Ελλάδα και Μάλτα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των θαλασσοπουλιών!

Η συλλογή και η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας της Μάλτας (BirdLife Malta) αποτελούν μια από τις πρώτες προσπάθειες για την ολοκληρωμένη προστασία των Θαλασσοπουλιών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες θα συλλέξουν μαζί σημαντικά στοιχεία για τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου (Puffinus yelkouan), με τη χρήση δορυφορικών πομπών. Ο Μύχος είναι ένα «εγκύς απειλούμενο» ενδημικό θαλασσοπούλι της Μεσογείου που αναπαράγεται σε νησίδες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα αναπαράγονται περίπου 1.500 ζευγάρια, ενώ πολύ μεγάλη είναι η σημασία της χώρας μας κατά την μετανάστευση του είδους.

Οι ερευνητές του Προγράμματος LIFE που υλοποιεί η BirdLife Malta για την Προστασία του Μύχου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθέτησαν το περασμένο Ιούνιο δορυφορικούς πομπούς σε 8 νεοσσούς Μύχων στις αποικίες της Μάλτας. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί 109 στίγματα, τα οποία καταγράφουν τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου. Οι δορυφορικοί πομποί μας δείχνουν ότι οι νεοσσοί μένουν στη Μάλτα για λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τη δυτική ακτή της Ελλάδας και μετά προς το Αιγαίο για εξεύρεση τροφής.

Στην Ελλάδα, η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια ενός ξεχωριστού Προγράμματος LIFE+ για την υλοποίηση δράσεων διατήρησης και προστασίας των Θαλασσοπουλιών και την αναγνώριση των Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Marine IBAs). Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές πρόκειται να προταθούν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την θεσμοθέτηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την καίρια σημασία της Ελλάδας στην προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με απίστευτη ποικιλία βιοτόπων (παραλίες, βουνά, δάση, λιβάδια, αμμόλοφους και εκατοντάδες μικρές νησίδες), η Ελλάδα διευκολύνει το ταξίδι εκατομμυρίων πτηνών πάνω από τη Μεσόγειο.

Ο Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ορνιθολογικής τονίζει πως: «Η ανάγκη για διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες αποδεικνύουν πώς η φύση δεν έχει σύνορα. Ελπίζουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων της Ελλάδας, η οποία παραμένει ακόμη παραμελημένη».

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ