B' Εταιρικός Κοινωνικός Απολογισμός του Ομίλου Delhaize

Ο Όμιλος Delhaize στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος δημοσίευσε το δεύτερο Κοινωνικό Απολογισμό. Παρόλη τη διεθνή οικονομική αστάθεια ο Όμιλος Delhαize παραμένει πιστός στη δέσμευσή του να ενεργεί ως ένας σωστός κοινωνικός εταίρος. Η εταιρική υπευθυνότητα χαρακτηρίζει όλες τις εταιρίες του Ομίλου ο οποίος για περισσότερα από 100 χρόνια ενεργεί με βασικό γνώμονα τα προϊόντα, τους ανθρώπους και τον πλανήτη και έχει καταφέρει να αποτελεί κοινό στόχο για τους 141.000 εργαζόμενους του, οι οποίοι ταυτόχρονα συντελούν άμεσα και στην οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξή του.

Η στρατηγική του εταιρικού απολογισμού διαρθρώνεται γύρω από πέντε βασικά θέματα:

  1. Ασφάλεια τροφίμων
  2. Υγεία και ευεξία
  3. Ανάπτυξη εργαζομένων
  4. Διατήρηση ενέργειας και
  5. Υπεύθυνοι προμηθευτές

Για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς έχουν τεθεί μετρήσιμοι στόχοι προς παρακολούθηση των επιδόσεων, διαφάνεια και μελλοντική περαιτέρω βελτίωση.

Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα από κάθε πυλώνα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η ΑΒ αλλά και ολόκληρος ο Όμιλος Delhaize ενεργούν ως ένας υπεύθυνος εταίρος.

Σχετικά με την Ασφάλεια Τροφίμων
Περισσότερο από το 95% των καταστημάτων του Ομίλου ελέγχεται από εξωτερικές εταιρίες όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων ενώ το 87% των εργαζομένων στα καταστήματα κατά τα τελευταία 3 χρόνια λαμβάνει εκτενή κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας τροφίμων. Στόχος είναι να μετρηθεί το 100% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας των προμηθευτών του Ομίλου όσον αφορά την τήρηση ασφάλειας των τροφίμων μέχρι το τέλος του 2010.

Σχετικά με την Υγεία και Ευεξία
H AB συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πολύ πετυχημένη και αναγνωρισμένη πλέον από τους καταναλωτές καμπάνια «συν στην υγεία» με συμβουλές διατροφής και άσκησης. Μέσα στο 2008 η ΑΒ εμπλούτισε περαιτέρω τη σειρά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας AB bio (σειρά βιολογικών προϊόντων) ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζει το σύστημα GDA΄s στις συσκευασίες των προϊόντων της με τα τυπικά επίπεδα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Στόχος για το 2009 είναι όλες οι εταιρίες του Ομίλου να μοιραστούν περαιτέρω τις γνώσεις σε θέματα υγείας και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ο Όμιλος Delhaize συνέλεξε και δώρισε 15,000 τόνους προϊόντων στις τράπεζες τροφίμων και €5 εκ. μετρητά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινοτικά προγράμματα.

Σχετικά με την Ανάπτυξη Εργαζομένων
Διεξήχθη παγκόσμια έρευνα δέσμευσης μεταξύ 5.000 συνεργατών από όλες τις εταιρίες του Ομίλου η οποία ανέδειξε μια σαφή εικόνα της θέσης όσον αφορά τη σχέση εργαζομένων-εταιρείας.

63% των εργαζομένων έλαβαν μέσα στο 2008 σχόλια επίδοσης. Στόχος του Ομίλου είναι η εξασφάλιση της ετήσιας έκθεσης επίδοσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα στο 2009.

Σχετικά με τη Διατήρηση Ενέργειας
46% των καταστημάτων του Ομίλου χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά μέσα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο είναι η μέτρηση του ενεργειακού αποτυπώματος του Ομίλου, γεγονός που προσφέρει ένα εργαλείο για το μετέπειτα σχεδιασμό και αποφάσεις όσον αφορά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος του Ομίλου είναι να αξιοποιήσει και να μάθει από τη συγκεκριμένη έκθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου και για τον καθορισμό στόχων για κάθε εταιρεία του Ομίλου ξεχωριστά.

51% των απορριμμάτων του Ομίλου ανακυκλώθηκε μέσα στο 2008. Η ΑΒ επέκτεινε το δίκτυο των κέντρων ανακύκλωσης σε Γλυφάδα, Μετς, Τρίκαλα, Ηλιούπολη, Αμφιθέα και Ελευσίνα ενώ τα αποτελέσματα ανακύκλωσης της τελευταίας τετραετίας (2004-2008) ήταν εξαιρετικά. Ανακυκλώθηκαν 38.814.625 συσκευασίες. Η ΑΒ κέρδισε έγκριτα πράσινα βραβεία για τη διαφημιστική καμπάνια ανακύκλωσης με το αναγνωρισμένο πλέον μότο «για να μην γίνουν τα σκουπίδια μας η Πολιτιστική μας Κληρονομιά».

Σχετικά με τους Υπεύθυνους Προμηθευτές
Η ΑΒ παρατήρησε αύξηση των πωλήσεών της κατά 45% όσον αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» (επιλεγμένα παραδοσιακά τρόφιμα & προϊόντα παντοπωλείου υψηλής ποιότητας). Το 2009, ο Όμιλος πρόκειται να συνεχίσει τις συνέργιες με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς καθώς και να αναπτύξει βιώσιμη στρατηγική όσον αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τον πλήρη απολογισμό του Ομίλου, επισκεφτείτε το εταιρικό μας site www.ab.gr.

 <BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ