάτων αυτών και στην αφύπνιση της κοινής γνώμης. Τόνισε επίσης πως τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ αποτελούν ηθική ικανοποίηση για τους επιστήμονες που κάνουν έρευνες σχετικά με το περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος του Δικτύου Εταιρειών για την Κοινωνική Ευθύνη και Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης, επεσήμανε με τη σειρά του πως οι Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος για τις επιχειρήσεις αλλά όλα δείχνυν ότι αποφασιστικά προχωρούν προς αυτή την κατεπυθυνση.

H απονομή των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τη μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση ecocity. Ο θεσμός ξεκίνησε δειλά το 2005 και σήμερα μετρά πολλές και αξιόλογες συμμετοχές και αναγνωρίσεις. Οι κατηγορίες των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

  • Βραβεία Επιστήμης
  • Βραβεία Κρατικών Υπηρεσιών και Οργανισμών
  • Βραβεία Φορεών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Βραβεία Επιχειρήσεων
  • Βραβεία Μέσων Ενημέρωσης Econews

Μέχρι στιγμής οι υποβληθείσες συμμετοχές έχουν ξεπεράσει το διπλάσιο αυτών των περασμένων ετών και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2007.

Στόχος των βραβείων είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της πρωτοβουλίας και του έργου με περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξαν Επιστήμονες, Επιστημονικοί Φορείς, Δήμοι, Οργανισμοί του Δημοσίου, Επιχειρήσεις, Κρατικοί Φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του 2006. Κεντρική ιδέα των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ότι η κάθε ενέργεια με στόχο την προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος που ξεπερνά το καθήκον είναι αξιέπαινη ανξαρτήτως δαπάνης ή έκτασης. Η καθιέρωση των βραβείων ως θεσμού και η ενθαρρυντική αύξηση του αριθμού συμμετοχών σε σχέση με τη πρώτη χρονιά της διοργάνωσής τους ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Την Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 απαρτίζουν έγκριτες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, περιβαλλοντικό, επικοινωνιακό και επιχειρηματικό κόσμο.

Το βραβείο-αγαλματίδιο για το 2007 θα φιλοτεχνηθεί στα εργαστήρια της  Σχολής Καλών με επιμέλεια του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών ?ποψη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά και τα αντίτυπα αριθμημένα όσες και οι διακρίσεις. Η διοργάνωση των «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» θα κορυφωθεί με την απονομή των βραβείων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ΓΑΙΑ στις 6 Ιουνίου 2007.

Το ecocity είναι εθελοντικός οργανισμός που στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Σκοπός του είναι η εθαισθητοποίηση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και η υιοθέτηση εναλλακτικών και φιλικότερων προς το περιβάλλον συμπεριφορών και τρόπων διαβίωσης.

Χορηγοί Eπικοινωνίας των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 είναι το περιοδικό ADBUSINESS και η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Υποστηρικτές, είναι η ασφαλιστική εταιρεία Interamerican και το ποτό CHIVAS 12 και 18 ετών.

Πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Δαούση
Τηλ.: 210 619 6757
Κιν.: 694 077 4830
E-mail: kdaousiecocity.gr.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ